Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Raman analizátor

Kézi mérőműszer a műanyagféleségek gyors beazonosítására

x | archív | 2013.07.04. |
GreenLab Kft.
Raman analizátor
A műanyaghulladékok összetételének beazonosításánál és jellemzésénél egyre fejlettebb módszerekre van szükség.

A műanyagféleségek azonosítására eddig a közeli infravörös (NIR) spektroszkópia biztosított megoldást sok éven keresztül, noha ez a technológia nem képes a hasonló szerkezetű műanyagok megkülönböztetésére.
A Raman-spektroszkópia hatásos módszer adott műanyag osztályozás céljából történő gyors és pontos beazonosítására. A Raman-mérés egy ismeretlen anyagra kibocsátott lézersugár elvén alapul. A rendszerbe visszaverődő fény az anyag „kémiai aláírását” adja meg, mely segítségével az anyag beazonosítható.

Műszer és Mérési körülmények

Presztízs Magazin

A Rigaku Raman FirstGuard analizátor egy olyan kézi műszer, mely 532, 785 vagy 1064 nm-es lézer hullámhosszakkal áll rendelkezésünkre. Ezek közül a legtöbb műanyagos alkalmazás számára a 785, illetve 1064 nm-es gerjesztések biztosítják a legjobb teljesítményt. A visszaverődő Raman-fény egy térbeli rácson keresztülhaladva szóródik, így kerül azután egy CCD detektorra (532/785 nm-es lézernél), vagy egy InGaAs (1064 nm) sordetektorra.
A mérések elemzését a kézi készülékbe épített Windows-alapú PC végzi. A vezérlő szoftver automatikusan optimalizálja a lézer teljesítményét és a mérési idő hosszát. Az analízis nem igényel minta–előkészítést, mivel a mérés közvetlenül a műanyag felületén történik.

Ismeretlen műanyagok beazonosítása
Minden egyes műanyagféleség egyedi Raman-spektrumképet ad, amelynek segítségével a vizsgált műanyag beazonosítható. Például az 1. Ábra felső része a polietilén, az alsó az akril Raman-spektrumát mutatja. A FirstGuard analizátor saját spektrumkönyvtárral rendelkezik a legáltalánosabb műanyagokra. A méréseket követően a rendszer a vizsgált anyagot automatikusan besorolja, gyors és pontos anyag azonosítást biztosítva. A folyamat mindössze néhány másodpercet vesz igénybe.

Színezett műanyagok

Presztízs Magazin

A színezett műanyagok beazonosítása különösen nehéz feladat elé állítja a 785 nm-es lézert alkalmazó Raman-rendszereket. A színezék ugyanis gyakran elnyeli a lézer energiáját, ami a minta megégéséhez vezet Raman spektrum elérése nélkül, lehetetlenné téve a beazonosítást. Ekkor segíthet az 1064 nm-es gerjesztésű Raman-rendszer, ahol kevésbé valószínű, hogy a lézerfény a minta megégését okozza. A 2. Ábra az említett mintákból ily módon kapott Raman-spektrumot mutatja be. 785 nm-en ez a minta gyorsan megég, és nem mutat a beazonosításhoz szükséges Raman-spektrumot.

Raman lézer hullámhossz és fluoreszcencia

Presztízs Magazin

A Raman-spektroszkópia alkalmazása során zavaró hatása lehet a fluoreszcenciának. Ennek elkerülésére értékes eszköz lehet az 1064 nm-es lézer, mely robusztus osztályozási műszerként alkalmazható a műanyagok széles spektrumára. A 3. Ábra a 785, illetve 1064 nm-es gerjesztések alkalmazása révén kapott spektrumokat mutatja. Az 1064 nm-es gerjesztés az adott műanyagminta besorolására alkalmas számos Raman-csúcsot ad. Ezzel szemben a 785 nm-es Raman-spektrum a beazonosításra alkalmatlan, széles hátterű spektrumot eredményez.

Összefoglaló
A Rigaku FirstGuard Raman műszer ideális megoldást biztosít a műanyagféleségek széles skálájának gyors és pontos osztályozására. A műszer standard konfigurációban 785 nm-es gerjesztéssel érhető el, míg azon alkalmazások számára, ahol fluoreszcencia vagy fotobomlási folyamatok is előfordulhatnak, az 1064 nm-es gerjesztésű változatával nyújt nagyobb alkalmazhatóságot az anyagbesorolási feladatok elvégzéséhez. 
   

Green Lab Kft.

Még nincs értékelve