Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Újra Amerikából landolnak az amerikaiak

Benkő Péter összeállítása | Wikimedia/SpaceX | 2020.09.21. |
NASA, űrkutatás
Újra Amerikából landolnak az amerikaiak
Elon Musk SpaceX nevű társasága először indítja el űrjárművét – a Crew Dragont – űrhajósaival a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Mi az a SpaceX, mi a Crew Dragon, s miért egy magánvállalat indít NASA-űrhajósokat?
Miután a Columbia űrrepülőgép 2003-ban visszatért a Földre, 2011-ig a Space Shuttle űrrepülőgépet, majd az oroszoktól bérelt Szojuz űrhajókat használta a NASA, aztán újból kifejlesztettek egy amerikai űrhajót. Ehhez volt szükség magánvállalkozások bevonására. 2014-ben a SpaceX társaságot és a repülőgép-óriás Boeing-et jelentették be a személyzetszállítási szolgáltatás tenderének nyerteseként. A SpaceX így most először küldi fel űrhajóját, a Crew Dragont egy Falcon 9 rakétán a floridai Kennedy Űrközpontból.
A SpaceX tehát magáncég, Elon Musk vállalkozó 2002-ben alapította, s kereskedelmi és kormányzati indítási szolgáltatásokat nyújt a Falcon 9 és a Falcon Heavy rakétáin. A cég rendszeres árufuvarozást is folytat az ISS felé, és most űrhajósokat indít útnak.
A Crew Dragont úgy építették, hogy asztronautákat és rakományt is szállíthasson. Legfeljebb hét utas számára tervezték, a NASA-repülések négy embert visznek, a fennmaradó helyet a készlet számára hagyják meg. A gépet olyan tolókarokkal szerelték fel, melyek lehetővé teszik a manőverezést az űrben, és dokkolókat rögzítenek az űrállomáshoz autonóm irányítás alatt. A korábban tervezett űrhajókkal ellentétben a személyzet kabinjában érintőképernyős kezelőszervek találhatók fizikai gombok helyett.
(Lapzártánkkor értesültünk róla, hogy a kedvezőtlen időjárás miatt a startot pár nappal elhalasztották, de május 30-án sikeresen megtörtént.)
Még nincs értékelve