Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Egy gőzmozdony erejével húz bármilyen sebességről

BMW 640d Gran Coupé

Benedek Attila | 2012.12.07. |
autó, bmw, teszt
Egy gőzmozdony erejével húz bármilyen sebességről
A legfrissebb autó-technika a gyönyörű testben megmutatta, mire képes: ha kell, szélsebes, ha kell, nevetségesen takarékos – és mindig gyönyörű. Az autó formájának a megítélése ízlés dolga, ezért nem is lehet úgy mérni, mint a motor teljesítményét. A Gran Coupé a prémium német hármasból talán a legszebb. Hogy miért? Nos, az Audi A7 hidegvérű gyilkos tekintete, a Mercedes CLS pedig az érdekes orra miatt veszítette el az első helyet.

Hasznos szerkezetek

Ha nem lenne elég a külső, ott a fagyott bronz metál fényezés, amely túlmutat a ma divatos matt feketén. Ez a páros mágnesként vonzza a tekinteteket, kortól, nemtől, társadalmi helyzettől függetlenül. Alföldi kisvárosban fotóztuk a BMW-t, a sétálók megkérdezték a típusát és fényképezték egymást a kocsival. Az „elájulás” az autótól nem csupán vidéki reakció volt, Budapesten is rendesen forogtak utána az emberek! A BMW Magyarország vecsési központja előtt parkoló tesztautót hosszan és vágyakozó tekintettel nézték az arra járó öltönyös urak és hölgyek.

Ami szimpatikus a BMW-ben, hogy a beépített rengeteg elektromos szerkentyű nemcsak felesleges kütyü, hanem nagy többségüknek van értelme. Az első sárvédők szélébe épített kamera sokáig csak érdekességnek tűnt, de amikor a hosszú motorházú autóval a kapuból kihajtottam, nagyon hasznosnak bizonyult. A központi kijelzőn látni lehetett a járda mindkét oldalát. A navigáció és az i-Drive üzemeltetése nagyon egyszerű, a témától idegenkedők is boldogulnak a kezelésével. A vadászrepülőktől származó, a sebességet és a navigáció főbb adatait a szélvédő elé vetítő HUD is kiváló, egy dolgot lehet kritizálni vele kapcsolatban, hogy a navigációs adat, a kedvenc üléspozícióból nem mindig látható teljesen.

 

A kupé az kupé!

A másik, ami hibaként felróható, az a kilátás. A hátsó ablak a napfény beengedésére tökéletesen alkalmas, hátralátásra ott a csomagtartó elforduló márkajele alatt lévő tolatókamera. Elöl sem jobb a helyzet, a hosszú és előre lejtő motorháztető akadályozza a kocsi orrának érzékelését. Ezek a kupéforma és a mély üléshelyzet velejárói, ezzel együtt kell élnie a sofőrnek. Az 5007 mm-es hossz szűk parkolóházakban okoz gondot, éles fordulókban az autó épsége miatt érdemes tolatni, többször is. A kupéság további hozadéka, hogy hátul csak két ülés van, nincs a harmadik személynek helye. Ami pozitívum, hogy a két hátsó ülés dönthető, így a raktér ki tud bővülni 460-ről, 1240 literre. A fejtér kiváló hátul, még a magasaknak is, a térdek is elférnek, mert a négyajtós, a kétajtós kupénál 113 milliméterrel hosszabb.

 

Vicc, amit eszik

Szerencsére a mérnököket is hagyták szóhoz jutni, így a megszokott magas színvonalat képviseli a technika. Európában a legnépszerűbb kivitel a 640d, amely háromliteres, két turbófeltöltővel ékesített hathengeres motor. A 313 lóerő és a 630 Nm nyomaték elég beszédes adatok. A motorhoz gyors reakciójú, nyolcsebességes automataváltó kapcsolódik, aminek működését nem érheti kritika.

Aki be tud ruházni a 23 milliós alapárú Gran Coupéba, annak a fogyasztás nem számít. A technikát jellemzi, hogy a zömmel közúton, általában a szabályok betartatásával megtett táv alatt az átlagfogyasztás 8,1 liter volt, ami vicc. Csodák nincsenek, a motor leállítás/újraindítás és a megszokott BMW-s takarékossági dolgok hozták össze az eredményt.

A menetdinamika pazar: 5,4 mp telik el százig, a gyorsulás nem nyaktörős, csak azt venni észre, hogy gőzmozdonyként húz az autó minden sebességről. Padlógázas állórajtnál a szabályozás hagyja kicsit túlpörögni a kerekeket, ez az engedékenység szerencsére más téren is megvan: kanyarban erősebben gyorsítva finoman elindul a kocsi fara. A váltó és a motor reakciója természetesen állítható, lehet a takarékosságra is fókuszálni, nem csak a gyors gázpedál és váltó reakcióra.

Összességében? Nagy élmény volt!

 

Még nincs értékelve