Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Pillantás a jövőbe a Google szemüvegével

Mándoki Tamás | archív | 2013.05.20. |
Pillantás a jövőbe a Google szemüvegével
A Google az önvezető autó után ismét forradalmi újdonságot fejleszt titkos műhelyében, a Google X-ben. A Google Glass egy meglehetősen ambiciózus projekt, amely a sci-fikben látott futurisztikus technológiát hozza el a hétköznapokba.

A Google szemüveg újdonsága elsősorban abban rejlik, hogy ahhoz, hogy azonnal információkhoz jussunk, elő sem kell vennünk okostelefonunkat. A szemüveg ugyanis összeköttetésben áll az internettel, ráadásul hanggal is vezérelhető, így csak ki kell mondanunk az alkalmazás nevét, hogy elinduljon. Az eszközzel elolvashatjuk emailjeinket, vagy akár szörfölhetünk a weben, sőt, bizonyos funkciókhoz beszélni sem szükséges, fotózáshoz például elég lesz kacsintani.  A Google tervei szerint az eszköz egy teljesen új platform lesz, amelyre bármelyik cég fejleszthet majd alkalmazást. Természetesen az olyan népszerű appok, mint például a Facebook, vagy a Twitter, már be lesznek építve a szemüvegbe, így bármilyen videót, vagy fényképet készítünk vele, azt azonnal megoszthatjuk a közösségi oldalakon. Ezzel olyan személyes perspektívából rögzíthetjük élményeinket, amelyre ezelőtt nem nagyon volt lehetőség.

Presztízs Magazin

Ez mind rendkívül ígéretesnek tűnik, ugyanakkor a Google Glass már most komoly ellenérzéseket váltott ki a személyiségi jogok miatt aggódókból. A szemüveggel ugyanis feltűnés nélkül lefényképezhető bárki, a készülék pedig minden eddiginél több adatot továbbíthat a Google-nek a felhasználóról. A cég állítólag azt tervezi, hogy arcfelismerő rendszert is beépít az eszközbe, a közösségi oldalak segítségével pedig bárkinek a nevét megtudhatjuk, akivel az utcán, vagy akár egy szórakozóhelyen találkozunk. Noha az első képek és videók alapján úgy tűnik nem lesznek reklámok vetítve a felhasználó szeme elé, ezt később bármikor bevezethetik. Ha a platform elég népszerű lesz, és sok alkalmazás készül rá, akkor az óriási bevételt hozhat a Google-nek, hiszen teljesen új lehetőségeket nyit meg a reklámozás terén.

Az új eszközzel kapcsolatos bizonytalanság ugyanakkor egyes bárokat, és kaszinókat arra ösztönzött, hogy már most, a megjelenés előtt betiltsák a szemüveget.  Egyes jogvédők szerint új törvényeket kell hozni annak érdekében, hogy a Google Glass-al ne lehessen majd visszaélni. Mások szerint azonban a jelenlegi törvények megfelelőek, és a szemüveg funkciói nem kifogásolhatóak jobban adatvédelmi szempontból, mint mondjuk az okostelefonoké. A szemüveggel kapcsolatban biztonsági kifogások is felmerültek, mivel a szem elé vetített kép bizonyos helyzetekben (például vezetés közben) akár balesetveszélyes szituációkat is teremthet. 

Presztízs Magazin

A készülék, becslések szerint már idén megjelenik, és ezzel a hordozható technikai eszközök korszakát nyithatja meg. Testre szerelhető technológiával több nagy cég is kísérletezik, az Apple például gőzerővel fejleszti az okoskarórát, amelyen szintén fontos szerepet kapnak az alkalmazások. Ezek az eszközök a jövőben hasonlóan kulcsfontosságú szerepet kaphatnak életünkben, mint jelenleg a mobiltelefonok. Éppen ezért az sem zárható ki teljesen, hogy eljöhet egy olyan korszak, amikor a technológia olyannyira elválaszthatatlan lesz az embertől, hogy megjelenik az igény a testbe építhető eszközökre is.

Képek:
techgress.com
guradian.co.uk
mobilinterview.org

Átlag: 4.5