Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Biztos pont

A bizalomra hajtva, kipróbált technikát, minőséget és jó motort kínálnak

Benedek Attila | VW | 2011.08.06. |
Biztos pont
A Touran, a Volkswagen egyterűje abban a kategóriában versenyez, ahol a franciáktól hemzseg a mezőny. A németek hétüléses alapmodellje a megszokott minőségi szinttel, a VW jelhez illő presztízzsel és az árával magasodik a konkurencia fölé. Ahogy a hölgyek korát, úgy a kifutófélben lévő autókét sem illik felhozni, viszont a németeknél gőzerővel készül az utód. Azért néhány konkurens frissebb formával, technikával előtte jár, de nézzük a kor előnyeit is! A kétszeri ráncfelvarrás alatt a feljövő hibákat kiküszöbölték, az esetleges minőségi, gyártási problémákat rég elfelejtették, és a szalagok beálltak a sokat hangoztatott német minőségre.

A ráncfelvarrás, face lift az autós szlengben azt takarja, hogy az általában 5-7 év közötti időtartamra tervezett modell „életének” a közepe felé felfrissítik a járművet. Kijavítják a vevők által leginkább kritizált részeket, megkapja az autó a technika legújabb vívmányait, friss motorokat, mindezt nyakon öntik karosszérián történt kisebb-nagyobb változtatásokkal. Huncut módon a gyárak ezt is új modellként szokták bedobni a köztudatba, pedig csak frissítésről van szó.

 

Élettörténet

 
A VW Touran nem mai gyerek, 2003-ban lépett színre, az első komolyabb ráncfelvarrásra 2006-ban került sor, a másodikra tavaly. Az utolsó igazításnál megkapta takarékos, szinte örökéletű fénykibocsájtó diódákból (LED) álló hátsólámpákat, és a márkaarculatba tökéletesen illeszkedő külsőt. A motorháztető, hűtőrács, első légterelő átszabásával már teljesen belesimul a Golf VI, Sharan által diktált vonalba. Morcosabb is lett és sportosan közlekedve, a visszapillantó tükörből nézve, tekintélye van a szigorúbb arcnak.
Presztízs Magazin
Mielőtt a leglényegesebb részre, az utastérre térnénk ki, a technikáról is érdemes szót ejteni. A Touran alapmodelljét 1,2 literes motor hajtja, ami turbófeltöltő segítségével préseli ki magából a 105 lóerőt és a 175 Nm nyomatékot. Szerencsére nem a fűrészgéphangot adó, háromhengeres konstrukciót választották, hanem maradtak a négy hengernél. Ez az alapmotor a spórolós, nem száguldozós családoknak, anyáknak való, akik teljes személyzettel és csomaggal nem terveznek hosszú, megerőltető autós túrákat a Tátrába.
 

Német precízség

 
Az 1,2-es 11,9 másodperc alatt lövi fel azt egyterűt százra, ez a tömeg/lóerő arányt nézve jónak is mondható (1378 kg/105 LE). A 7,7 másodperces 80-ra gyorsulás, és az 50-60-ra szökkenés meglepően, kis túlzással sportosnak mondható. A turbó-feltöltésnek köszönhetően, alacsony fordulattól (1550) rendelkezésre áll a 175 Nm, ezért nincs emelkedőn való gyengélkedés, visszakapcsolgatás. Ettől a dízeles tulajdonságtól hamar lehet használni a váltó hatodik fokozatát.
A közúton mért fogyasztásnál kisebb fajta csoda történt: az 5,5 literes gyári értéket, kis odafigyeléssel lehetett tartani. Vegyes üzemben, sok városi menettel, gyorsulás-mérésekkel tarkítva, légkondi-használattal 8 literes átlag jött ki. Ez egyezik a gyári városi fogyasztással, a tesztátlag 7,2 liter.
Presztízs Magazin
A fülkében a tárolók, kárpitok anyagai, az illesztések VW színvonalúak. Ez úgy látszik tartós is, mert az újságírók által 11 ezer kilométert nyüstölt tesztautó utasterében rossz úton, tempósan haladva, a jobb középső ajtó oszlopból jött csak valami kis zörgés. A műszerfal a megszokott németes – áttekinthető, kezelhető, ne várjunk hát tőle Alfa Romeóknál látható formatervezői bravúrokat. (A választható kétféle szín sokat dob a kinézeten.) A váltó előtt le a kalappal, a pedálok és más kapcsolók is precízen teszik a dolgukat. A tengelykapcsolót érheti csak kritika , mert végig vaj puha és alig érződik, hogy hol fog.
 

