Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Az autóvásárlás veszélyei

Tancsa Ágnes | 2010.08.10. |
Az autóvásárlás veszélyei
Sorra jelennek meg azok a felmérések, amelyek a magyar autópiac hanyatlásáról szólnak. Visszaesett a kereskedők forgalma, elsősorban az autóhitelek visszaesése miatt, alacsonyabb a szektorban foglalkoztatottak száma, mintegy tízezerrel kevesebben dolgoznak az autópiacon, de ami a vásárlók szempontjából sokkal rémisztőbb, hogy az autókereskedések harmada egyszerűen eltűnt. A csődhullám elsősorban azzal magyarázható, hogy a tulajdonosok nem tudták egyszerre finanszírozni a szalonok, szervizek működését és törleszteni a beruházásra felvett hitelt. Ha pedig rossz pillanatban megy tönkre a kereskedés, azzal a vásárló akár pénz és autó nélkül is maradhat.

Valljuk be őszintén, kevesen vannak, aki megtehetik, hogy készpénzzel a zsebükben érkezzenek egy márkakereskedésbe, ahol a kiválasztott autót egy összegben fizethetik ki a pénztárnál. Sokkal általánosabb jelenség az, hogy régi autónkat eladjuk, és az érte kapott pénzt jelentős hitellel kiegészítve vásároljuk meg új autónkat. Ebben az esetben azonban nem csak azt kell alaposan megfontolnunk, hogy milyen márkájú, színű, méretű autót vásárolunk, hanem azt is, hogy hol. Érdemes alaposan megvizsgálni a márkakereskedés anyagi helyzetét is, ugyanis amíg az általunk megrendelt autóra várakozunk, könnyen előfordulhat, hogy az autószalont működtető vállalkozás csődbe megy, mi pedig futhatunk a pénzünk és az autónk után.

Igazság szerint, ha ez megtörténik velünk nincs sok esélyünk. A vevő a megrendelés és a szerződés alapján köteles az autó vételárát az átadásig megfizetni. Ez lehet saját pénz és lehet a banké. Közel sem biztos azonban, hogy a pénzünk az importőrhöz kerül. Jöhet APEH inkasszó, banki adósságbehajtás, ami ezt meggátolja. A legrosszabb helyzet - se pénz, se autó - úgy állhat elő, ha a kereskedés a készletfinanszírozónak nem fizette ki az autót, mert addig nem lehet névre írni és forgalomba helyezni.  Ráadásul, ha a bank, amelyiktől a hitelt felvettük közben már átutalta az összeget a kereskedőnek, akkor hiába nem kaptuk meg az autót a (időközben fedezetlen) kölcsönt törlesztenünk kell.
 
Presztízs Magazin
Akkor sem vagyunk teljes biztonságban, ha a szalonban lévő autók közül választunk vagy éppen a kereskedő a megrendelt autót beszerezte. Az autó ugyanis attól még nem kerül a tulajdonunkba, hogy kifizettük annak vételárát és ott áll előttünk, meg kell történjen az átadása is. Mert amíg nincs átadva, addig a hitelezők nyugodtan lefoglalhatják.
Nem vagyunk könnyű helyzetben, amikor egy márkakereskedő anyagi helyzetét próbáljuk kifürkészni, hiszen nem áll rendelkezésünkre nyilvántartás és a hiteles források száma is enyhén szólva korlátozott. Önként bevallani nem fogja, az importőrtől sem fogjuk megtudni, kémkedni meg mégsem fogunk.
 
Így hát könnyen előfordulhat, hogy mégis rosszul választunk. Ha akkor megy csődbe a kereskedés, amikor mi már fizettünk, de még nem kaptunk autót, gyors és határozott fellépésünkkel menthetjük a helyzetet. Egy megoldás lehet, hogy a kereskedővel megegyezünk abban, hogy elviszünk egy másik autót, amin nincs készletfinanszírozási teher, az importőrnek is kifizette és bár kompromisszumokkal, de azért nekünk is jó lesz. Másik megoldásként felvehetjük a kapcsolatot a márka importőrével, ha szerencsénk van, hogy óvják a márkaimázst átvállalhatják a kereskedéssel szembeni követelésünket, és ők maguk szállítják le az autót.
 
Azért van egy halvány esélyünk mindezt megelőzni, megpróbálhatjuk megbeszélni a kereskedővel, hogy az importőrre eső részt közvetlenül neki, a kereskedőre eső részt pedig annak fizetjük ki. Az átadással pedig nagyon sietünk. Mindenképpen próbáljuk elkerülni a peres helyzeteket, mert többnyire sokáig tartanak és nem biztos, hogy jól jövünk ki belőlük.
 
A legbiztosabb megoldás, ha megbízható, régi ismerősnél vásárolunk, vagy használt autót veszünk.
Átlag: 5