Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Autót hobbiból, hajót hivatásból tervez

Interjú Obendorfer Dáviddal

Laczkó Kornél | Obendorfer Dávid-Riva | 2014.08.05. |
bmw
Autót hobbiból, hajót hivatásból tervez
Nemrég hatalmas érdeklődést és lelkesedést kiváltva söpört végig az interneten egy 1968-as BMW E9-es modern átdolgozásából született látványterv. A Giovanni Michelotti által tervezett kupé XXI. századi átiratát egy Olaszországban dolgozó, magyar dizájner, Obendorfer Dávid készítette. Csupán kedvtelésből.

Dávid a pályája elején hat hónapot dolgozott Milánóban az Alfa Romeo formatervező részlegénél, majd némi kitérőt téve a bútor és autós kiegészítők tervezése felé, hat éve a hajó-dizájner szakmában kötött ki. Az Officina Italiana Design (OID) neve bizonyára nem sokat mond itthon, ám a luxusiparban annál nagyobb elismerésnek örvend a vállalat, mivel a világ két legexkluzívabb yacht-készítő üzemének, a Riva és a Sanlorenzo márkanév alatt futó hajók gyártóinak dolgoznak.
Bár az OID végzi a fent említett két márka teljes külső és belső formatervezését, a cég meglehetősen kicsi, a gazdasági igazgatótól a titkárnőig mindössze nyolc főt alkalmaz. Így óriási teljesítménynek tekinthető, bejutni egy ilyen különleges munkakörbe. Éppen ezért elsősorban erről kérdeztük Dávidot.

Presztízs Magazin

Az utóbbi évtizedben az autóiparban divatossá vált a retro-irányzat, mennyire jellemző ez a hajóiparra? Előfordult az OID-nál, hogy visszanyúltatok az ’50-es, ’60-as évek vonalaihoz?
– Az OID első számú kliense a Riva. Ez a hajózás világában az egyik legelőkelőbb brand. Nagyjából, mint a Rolls-Royce, vagy a Bentley az autóiparban. A hasonlat azért is idevágó, mert a két említett autómárkánál sem nagyon illik retro-ról beszélni, annak ellenére, hogy erősen hagyománytisztelő dizájn-filozófiáról van szó mindkét esetben. A hajózás világában a retro téma határai elmosódottak, mert tradíciókhoz nagyon szorosan kötődik ez a terület. A Riva a hírnevét eredetileg az ’50-es, ’60-as évekbeli fa motorcsónakjainak köszönheti. A mai modellpaletta egyik másik tagja (az Aquariva és az Iseo) konkrét utalásoknak tekinthetőek ezekre a ma már ikonikussá vált történelmi modellekre.
Miből tudsz építkezni egy hajó formatervének készítésekor? Van úgy, hogy autók, vagy repülők vonalai inspirálnak? Vagy mi egyéb tud ihletet adni?
– A yacht-tervezés nagyon sok inspirációra talál az autó-dizájnban. Valójában a két terület szorosan kötődik egymáshoz. Az autók „ruhája” alapvetően acél vagy alumínium-lemezből van, ami valamivel finomabb felületi játékokat enged meg a hajók esetében használt üvegszálas műanyaghoz képest, de a formák kezelése, az arányokat befolyásoló tendenciák ugyanazok.