Tér-erősség

 
Egyterűeknél a fülke a legfontosabb. Itt egy bakit lehet felhozni, mivel ez a technika az alapja a Caddy-nek is, ahol elérhető a négykerékhajtás, így a második üléssor középső utasa lábai közé veszi a kardántengely alagútját. Emiatt az utastér padlójába rejtett tárolóktól búcsút mondhatunk, a sík padlólemeztől ugyancsak. Az ülések kényelmesek, a második sor egyenként dönthető és kiszedhető, a harmadik sorról pedig a keretes anyagban húzzuk le a keresztvizet.
Presztízs Magazin
Mindhárom üléssor fölött találni használható lámpákat, a légkondi hűvöse leghátra is elér. A 12 voltos csatlakozót a csomagtérben, a pakktér sarkaiban a háló beakasztó helyeket, a hatos-hetes ülés fejtámláit, pedig a csomagtér padló alatti tárolójában rejtették el. A csomagtartó-méretek alakulása: öt ülésnél 695, két ülésnél 1989 liter, hétnél nagyon kicsi.
Az első ajtók zsebében elfér a másfél literes palack, a hűthető kesztyűtartó mérete elég szerény, a kocsihoz kapott kézikönyv szinte ki is tölti. Az utastéri tárolóknál talán nincs akkora kavalkád, mint a franciáknál, németes precízséggel lettek ezek is tervezve. A belsejük például gumírozott, ezért nem csörögnek bennük a dolgok.
Presztízs Magazin
Összegzés: a VW Touran belépő kivitele azoknak ajánlható, akik a „kékvérű”, jobb márkanevű egyterűért hajlandók többet kiadni. Ezért jó motort, nem vérpezsdítő dinamikát, kiforrott technikát és kocsi elején-hátulján lévő VW jelet kapnak. A Touran jól teszi a dolgát családi autóként, a hátsó üléseket kivéve áruszállítóként is megállja a helyét.
 

Műszaki adatok:
VW Touran Trendline 1,2 TSI
Hossz: 4397mm
Szélesség: 1794mm
Magasság: 1674mm
Tengelytávolság: 2678 mm
Csomagtartó 5 és 2 üléssel: 695/1989 liter
Saját tömeg: 1378 kg
Presztízs Magazin
Motor: 1197 köbcentis, turbófeltöltős négyhengeres motor
Teljesítmény: 105 lóerő, 5000 fordulat/percnél
Nyomaték: 175 Nm 1550-4100 fordulat/perc között
Tesztfogyasztás: vegyes 8 l, országúton 5,5 l, átlag: 7,2 l
Végsebesség: 185 km/óra
A modell alapára: 5.766.000 Ft, a tesztautó új ára: 6.571.440 Ft.
Megtett km: 339 km
 
Üléshelyzet
 
A hét ülés ebben a méretosztályban szimpla marketing fogás, a gyakorlatban nem túl működőképes. (Üdítő kivétel pl. a Dacia Logan kombi.) Hátul leginkább gyerekek férnek el kényelmesen, felnőttnek kínzás hosszú távon utazni a leghátsó sorban. Az ülések elrendezése ravasz, a második sor ülőlapja úgy 5-8 centivel magasabban van, mint az elsőké, ezért jó a kilátás előre. A 4,39 méteres hossz és a három ülés sor kombinációnak nincs sok értelme, ez a lehetősség csak a terjedelmes, 5 méter feletti szabadidő autóknál, egyterűeknél működőképes.
 
 
Downsizing
 
Az autóiparban manapság talán legtöbbet használt szó a downsizing, ami magyarul alul méretezést jelent. Ez az a tendencia, hogy a meglévő 1,6-os és nagyobb motorokat, azonos vagy nagyobb teljesítményű feltöltős, kisebb hengerűrtartalmú motorokkal váltják ki, amelyek kisebbek, könnyebbek, kevesebbet fogyasztanak és kevésbé környezetszennyezők. A VW ennek élharcosa, ezért váltotta ki a régi 1,6 literest a feltöltött ezerkettessel.

 

Még nincs értékelve