Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A benzinárral szemben

Házi dokkolók, elektromos autók

Tancsa Ágnes | archív | 2011.12.14. |
A benzinárral szemben
Manapság semmi szükség az autópályán kétszázzal repeszteni ahhoz, hogy kellő adrenalinhoz jussunk. Megteszi, ha egy futó pillantást vetünk a benzinkutak áraira. 450 forint dízelért, 430 a 95-ös benzinért. Hol vagy, drága 300 forintos lélektani határ?! Kérlek, gyere vissza! Két megvalósíthatónak látszó lehetőség marad, ha az ember nem akarja a teljes fizetését üzemanyagra költeni: nem használja az autóját, vagy lecseréli egy olyanra, ami nem húzza maga után a benzinkutat. Az előbbit hagyjuk is, amíg nem lesz saját TGV-nk, utóbbiból pedig vizsgáljuk meg azt a lehetőséget, hogy öko tudatosságunk teljes birtokában milyen lehetőségeink vannak. Számba vettük az elektromos járgányokat.

 

Az elektromos autók között most nem foglalkozunk a hibridekkel, csak azokkal, amelyeket kizárólag villanymotor hajt, ami a hálózatról tölthető akkumulátorból nyer energiát. Az elektromos meghajtású járművek már az 1890-es éveket követően megjelentek Európa és Amerika közútjain, elsőként az osztrák Lohner cég autója, ami később az első, sorozatban gyártott villany kocsi volt. 1914-ig több mint 300 darabot adtak el belőle. Ezek az autók nemcsak teljesítményben, kivitelben, de legfőképpen töltési idejükben különböznek egymástól. A legtöbb típus kétüléses mini autó, amikhez nikkel-fém hidrid, vagy lítium-ion akkukat használnak, és többségében egy teljes éjszaka szükséges a feltöltésükhöz.
 

A vezetés élménye

 
Ha valaki nem tud meglenni a bőgő hangú motor nélkül, az ne vegyen elektromos autót, hiszen a slusszkulcs elfordítása után hiába is várná a motorhangot. A gázpedál nyomása sem bőgeti fel a szinte hangtalan járművet. Egyetlen előnye van: simán a frászt lehet hozni bármelyik békés gyalogosra, és még lopakodó üzemmód sem szükséges. Ami viszont némely típusoknál nagyon is kellhet, a kötélidegek, hogy ne zavarjon minket a sebességgel egyenes arányban növekvő menetszél-süvítése és a kerekek zaja.
Általánosságban elmondható, hogy az autók kialakítása, anyagai az egyszerűséget, időnként már-már a spórolást tükrözik.
Presztízs Magazin
Az elektromos autók többsége nem száguldozásra, hanem városi közlekedésre lett tervezve, ennek megfelelően 65-80 km/h végsebességre képesek, cserébe jól gyorsulnak! Természetesen vannak nagyobb teljesítményűek is. Ez az autó energia-hatékonyabb, mint a hagyományos társai. Az akkumulátor lehetővé teszi, hogy fékezéskor visszapótlódjon az elhasznált energia egy része – ezt hívják regeneratív fékezésnek, ami 20%-kal javítja az üzemanyag-hatékonyságot (használati módtól függően). A start-stop technológiának köszönhetően álló helyzetben, járó motorral egyáltalán nem fogyasztanak, ráadásul alacsony sebességnél is alig van szükségük áramra.
Kilométerenként kevesebb, mint 5 forintból közlekedhetünk, ami lassan azt jelenti, hogy egy liter benzin árából 100 km-t tudunk megtenni. Hiába azonban a környezetbarát technológia – bár az elektromos energia előállítása is szennyezi valamennyire a környezetet – nemigen tudják még felvenni a hagyományos autókkal a versenyt, hiszen egy-egy villamos kisautó annyiba kerül, mint egy jobban felszerelt középkategóriás verda. A jövő azonban mindenképpen az övék, ha meg tudják oldani, hogy minél nagyobb autóval, minél nagyobb sebességgel, legalább olyan messze jussunk, mint egy tanknyi üzemanyaggal. Arról pedig most ne beszéljünk, hogy egy átlag háztartásban folyamatosan leveri a biztosítékot az autó töltése.
Magyarországon az első elektromos töltőállomást az Elmü székháza előtt avatták fel tavaly. Ehhez csatlakozott nemrég az E.ON, ami a fővárosin kívül több töltőpont kialakítását tervezi a Budapest-Bécs útvonalon. A Kempinski előtt két gyorstöltőt helyeztek el, a garázsban pedig három lassútöltőt. Csak összehasonlításként: Londonban 200 töltőpont működik!
A BMW a 2013-tól kezdődő elektromos autó projectjét 400 millió euróval indítja. Szövetséget kötött a német Daimler és a Bosch, a Renault a Nissannal közösen fejleszt. Angela Merkel egymillió elektromos autót szeretne látni 2020-ra a német utakon. A Volkswagen pedig zöld taxi hálózat kiépítésén gondolkodik. Kijelenthető tehát, hogy a legtöbb autógyár már gyárt, vagy gyártani készül elektromos autót. Ezek többsége még tesztelés, fejlesztés alatt áll, de így is számos modell közül válogathat, aki ilyet szeretne. Néhányat emelünk ki ezek közül, amelyek valami miatt tetszettek nekünk – ,vagy éppen mert nem.
 

