Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Az új C4 „francia krémes”

Minőségváltozás, környezetvédelem és eltűnt űrhajó forma

Benedek Attila | Bögös Sándor és Citroën | 2011.04.04. |
autó, citroen, tuning
Az új C4 „francia krémes”
Néhányan biztosan emlékeznek még az 1980-as évekbeli tonikos reklámra. A kedvcsináló film jelmondata az volt, hogy „Szeresse meg a tonikot”! A Citroën is abba a korszakába lépett, amikor az előítéletekkel rendelkezők is bátran megízlelhetik. Az új C4 már nem az a különc autó, a C-Zeronál pedig ne is keressük az üzemanyagtank betöltő nyílását!

Hallhatatlan! Halhatatlan?

 
A francia autókhoz kapcsolható pozitív elképzelések nagyjából a következők: kényelmes ülések, jó rugózás, kiváló dízelek. Az ellenoldal a megbízhatósági problémákat, a hanyag összeszerelést és az elektronikus rendszerek viszonylag gyakori hibáit szokta legtöbbször felemlegetni. A kritikák eljutottak a gyártókhoz, és változtattak. A Citroën-nél az első fecske a C5 volt, amit követett a C3, DS3 és a friss C4.
A motorokat kritika nem érheti, a BMW-vel közösen készített 1,4 és 1,6 literes benzines erőművek 95, 120 és 155 lóerősek. A gázolajosoknál az összes motor Euro V-ös besorolású, az alap dízelt a 90 lóerős 1,6-ost sikerült kipróbálni és a mikro-hibriddel szereltet is, de erről később.
Bemelegedett állapotban szinte hallhatatlan a motor, ez nem csak a konstrukciónak köszönhető, hanem annak is, hogy a C5-ben bevált hangszigetelő rendszer bekerült a C4-be. A mai üzemanyagárak mellett a fogyasztás kiemelten fontos. Sajnos objektív, saját mérésről nem tudunk beszámolni, a mostanában bevezetett új mérési ciklus túl optimista adatai viszont a következők: az átlag 4,2 liter, országúton 3,6, városban pedig 5,2 liter a fogyasztás.
Presztízs Magazin
A mikro-hibrid nevet biztos marketingesek találták ki. Sok köze nincs a hibridhez, második generációs start-stop rendszerről van szó, amely központi darabja az önindító szerepét is ellátó generátor. A technika 0,4 másodperc alatt indítja újra a motort, legfőbb erénye a 15 százalékos fogyasztáscsökkenés.
Az új C4 levetette szinte az összes trükkös különcségét, az automataváltós kivitelnél található az egyetlen nyakatekert megoldás. Szerencsére ez az első találkozásnál bosszantó csak. Az automata váltóknál D-vel jelöli a legtöbb gyár az előremenetet, a C4-nél A betűt alkalmaztak. (Automatát jelent az A.)
A Citroën egy ideje visszatért a megszokott kreativitásához, ami most párosult a józan ésszel. A C4 formája beállt a sorba, nem különcködik annyira, mint az előd, nem kell Alfa Holdbázis filmsorozatban is használható karosszériára és belsőre számítani. A testesedés megszokott dolog az új modelleknél, itt a szélesség 2 centit nőtt (1790mm), a hossz kerek öt centivel nyúlta túl a kifutott modellt (4330 mm), a magasság három centis növekedéssel, 1490 milliméternél állt meg.
 

