Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Vízjég a Holdon?

Összeállította: Benkő Péter | Pixabay | 2018.11.11. |
Hold, vízjég
Vízjég a Holdon?
Bizony, a kutatók a Hold felszínén vízjég bizonyítékaira leltek! A jéglerakódások nyomai mind az északi, mind a déli póluson megtalálhatók, és a mainál valószínűleg jóval korábbi eredetűek. Az adatok az indiai Chandrayaan–1 űrhajó speciális eszközéből származnak. A Moon Mineralogy Mapper (M3) eszköz a Chandrayaan fedélzetén meghatározta a vízjég három halmazállapotát a Hold felszínén. Közvetlenül megmérte, hogy a jég molekulái elnyelik az infravörös fényt, ami arra utal, hogy különbséget lehet tenni a folyékony víz, a pára és a szilárd jég között.
A jégbetétek eloszlása csekély, a lunáris déli póluson a legtöbb jég a kráterekben koncentrálódik, míg az északi póluson a vízjég ritkább és nagyobb területen található.
A Holdon közismerten vannak olyan helyek, amelyeket soha nem ér napfény. A szakemberek becslése szerint a Hold pólusaiban, a teljesen leárnyékolt kráterekben, a hőmérséklet nem emelkedik –157 °C-nál magasabbra. Ez olyan környezetet teremt, ahol a vízjég lerakódása hosszú ideig stabil maradhat.
A felfedezés felvet egy érdekes kérdést, nevezetesen azt, hogy a Holdra szállók valamilyen módon felhasználják-e valaha az égitesten talált vízjeget.
Felszíni vizes jég megtalálható más naprendszerbeli égitesteken is, például a Mercury bolygó északi pólusán.
Még nincs értékelve