Reva

 
A Revai 8 lóerős állandó, és 17 lóerős csúcsteljesítményű elektromotorral hajtott, hátsókerék-meghajtású, négyszemélyes L7e négykerekű motorkerékpárként van számon tartva. Ugyanúgy kell rá rendszám és engedély, mint bármely autóra. A hátsó ülések csak gyerekek számára elég nagyok, csomagtartó szinte nincs, és a menetteljesítményei is harmatosak. Nem érdemes elhagyni vele a várost, mert végsebessége 80 km/óra, és a hatótávolsága is csak 80 (lítium-ionos akkumulátorral 120) kilométer. Az ólom-savas akkukat teljesen nyolc, a lítium-ionos változatot hat óra alatt lehet feltölteni, 80 százalékra ez 2,5 óráig tart. Ugyanezt a lítium-ionos verzió az 1,7 millió forintba kerülő gyorstöltővel akár egy óra alatt is tudja, de ehhez még háromfázisú ipari áram szükséges. Ez a lehetőség főleg a céges flottavásárlók számára lehet vonzó. A Revai 3 millió 780 ezres kezdő árért kapható, de ebben olyan extrák nincsenek, mint bőrülés és bőr belső 180 ezerért, légkondi 300 ezerért, zebramintás karosszéria 540 ezerért…
 
Meghajtás: hátsókerék-hajtás
Presztízs Magazin
Energiaforrás: 8x6 V-os ólomakkumulátor, sorba kötve 200 Ah
Motor: AC max 13 kW, 3 fázisú aszinkron
Fedélzeti töltő: 220-240V, 2,2 kW, nagyfrekvenciás.
Sebváltó: automata (közvetlen meghajtás, elektronikus vezérlés)
Fékek: elöl tárcsa-, hátul dobfékek, regeneratív fékrendszer
Méretek: H 2,6 m, Sz 1,3 m, M 1,6 m. Has magasság 150 mm. Tengelytáv 1,7m.
Tömeg: 665kg akkumulátorokkal, 400 kg akkumulátorok nélkül
Kerekek: 13” energia-takarékos alacsony gördülési ellenállású tömlő nélküli (35psi/ 40psi)
Fordulókör: 3,5 m
Garancia 2 év vagy 25 000 km.
 

Mitsubishi i-MiEV

 
Az i-MiEV mindössze 1,475 m-es szélessége és 1,61 méteres magassága ellenére nagy feltűnést kelt városi utakon, hiszen pont olyan, mint egy nagyra nőtt bevásárlókocsi. A hátsókerék-hajtású autóban 66,6 lóerős, háromfázisú, állandó mágneses szinkronmotor van. 88 cellából álló, 330 Voltos lítium-ion akkumulátora gyorstöltővel fél óra alatt 80%-osra tölthető. A normál töltés 16 A-ral hat, 13 A-ral hét óráig tart. 150 kilométert képes megtenni egy feltöltéssel, de tartalék energiával még 15 kilométert. A Mitsubishi már gondolt a gyalogosokra is, így 30 km/óra alatt olyan zajt ad az autó, aminek segítségével hamarabb észrevehető. 10,5 millió forintért vesztegetik (légkondi, autóhifi, központi zár, elektromos ablak, két légzsák, ABS, menetstabilizáló elektronika). Négyszemélyes, 1110 kilogramm. Az Euro NCAP tesztjén silány műanyagjai, vékony lemezei ellenére is négycsillagos töréstesztet produkált, és külön kihangsúlyozták, hogy törés után sem ráz az autó. Annak ellenére, hogy pici, nem túl nagy gondot fordítottak a belső kialakítására. Csúnya, de az egyik leghasználhatóbb elektromos kisautó.
 
Állandó mágneses szinkronmotor.
Presztízs Magazin
Teljesítmény: 49 kW (67 LE)/2500-8000. Nyomaték: 180 Nm/0-2000.
Fékrendszer elöl/hátul: hűtött tárcsa/dob.
Hosszúság/szélesség/magasság: 3475/1475/1610 mm.
Tengelytáv: 2550 mm.
Nyomtáv elöl/hátul: 1310/1270 mm.
Tömeg: 1110 kg.
Terhelhetőség: 340 kg.
Csomagtartó térfogata: 227-860 l.
Akkumulátor kapacitása: 16 kWh.
Menetteljesítmények, fogyasztás. Gyorsulás (0-100 km/óra): 15,9 mp.
Végsebesség: 130 km/óra.
Villamosenergia-fogyasztás: 135 Wh/km.
Maximális hatótávolság: 150 km.
 