Testre szabható hangok

 
Az utastérben szerzett tapasztalatok ismertetése előtt a csomagtartó előtt kell fejet hajtani, a defektjavítóval kért kivitelnél 408 liternyi tér áll rendelkezésre, a megszokott pótkerekes megoldásnál 380 liter. Ezek a kategória élvonalába tartozó értékek, amihez hozzájön, hogy sík lapokkal határolt a pakk tér.
Az új C4-nél már élmény végigtapogatni a kárpitokat, a puha
műszerfalat, kicsik az illesztések, az autó nem zörög az úthibákon áthajtva. (Alig észlelni a gödröket a kényelmes, de nem himbálódzós rugózásnak köszönhetően.) Az utastér ötletessége első rangú: minden felszereltségi szinthez jár a 230 voltos csatlakozó, a középkonzol aljában kialakított rakodóhelyek, a fiók a jobb első ülés alatt, hogy csak a fontosabbakat említsük.
Az új gyártási rendszernek köszönhető minőségváltozást megfűszerezi az ötletesség, amibe beletartozik a fehér és a sötétkék között változtatható műszerfal-világítás. Négy különböző hang közül lehet választani, amikor az index és más kijelzők hangjait testre szabja a gazda. Ezen kívül a masszírozós első ülések az igazán különlegesek, ami ebben az osztályban csak a C4-nél elérhető.
 

A Citroën C4 HDI 90 FAP főbb műszaki adatai:

 
Hossz: 4329 mm
Szélesség: 1789mm
Magasság: 1489mm
Tengelytávolság: 2608 mm
Csomagtartó: 380 l, pótkerék nélkül: 408 l
Saját tömeg: 1205 kg
Motor: 1560 köbcentis dízel, koromszűrővel, Euro V,
Teljesítmény: 90 lóerő 3750-es fordulat/perc
Nyomaték: 230 Nm 1750 fordulat/percnél
Fogyasztás városban: 5.2 l, országúton: 3,6 l, vegyes: 4,2 l 
Végsebesség: 180 km/óra
 Ár: 5019000 Ft, a C4 3,59 millió Ft-tól érhető el.
 
A fentebb leírtakat nyakon öntötték a ma divatos biztonsági eszközökkel, szériában hat légzsák és jó pár három betűs kütyü gondoskodik az autó úton tartásáról és a bent ülő testek épen maradásáról. A másik slágertéma a környezetvédelem: első körben 109 g/km-es a legjobb érték, ősszel jön a 99 grammot eregető takarékpersely verzió.
 

Kábelbarát

 
Presztízs Magazin
A Citroën C-Zero tulajdonosait hidegen hagyják az egekbe emelkedő benzinárak, ugyanis járművüket a konnektorból tankolják!
A Mitsubishit, a Citroënt és Peugeot-t tömörítő PSA vállalat csoport néhány éve kezdett együttműködni. A házasság első gyümölcse a Citroënnél a C-Crosser szabadidő-autó, a második a C-Zero. A négyszemélyes, négyajtós, farmotoros mini alapja a Mitsubishi i, amely formájával, nagy belterével sok rajongóra tett szert, ezen felül a japán piacon és az Egyesült Királyságban is igen kedvelt a 2006 januárjában debütált autócska.
A 3,47 méteres apróság villanykivitele 150 km hatótávolsággal rendelkezik, végsebessége 130 km/óra, százra 15,9 másodperc alatt ”gyorsul”. A leginkább városi használatra ajánlott csöppség az ötvenes tempót viszonylag hamar eléri. Vezetése semmiben nem tér el a megszokott autóktól, az indításnál van különbség: a gyújtáskulcs elfordítása után a kész felirat jelenik meg, ezt követően lehet nyomni a gázpedált. Előnye még, hogy menet közben csak a futómű zaja hallatszik be a fülkébe.
Az energia pótlása 220 voltról hat óra alatt történik, a 400 volt jóval gyorsabb, félóra múlva 80 százalékig töltöttek az áramtárolók. Fogyasztása a gépnek másfél euró kilométerenként. Az úttörő autó ára kalkulálás alatt áll, a szám a jelek szerint közelebb lesz a tízmillióhoz, mint az öthöz! A 166 literes minimál csomagtartóval rendelkező gépet olcsóbbá teszi a Citroën a haszonjármű kivitel piacra dobásával, a kétüléses verzióban 860 liternyi áru fér.

Átlag: 5