Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A Voyager–2 közeledik a csillagközi térhez

Összeállította Benkő Péter | NASA | 2019.01.10. |
NASA
A Voyager–2 közeledik a csillagközi térhez
A Voyager–1 űrszonda hamarosan ikertestvérét, a Voyager–2-t fogadja egy, a Naprendszeren kívüli helyen. A Voyager–1 a legtávolabb lévő űreszköz a csillagközi térben, amelyet ember hozott létre.
A NASA űrhajója 1977-ben indult útjára, s úgy tűnik, a szonda most hatalmas mérföldkőhöz közeledik: belép a csillagközi térbe. A Voyager–2 már több mint egy évtizede halad át a helioszféra legkülső rétegén. A NASA leírása alapján ezt úgy kell elképzelnünk, mint egy hatalmas buborékot a Nap körül mágneses mezőkkel. A szonda jelenleg csaknem 11 milliárd mérföldre, azaz körülbelül 17,7 milliárd kilométerre mozog a Földtől.
A NASA bejelentette, hogy a Voyager–2 adatai szerint a szolárrendszerünkön kívül eső kozmikus sugárzás növeli sebességét; a Voyager–1 űrhajó hasonló tapasztalatokat szerzett 2012-ben. Viszont a szakemberek nem biztosak abban, hogy a Voyager–2 csatlakozik ikertestvéréhez a helioszféra határa, a heliopauza néven ismert terület átlépésével. – Sokat tanulunk a következő hónapokban, de még mindig nem tudjuk, mikor érjük el a heliopauzát (az az elméleti határ, ahol a napenergiát az úgynevezett interstelláris közeg már megállítja – a szerk.) – mondja a Voyager-projekt tudósa, Ed Stone.
A Voyager–2 az egyetlen űrhajó, amelyik az Uránuszt és a Neptunuszt meglátogatta. Kalandjai a külső Naprendszerben az óriási gázbolygók körüli újabb holdak felfedezéséhez vezettek.
A NASA azt reméli – kora ellenére –, a szonda legalább 2025-ig gyűjti az újabb adatokat.
Még nincs értékelve