T.32

 
Gordon Murray sportkocsijáról nem érdemes sokat beszélni, mert képtelen felvenni a versenyt belsőégésű társaival, de még a Teslával sem, ellenben szép. A McLaren F1 tervezőzsenije az alternatív hajtások megszállottja, ezért nem csoda, hogy a T.32-t is elektromos hajtáslánc mozgatja, mégpedig az előbb emlegetett Mitsubishi kisautójából. A mindösszesen 65 lóerős gép 850 kg-os önsúllyal bír, melyből csak az akkumulátorok nyomnak 290 kg-ot. 0-ról 100-ra 11,4 másodperc alatt gyorsul, végsebessége 146 km/óra. Hat óra alatt tölthető fel és 186 km-re jut el.
 

Tesla Roadster

 
A Tesla 2008-ban magasra állította a mércét a Lotus Elise alapokra épített elektromos autójával. A karbon karosszériás, kétüléses sportkocsi a 3,94 méteres hosszával és az 1,12 méteres magasságával alig látszik ki az aszfaltból. Nem túl tágas, de felülmúlhatatlan gyorsulási élményt ad: 3,9 mp alatt siklik százra, amivel felveszi a versenyt akár a Ferrarival, BMW-vel, vagy éppen Porsheval. Amitől viszont sokkal különlegesebb, az a hangtalansága és, hogy 382 Nm nyomatékát a gázadástól kezdve maximálisan adja. Emiatt úgy lő ki, hogy szinte beleprésel az ülésbe. Gyakorlatilag fokozatmentes váltót építettek a kocsiba, aminek könnyűfém középkonzolján négy parányi gomb található: D, R, P, N. A két Li-ion akkumulátort három és fél óra alatt lehet teljesen feltölteni és papírforma szerint ezzel 394 kilométert képes megtenni. Pontosabb talán, ha azt mondjuk, hogy átlag 100 km/h sebességgel, klíma nélkül, időnként kiélvezve a gyorsulási élményt 200-250 kilométer távolságra juthatunk, de ez is magasan az átlag elektromos autók fölé emeli. Ehhez jön még, hogy egy ausztráliai tartóssági versenyen 504 kilométert mentek vele egy töltéssel. Az aksik élettartamát 160 ezer kilométerben határozták meg (hét év garanciát vállalnak rá), és mínusz 20 fok alatt külön fűteni kell őket az optimális teljesítmény érdekében. A legközelebbi kereskedés Ausztriában van. A kezdő ára 85 ezer euró körül mozog, de a használtautó piacon ennek töredékéért is beszerezhető.
Elektromotor, maximális fordulatszám: 14 000 fordulat/perc.
Presztízs Magazin
Teljesítmény: 215 kW (293 LE).
Nyomaték: 382 Nm/0-5400.
Sebességváltó: fokozatmentes.
Fékrendszer: elöl, hátul: hűtött tárcsa
Hosszúság/szélesség/magasság: 3946/1873/1127 mm.
Tengelytáv: 2352 mm.
Nyomtáv elöl/hátul: 1464/1499 mm.
Tömeg: 1238 kg.
Gyorsulás (0-100 km/óra): 3,9 mp.
Végsebesség: 201 km/óra.
Áramfogyasztása átszámolva benzinre: 1,7 liter/100 km.
CO2-kibocsátás: 0 g/km.
Hatótáv normál használat esetén: 394 km.
 

A magyar autó

 
Több is van, köztük a Bontino és a TZ-Elma. Mi ez utóbbit választottuk, mert egy kicsit kilóg a sorból. Tervezői ugyanis meglévő autókat alakítanak át. Az alapár nettó tízezer euró, ezért teljes elektromos hajtással, fejlett lítium-vas-foszfát akkumulátorokkal felszerelt járművet kapunk. Az Elma 02, ami egy átalakított Susuki Swift, télen 120-150 kilométert tud átlagban menni egy töltéssel, de jutottak már 198 km-re is. Az autó súlya 60-80 kilogrammal nőtt meg, a benzinmotor helyére építették a villanymotort és az aksikat. Megmaradt az eredeti ötfokozatú váltó, de legjobb hármasban indulni és automataként használva, folyamatosan ott hagyni. A feltöltése hat-hét óra, de gyorstöltővel, ami 1300 euróba kerül, két-három óra alatt is megoldható. Lényegesen versenyképesebb árért jutunk normális méretekkel bíró elektromos autóhoz ezzel a technikával.
 
 

Az eddig bejelentett sorozatgyártású e-autó modellek (2009-2012)

 
Időszak
2009
2010
2011
2012
A és B szegmens
Mitsubishi iMiEv
Subaru R1e
Tata Indica
Pininfarina Bluecar
 
Mercedes A / B-Klasse
Nissan City Car
Renault City EV
Smart smart ed
Toyota IQ, EV
C és D szegmens
BYD F3DM, 6DM
Miles Coda
BYD F3E
GM Volt
Nissan Leaf
Opel Ampera
Toyota Prius Plug-in
Reanult Megane EV
Renault Kangoo EV
BYD e6
Ford Connect EV
Ford Focus PHEV
Tesla Model S
G és SUV szegmens
Tesla Roadster
Fisker Karma
 
 

 

Még nincs értékelve