Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Radioaktív anyagok kerültek a szabadba a japán atomerőművek közelében

Radioaktív anyagok kerültek a szabadba a japán atomerőművek közelében
„Íme egy újabb indok, hogy az atomerőművek igenis ijesztő mértékű kockázatot jelenthetnek!”- mondhatnák az atomenergiát ellenzők most Japánban és talán joggal. Radioktív céziumot mutattak ki ugyanis a Japán északi részén lévő Fukusimában egy atomerőmű közelében, az előző napi földrengést követően.

 

A japán hatóságok több, mint 215 ezer embert evakuáltak biztonságosnak vélt helyre a a földrengést és az által kiváltott tengeri szökőárt követően. Ebbe beletartozik az a 45 ezer fő is, akiket a két fukusimai atomerőmű tíz kilométeres körzetéből evakuáltak.
Fukusimában jelenleg több atomerőmű is áll. A japán fővárostól, Tokiótól 250 kilóméterre fekvő „ atomváros” két atomerőművének 5 reaktorában a földrengést követően energetikai szükségállapotot rendeltek el.
Az említett vizsgálat alapján a fukusimai 1-es erőmű közelében találtak radioaktív céziumot.
A cézium elemi állapotban nem fordul elő. Vegyületeiben elterjedt, az alkálifémek közül kevésbé gyakori elem. A világ cézium termelése 20 tonna évente, főként a Bernic tónál (Kanada), Zimbabwében és Dél-Nyugat-Afrikában. Élettani hatásaiközül a legfontosabb, a levegőben, az élelmiszerekben és az ivóvízben található cézium jelent veszélyt az emberekre nézve. A levegőben a cézium szint alacsony, de radioaktív céziumot mutattak ki a felszíni vizekben és sokféle élelmiszerben. Az élelmiszerekben és az ivóvízben található radioaktív cézium mennyisége a nukleáris erőművek kibocsátásától függ, ami elsősorban a balesetekből származik. Ha cézium sugárzásnak vagyunk kitéve, károsodhatnak a sejtjeink. A sugárzás hatására hányinger, hányás, hasmenés és vérzés léphet fel.
Fukusimában korábban radioaktív gőzt engedtek ki az atomerőmű reaktoraiból, hogy csökkentsék a bennük szokatlanul magasra emelkedett nyomást. A fukusimai atomerőműveket üzemeltető Tokyo Electric Power (Tepco) vállalat közölte, hogy a 2-es erőmű négy reaktorának tartályaiból engedtek ki gőzt. Előzőleg az 1-es atomerőmű egyik reaktorából szintén kiengedtek valamennyi radioaktív gőzt a túlnyomás csökkentése érdekében.
 Az intézkedést hűtési problémák tették szükségessé. Kaieda Benri japán ipari miniszter korábban közölte, hogy a kiszabaduló anyag kevés, a sugárszintje pedig alacsony, vagyis a radioaktív terhelés nagyon kis mértékű lesz, és nem fenyegeti a környékbeliek biztonságát.
 
 
Átlag: 5