Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Őssejt laboratóriumot hoztak létre Debrecenben

Horváth Iza | 2011.04.04. |
Őssejt laboratóriumot hoztak létre Debrecenben
Őssejt laboratóriumot hoztak létre európai uniós támogatással a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma (DEOEC) Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézetében.

Szatmári István egyetemi adjunktus hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a kísérleti állatok embrionális őssejtjeinek részletes tanulmányozását lehetővé tevő, illetve az emberi őssejtek tenyésztésének és elkülönítésének technikai hátterét megteremtő program az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében, 777 millió forintos költségvetéssel valósult meg, amiből 600 millió forint az uniós támogatás, illetve a hazai társfinanszírozás. Elmondta, hogy az igazán fontos áttörést a gyógyászatban az embrionális őssejtkutatásoktól várják 5-10 éven belül.
Első eredményeket a szembetegségek, a gerincsérülések és a diabétesz gyógyításában érhetik el  az őssejtkutatásban. Az  új laboratóriumban olyan, önmagában 130 millió forintba kerülő, hat lézerrel felszerelt sejtszortírozót is üzembe helyeztek, amellyel nagy mennyiségben megvalósítható az őssejtek, illetve az ezekből létrehozott differenciálódott - például vérképző - sejtek azonosítása és elkülönítése. A most induló kutatóközponthoz 8 magyar kutatóorvost tudtak külföldről Magyarországra visszacsábítani.
 

Átlag: 5