Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Tudja-e...?

Érdekességek, különlegességek, rekordok a nagyvilágból

Szepesi Gábor | 2010.06.01. |
Tudja-e...?
Tudományos és kevésbé tudományos érdekességeket, különlegességeket, nem hétköznapi rekordokat gyűjtöttünk össze a nagyvilágból. Lehet, hogy egyik-másik rövidhírünk első olvasatra olykor megdöbbentő, ám egytől egyig mind igaz.
- A kilences számot a világ nagyon sok országában szerencsés számnak tartják.
 
 
- A skótok nemcsak fukarságukról, de babonás hiedelmeikről is nevezetesek. Soha nem viselnek például együtt pirosat és zöldet. Ezen kívül Skóciában nem szabad ásót bevinni a házba, mert úgy tartják, akkor hamarosan ássák valakinek a sírját. Ha pedig valaki három hattyút lát együtt repülni, az nemzeti csapást jelent.
 
 
- Máltán azokon a kéttornyú templomokon, melyeken két toronyóra is van, szándékosan különböző időt mutatnak az órák. Ennek a hagyománynak szintén egy régi babona az alapja, mégpedig az ördögöt akarják megtéveszteni, hogy ne tudja, mikor jön el az ő ideje.
 
- Egy nigériai babona szerint, ha egy férfit megütnek egy seprűvel, impotens lesz, hacsak nem üt vissza hétszer, ugyanazzal a seprűvel. Az éjszakai sepregetés pedig balszerencsét hoz a ház lakóinak.
 
- A legtöbb szállodában is adnak a babonára. A balszerencse elkerülése miatt ezért nem tartanak fenn 13-as számú szobát. A 12-es szobát a 14-es követi.
 
- A skótok eleinte elutasították a burgonya felhasználását, mivel a Biblia nem tesz említést erről a növényről.
 
- 1666-ban egész Nyugat-Európa rettegett, mivel az évszámban szereplő 3 darab 6-os számjegy a Gonosz száma. Bár az egész világnak mégsem lett vége, London csaknem teljesen elpusztult a Nagy Tűzvészben.
 
- Az asztalterítőt a viktoriánus korban kezdték alkalmazni, mivel féltek, hogy a csupasz asztalláb látványa a férfiakat szexuálisan izgathatja, ezért azt el kellett takarni.
 
- A legtöbb tengerész babonásan hisz abban, hogy a hajón utazó macska szerencsét hoz.
 
- Szerencsétlenséget hoz, ha úgy ülsz egy asztalnál, hogy egyik lábad sem ér le a földre.
 
- Ha a bejárati ajtó nem befelé, hanem az utcára nyílik, balszerencse sújtja a házat
 
- Ha az ágy fejrésze észak felé áll, akkor a rajta alvó rövid életű lesz. Ha azonban dél felé néz az ágy fejrésze, akkor az alvó hosszú ideig fog élni. Ha kelet felé, akkor gazdag lesz az alvó, ha pedig nyugat felé, akkor sokat fog utazni.
1806-ban vonták ki az ópium fő hatóanyagát, a morfiumot, ami azonnal felkeltette az orvosok figyelmét, rendkívüli hatásával. A morfium segítségével ugyanis szinte pillanatokon belül képesek voltak erős fájdalmakat csillapítani, ami azelőtt elképzelhetetlen volt.
 
 
- Észak-Írország egy távoli partfokán a világon talán a leglátványosabban tűnik szemünkbe, mi történik akkor, ha a vulkáni kráterből kiömlő lávafolyam fokozatosan hűl le. Azon a helyen több tízezer, hatszögletű bazalthasáb sorakozik, méhsejtszerűen egymás mellett. Ez a különleges, természet alkotta „lépcsősor” egészen a tengerig elvezet.
 
A nagyfokú irtás ellenére a patkányok nemcsak hajón, de repülőgépen is utaznak! A Columbia űrsikló egyik útján hat "potyautas" is felrepült a világűrbe!
Még nincs értékelve