Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Üzemanyag – napfényből

Benkő Péter összeállítása | Pixabay | 2021.02.23. |
napfény, üzemanyag
Üzemanyag – napfényből
A Nap több mint elegendő energiát termel az emberi tevékenységekhez, ám még mindig keveset hasznosítunk belőle – erre mutat rá a Cambridge-i Egyetem energia- és fenntarthatósági professzora. Erwin Reisner egy olyan kutatócsoportot vezet, akik a szabad napenergiából minél többet igyekeznek kinyerni. Az elmúlt években a napelemek alkalmazásával nagyot lépett előre a világ, olcsóbbá és hatékonyabbá vált az energia, de ez a technika csak villamos energiát szolgáltat, holott továbbra is igen nagy a kereslet a tárolható folyékony üzemanyagok iránt.
– A növények hatalmas inspirációt jelentenek, mert évmilliók során „megtanulták”, hogyan állítsanak elő napfény segítségével energiát, és azt milyen módon tárolják. Nagyon bízom abban, hogy a mesterséges fotoszintézis az energia-portfolió egyik része lesz a következő két évtizedben – fejtette ki a kutató.
Amikor a növények fotoszintetizálnak, vizet és szén-dioxidot vesznek fel, és a napfény felhasználásával átalakítják ezeket az alapanyagokat növekedéshez szükséges szénhidrátokká. A professzor csapata számos hasonló folyamaton dolgozik, köztük egy olyan rendszeren, amely utánozza a természetes fotoszintézist, enzimek segítségével osztja fel a vizet és hoz létre hidrogént üzemanyagok számára.
– Szeretnénk ezt „utánozni”, de a szénhidrátok gyártása helyett megpróbálunk olyat készíteni, amely könnyebben felhasználható – mondta a professzor.
Még nincs értékelve