Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Vöröslő holdkelték

Ladányi Tamás | Ladányi Tamás | 2013.07.01. |
Hold
Vöröslő holdkelték
Éjszakai égi kísérőnk kelésének megfigyelése, az alkonyat kezdete, látványos, romantikus és tudományos szempontból is érdekes mozzanat lehet. Ha igazán maradandóvá kívánjuk tenni ezt a jelenséget, akkor nem árt, ha előre készülünk rá: egy-egy nevezetességgel az előtérben szemlélve a folyamatot, igazán impresszív élményben lehet részünk. Ezekből gyűjtöttünk össze az alábbiakban egy csokorra valót.
Presztízs Magazin

Budapest kupolái felett

A 2011. júniusi teljes holdfogyatkozást a Rózsadombról követtem végig. Az előzetes számításaimmal összhangban az égitest a Parlament épülete felett haladt el. Az okkultáció (azaz a fedés, takarás) az előre vártnál lényegesen sötétebb volt, ugyanis Földünk légkörébe akkortájt a vulkánkitörések miatt, nagy mennyiségű poranyag jutott. Az első fázisok még a szürkületi időszak kezdetén következtek be, így a sorozatfelvétel szemléletesen visszaadja a látványt. 

Presztízs Magazin

Az apátság felett

Amennyiben hosszú fókusztávolságú objektívvel fényképezünk, a helyszínt és a Hold kelésének irányát előre, gondosan meg kell terveznünk, hogy a kis látómezőben a viszonylagosan nagyméretű égitest a kompozícióba jól illeszkedjen. A Pannonhalmi Bencés Apátság mellett kelő telihold fotózása méter pontosságú helyszíni beállást igényelt Écs község területén. Az eredmény azonban mindenért kárpótolt; a már messziről kimagasló, és egyben az UNESCO világörökségek részeként büszkélkedő épület felett a narancsos színű holdkorong bámulatos hatást keltett.
 

Presztízs Magazin

A magyar tenger felett

A balatoni holdkelték számos művészt, költőt és geográfust megihlettek – tegyük hozzá, teljes joggal. Mivel érzelmileg kötődünk a magyar tengerhez, az alkony hangulata és a vöröslő égitest felbukkanása a víztükör felett áthatja minden hazánkfia lelkét.
Ez, a multiexpozícióval készült kép Alsóörsön készült, és Holdunk Siófok fényei felett történő felemelkedését ábrázolja. Mivel a korong a horizonton még alacsonyan volt, a felénk érkező fényből a légkör a vöröshöz közeli színeket engedte át, ahogyan ez a mellékelt képen is mutatkozik. Az égitest kissé elliptikus, a széleken töredezett alakja pedig a légkör torzító hatásának, a refrakciónak köszönhető.
 

Presztízs Magazin

Veszprém tornyai felett

Veszprémben a Szent Mihály székesegyház és a vár klasszikus látványához ez alkalommal az októberi telihold kelése társult. Égi kísérőnk a látóhatár közelében még párába burkolózott, majd az égen egyre magasabbra kerülve lassanként teljes szépségében fedte fel magát az épületegyüttes jellegzetes két tornya felett.

Még nincs értékelve