Presztízs Magazin

Mik a legfőbb technikai szabályok vagy előírások, amiket figyelembe kell venni egy hajó formatervezésekor? Mennyire van hangsúlya az aerodinamikának?
– A yachtok, főleg a kisebbek és azok a sportos hajók, amiket az egyszerűség kedvéért motorcsónaknak nevezhetünk, alapvetően aerodinamikus járművek. De ennek csak részben van funkcionális szerepe. Gyakran csupán stilisztikai okai vannak egy hajó dinamikus sportos vonalainak. Sokkal nagyobb jelentőségű, hogy a hajótest vízbe merülő része hidrodinamikailag megfelelő legyen. Ennek a tervezését a hajóépítő műszaki osztálya végzi a szükséges számítógépes szimulációs programok segítségével.
Bizonyára egy motorcsónakhoz, vagy egy yachthoz is járnak apróbb kiegészítők, használati tárgyak, mint például a Rolls-Royce-nál az ajtóba rejtett esernyő. A te közreműködéseddel készült modellek esetében volt-e hasonló elem, ami a formatervezői munka rád eső részét is érintette?
– A Riva esetében a kiegészítőkkel a hajóépítő cégen belüli dekor-részleg foglalkozik. Itt nagyjából a szükséges párnákról, takarókról, törölköző-szettekről van szó. Ebben nekünk csak afféle ellenőrző szerepünk van. Az összetettebb tervezési feladatokat azért mi szoktuk ellátni. A Riva Iseohoz annak idején például terveztünk egy exkluzív piknik kosarat pezsgőspoharakkal, tányérokkal, evőeszközökkel.
Mennyire vagy ismert nemzetközi szinten?
– Nem nevezném magam ismertnek. Sokkal inkább az autós terveimnek köszönhetően ismernek, annak ellenére, hogy az valójában csak hobby.
 

Presztízs Magazin

Szórakozásból…
Dávid az Alfa Romeo-nál töltött szakmai gyakorlatot követően úgy döntött, nem próbálkozik autógyáraknál, mert nem vonzották a nagy, több száz tervezőt foglalkoztató dizájn-központok. Ettől függetlenül autókat mind a mai napig tervez, mint a bevezetőben írtuk, csupán szórakozás gyanánt. A nagyot durrant BMW látványterven túl, többek között egy Fiat 127-est és 500-ast, valamint egy Renault 4-est is újraalkotott. Mivel a munkafolyamat ugyanaz, mint a hajóprojekteknél, ez egyrészt jó tréning, másrészt viszont izgalmas dolog teljesen egyedül végigvinni egy tervet, amiben minden esztétikai döntést maga hozhat meg – mondta egy korábbi interjúban.
 

Presztízs Magazin

Milyen anyaggal dolgozol a legszívesebben, és miért?
– A tervezés gyakorlatilag teljes mértékben virtuális, vagyis számítógépes modellezés. A kiindulópont mindig kézi rajz, ami meghatározza az alapvető vonalakat. Az első fázisainál a hajó külsejét illetően nem anyagokban gondolkodunk, hanem formákban. Formai harmóniát keresünk, sötét-világos kontrasztok egyensúlyát, az ennek következményeként létrejövő belső terek folyamatos mérésével, konfigurálásával, újrarendezésével.
Vonz a hajózás. Van valamilyen vízi járműved, vagy szeretnél egyet a jövőben?
– Vízi járművem nincs. Ez egy meglehetősen drága passzió lenne, főleg úgy, hogy a „házon belüli” legkisebb hajó is 300 ezer Euro körüli alapárról indul. Azért munka ügyben viszonylag gyakran hajózunk.
Milyen céljaid vannak a jövőre nézve ebben a szakmában? Van-e olyan célod, amit még nem értél el?
– Még nagyon sok mindent nem értem el, és főleg van még hova fejlődni. Az OID-nél dolgozni azért is hasznos, mert rengeteget lehet tanulni. Az viszont tény, hogy az ember nem maradhat örökre az iskolapadban, tehát egy saját stúdió a jövőben nem zárható ki. Most még persze ez korai.
 

Presztízs Magazin

Itt találkozunk a munkájával
A Riva márka a hajóipar egyik legpatinásabb neve, igényes, fából készült motorcsónakjai még az ’50-es években lettek világszerte ismertek, és mondhatni, szinte azonnal kultikus dizájn-ikonokká váltak.
Napjainkban a Riva legkisebb 27 láb (8,24 méter) hosszú 260 lóerős hathengeres motorcsónakja az Iseo, listaára körülbelül 300 ezer Euro. A jóval nagyobb 63’ Virtus, 64 láb (19,57 méter) hosszú, 1360 lóerős V12-es motor hajtja, nagyjából 2,4 millió Euronál kezdődik. Míg a zászlóshajó a 122’ Mythos 123 láb (37,5 méter) hosszú testébe került V12-es motor 3510 lóerővel bír, és közel 10 millió Euróba kerül. Persze a cégnek ezen felül még van néhány modellje, de konkrétan ezeken a szériákon felfedezhetjük Dávid keze nyomát is.

Még nincs értékelve