Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Tudja-e…?

Érdekességek, furcsaságok, különleges rekordok

Szepesi Gábor | archív | 2010.06.04. |
Tudja-e…?
A méz hatékonyan segíti a daganatos megbetegedések megfékezését. A méz az egyik legtermészetesebb „termék”, hiszen a termelés helyétől a fogyasztásig nem megy át semmilyen átalakuláson. Egyetlen kilogramm méz kalóriaértéke 4100, ez kb. 980 Joule. 50 darab tojás kalóriaértéke ugyanekkora. Élelmiszereink közül a mézben található meg a legtöbb vitamin. Ilyen és ehhez hasonló tudományos és kevésbé tudományos érdekességet gyűjtöttünk csokorba.
[title-raw]– A rettegett fekete özvegy nevű pókfajok példányai közül a nőstények jelentik az igazi veszélyt. Marásuk nem csupán fájdalmas, de izombénulást is okoz. A hím, mely jóval kisebb a nősténynél, párosodáskor táplálékkal ajándékozza meg „szerelmét”, mert különben őt falná fel a nőstény. Még akkor is így járhat, ha a közös örömök után nem szedi elég gyorsan mind a nyolc lábát.
 
– A közhiedelemmel ellentétben a kávéfogyasztás nem segít a részegeken. Sőt, mivel kitágítja a gyomorban található ereket, így az alkohol szabadabban áramlik az agyba és erősíti a bódulatot.
 
– A világon valaha élt (1957-től 1997-ig) legalacsonyabb férfi 57 cm magas volt, és Gul Mohammed-nek hívták.
 
– A tigriscápa embriói a legagresszívabb kicsinyek az állatvilágban. Az életért már az anyaállat méhében megküzdenek egymással, és csak a túlélő születik meg.
 
[title-raw]– A méz hatékonyan segíti a daganatos megbetegedések megfékezését. A méz az egyik legtermészetesebb „termék”, hiszen a termelés helyétől a fogyasztásig nem megy át semmilyen átalakuláson. Egyetlen kilogramm méz kalóriaértéke 4100, ez kb. 980 Joule. 50 darab tojás kalóriaértéke ugyanekkora. Élelmiszereink közül a mézben található meg a legtöbb vitamin.
 
– A fákon élő, apró termetű zöld gekkók a nyelvükkel tisztítják a szemüket, merthogy nincs szemhéjuk. Így másként nem tudják eltávolítani a szennyeződéseket.
 
Carolyn Shoemaker csillagász 32 üstököst és közel 300 aszteroidát fedezett fel. Ezzel ő az egyik legkíváncsibb és legeredményesebb, szakterületén belül.
 
– A szürkebálnák évente közel 20 ezer kilométert is képesek vándorolni, sokkal többet, mint bármelyik más emlősállat. Persze úszva ezt a távot valamivel könnyebben teszik meg, mintha s[title-raw]zárazföldön kellene közlekedniük.
 
– Ausztráliában, ebben a kontinensnyi országban, becslések szerint a nemzeti jelképként számon tartott kenguruból kétszer annyi él, mint emberből.
 
– A tevehús tisztátalannak van bélyegezve a Bibliában – több más állati eredetű élelmiszerrel együtt.
 
– Érzékszerveink közül az orrunk a legfáradékonyabb. Egy perc után például már egészen jól tolerálja a szagokat, amiket ilyenkor már csak abban az esetben érzünk, ha erősödnek.
 
– Az emberi csípőcsont szilárdságát tekintve stabilabb, mint a beton!
– A nők szíve gyorsabban ver, mint a férfiaké.
– A lábon, bármilyen tisztának is tűnik és gazdája bármennyire igényesen ápolja is, megközelítőleg 1 billió darab baktérium található.
– A nők – megfigyelések szerint – ugyanannyi idő alatt dupla annyit pislognak, mint a férfiak.
– Az átlagos ember bőre – ami a legnagyobb kiterjedésű szervünk –, kétszer olyan súlyos, mint az agya.
– A testnek 300 izomra van szüksége ahhoz is, hogy lazán álljon és stabilitását, valamint egyensúlyát megőrizze.
Átlag: 4.5