Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Zenélő atomok

Tancsa Ágnes | 2010.06.24. |
Zenélő atomok
A világ legnagyobb részecskegyorsítójában, a Genf melletti Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) hadronütköztetőjében (LHC) a közel fénysebességgel ütköztetett protonnyalábok mérési eredményeit alakítják át az ember számára is hallható hangokká.

A közel hatvan éves CERN-ben, mely a világ legnagyobb részecskefizikai kutatólaboratóriuma nyolcvan ország közel hétezer tudósa dolgozik együtt több száz programon. Korábban, az LHC előtt is építettek itt részecskegyorsítókat, de azok meg sem közelítették a nagy hadronütköztető méreteit. A 27 kilométeres csatornában felépített nagy teljesítményű gyorsító működésekor a felgyorsult protonok közel fénysebességgel haladnak és másodpercenként körülbelül nyolcszázszor ütköznek. Az LHC gyűrűjére épült kísérleti eszközök közül az Atlas nevű hatszor akkora, mint a párizsi Notre Dame.

A tudósok eredeti célja a berendezéssel a Higgs boson nevű részecske megtalálása volt. A tudomány fejlődésével egyre világosabbá vált, hogy az atom elektronokból és neutronokból áll, de ezek is összetettek, belső szerkezetük van. Újabb és újabb részecskéket fedeztek fel, de még mindig nem mindet.

Az isteni részecske után kutató fizikusok célja, hogy a szerintük roppant érdekes „mini ősrobbanások” mérési eredményeit – amelyek valójába szuperszámítógépeken tárolt hatalmas adatmennyiségek, melynek feldolgozásához évtizedekre lesz szükség – zeneként lejátszható művekké konvertálják.
Az LHC detektorai érzékelik az ütköztetett protonokból szétrepülő részecskék irányát és az ütköztetésből származó energia intenzitását, ezeket az adatokat egy szoftver segítségével vizsgáljuk, a részecskék útvonalából egy kellemes dallamot lehet összeállítani. A mérési eredmények hanggá alakítását az interneten a www.lhcsound.com címen található, The Sounds of Science, (Tudomány hangjai) honlapon magyarázzák el a fizikusok. Az oldalon már most is hallható az isteni részecske lebomlásának, a protonok ütköztetésének és a detektor tisztításának zenévé alakított változata.
 
 
Még nincs értékelve