Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Újabb Nap-titokra derült fény

Szilvási Eszter | New York Post | 2018.06.10. |
Nap
Újabb Nap-titokra derült fény
A tudósok évek óta kutatják azt, vajon mi melegíti fel a Nap légkörét. Hiszen annak ellenére, hogy a bolygó felszíne mindösszesen néhány ezer Celsius-fokos, a koronája eléri az egymillió fokot is. Az Osztrák Tudományos Akadémia Űrkutató Intézete azonban most úgy tűnik, megfejtette a jelenség okát.
Alfven-hullámok. Így hívják azt a mechanizmust, aminek következtében a Napból származó energia a koronába jutva szétterjed. Annak ellenére, hogy a svéd fizikus, Hannes Alfven ennek elméletét már jó ideje kidolgozta, ez idáig még nem sikerült igazolást találni annak valóságtartalmára. A tudós akkor azt állította: plazmahullámok a mágneses mezővonalak ingadozásai révén keletkeznek, és egyes elméletek szerint a hőt a korona elektromosan töltött részecskéinek továbbítják.
Most egy csapatnyi tudós munkája és nemzetközi kutatóintézetek összefogása hozta el a várva várt eredményt. A Nature Physics című tudományos lapban számoltak be arról, hogy a bizonyítékot egy 2014-es napfolt nagy felbontású, szimultán megfigyelése alapján szerezték meg a NASA Dunn napteleszkópja és a Solar Dynamics Observatory műholdja segítségével. A hullám kiterjedésekor megfigyelt erőteljes hőmérsékletemelkedés volt az energiaátalakulás döntő erejű bizonyítéka, mely egyben igazolta az Alfven-hullámok elvét is.
A kutatás persze ezzel nem ért véget, a következő lépés, hogy meghatározzák a lökéshullámok finomszerkezetét. Ebben nagy segítségükre lehet az Európai Űrügynökség Solar Orbiter missziója is, mely a Napot és a hélioszférát, vagyis a napszelet figyeli majd meg mintegy 45 naprádiusznyi távolságból.
Még nincs értékelve