Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Jövő a jelenben

A sikeres magyar dizájner már nemcsak autóban „utazik”

Laczkó Kornél | TMcars archív | 2012.03.02. |
Jövő a jelenben
Tárnok Zsolt 2009-ben vált világszerte ismertté, mikor az olasz F&M Auto autóépítő és restaurátor cég megbízásából elkészítette a Vulca teljes külső formatervét, amit meg is valósítottak. Azóta a kizárólag új autó építésére létrehozott F&M by Mazzanti Automobili cég fő dizájnerré nevezte ki Tárnokot, akinek legújabb munkáját az Evantra látványterveit tavaly év végén mutatták be. E két sportkocsiról és a további munkákról, lehetőségekről kérdeztük Zsoltot.


Mindegyik Vulca, de mindegyik más
 
– Arra kérlek, röviden mutasd be a Pannon Presztízs Magazin olvasóinak a Vulca-t!
– Egy tipikusan olasz 2+2 üléses GranTurismo, melyben egyesül az olasz versenyautók fénykorának stílusa, a mai modern szellemiséggel. Az első és hátsó kerekek feletti hangsúlyos kerékjáratok íve is a klasszikus autók sárvédőit idézi, ám beleolvad a kocsi oldalába, így keltve modernebb, könnyedebb hatást. A beltérben – szintén a klasszikusokra jellemzően –, megjelenik a külső színe és anyaga. Az autó váza, karosszériája, a beltér elemei teljes egészében alumíniumból, kizárólag kézi megmunkálással készültek. Emiatt egy-egy darab legyártása 6-8 hónapot vesz igénybe, és csak a megrendelés után kezdődik, hiszen a leendő tulajdonos igen széles skálán szabhatja személyre az autót. A 6 literes V10-es, 630 lóerős erőforrás, 0-ról 100-ra 3,2 másodperc alatt gyorsítja az autót, és 320km/h feletti végsebességet tesz lehetővé.

 
– A Vulca, a Vulca S, és a Vulca Concorde különböző modellek a márkán belül? Hány darab készült belőlük összesen?
– Tulajdonképpen a Vulca egy típusnév, amely azzal a koncepcióval született, hogy mindösszesen tíz darabos, limitált szériában fog elkészülni. Függetlenül attól, hogy melyikről beszélünk, az egész sorozatot limitálták volna. Tulajdonképpen külső és belső kialakításban mindegyik különbözik, és bár végül eddig csak egyetlen Vulca S típusú autó épült meg, az elképzelés az volt, hogy a tulajdonosok egyedi igényei szerint kialakítva a tíz darabos széria mindegyik darabja el fog térni a többitől.
 
Az árat mindig az egyedi igények szabják meg
 
Presztízs Magazin
– A Luca Mazzantival közösen tervezett új szuperautóról mit tudhatunk?
– Az Evantra karosszériája kompozit anyagból, vagy alumíniumból készülhet. Ha a vevő az utóbbi opciót választja, egyedi kérésekkel is előállhat, saját ízlése szerint átalakítva a formatervet. Az autóba 3,5 literes, soros, hathengeres motor kerül. Ez turbó nélkül 400 lóerő leadására képes, a duplaturbós változat viszont ennél 200 lóerővel erősebb lesz. Utóbbi motor 3,7 másodperc alatt gyorsítja százas tempóra az 1200 kilós sportkocsit.

– Mennyi ideig dolgoztál rajt?
 
– Nagyon nehéz megmondani, az F&M Autónál évek óta tervbe van véve egy középmotoros modell megalkotása, így az első ötletrajzokat már 2009-ben elkészítettem. Azután más projektek kerültek előtérbe, majd nagyjából egy éve indult be komolyan a fejlesztés. 2010 szinte teljes egészében az Evantra tervezésével telt. Ez is nagyon gyorsnak mondható, hogy egy év alatt kívül-belül megterveztem egy autót.

– Ami – körülbelül – mennyibe is fog kerülni?
– Árat sajnos azért nem mondhatok, mert minden autót az egyedi megrendelői igények alapján gyártanak le, mintegy 9 hónap alatt. Nincs hivatalos árlista, hiszen szinte minden a megrendelő döntésén múlik – milyen anyagból szeretné a karosszériát, milyen motorral kéri az autót, milyen anyagokból-színekből álljon a beltér. A lehetőségek száma gyakorlatilag végtelen.
 
Használati tárgyakat is tervez
 
– Saját projekteken belül egy 1948-as Dodge DeSoto egyedi átalakításán is dolgoztok, erről mit lehet tudni? Ki a megrendelő, és hogy talált rátok?
– A DeSoto jelenleg is építés alatt áll, egy magyar üzletember tulajdona, aki pusztán lelkesedésből vágott bele a projektbe. Ezért kicsit lassan halad, mivel elő kell teremteni a fedezetet. Azt hiszem, az egyik újságban olvasott rólunk, így talált ránk. A tervek készítése során figyelembe vettük az igényeit, illetve részletesen felmértük az autó adottságait. A jelentős átalakítások ellenére az autó megőrizte eredeti karakterét, mivel arra törekedtünk, hogy határozott és egyedi formavilágú „custom” autó szülessen.

– A sok koncepció közül emeljünk ki egyet! Az SsS-nek mi a története?
Presztízs Magazin
– Megalkotásakor a klasszikus amerikai izomautókat vettem alapul, hosszú orr-rész, hátratolt utas kabin, csapott hátsó szélvédő, rövid far-rész. Ám szerkezetileg a jövőt idézi, karosszériájának a szénszálas elemek adják a térhálós kompozit vázat és a kellő merevséget, míg a zöld panelek puha polimer elemek, melyek ütközéskor elnyelik az energiát. Az autót egy robbanómotor hajtaná, ám nem benzinüzemű, hanem folyékony hidrogént égetve, így zéró emisszió mellett nyújtaná az izomautóktól elvárt teljesítményt.

– A belteréről van valamilyen elképzelésed, esetleg azt másra bíznád, ha úgy alakul?
– Egyelőre csak a külső formaterv készült el. Egy diplomázó hallgató a Műszaki Egyetemről diplomamunkaként megtervezte a belső teret, itt a koncepció, a fő irányok kialakításában segítettem neki, de a részleteket maga dolgozta ki. Így nem is lett az eredmény pont olyan, amilyet elképzeltem, valószínűleg csak akkor lesz olyan, ha magam tervezem meg a belsőt is, de odáig még nem jutottam el.

Presztízs Magazin
– Úgy látom a japán, olasz, amerikai és német formavilágokban egyaránt könnyen mozogsz. Van-e esetleg kedvenced?
Nem kifejezetten ragaszkodom semmilyen stílushoz. Ennek az is az oka, hogy tervezőként nem csak járművek, hanem használati tárgyak, termékek formatervezésével is foglalkozom, így nagyon sok követelménynek kell megfelelnem. Ezt csak akkor lehet megtenni, ha nem egy adott stílusban dolgozik a tervező, mert lehet, hogy egy járműnek jól áll a német formavilág, de például egy kilincsnek, vagy zuhanyfejnek már egyáltalán nem. Ezért mindig az adott termékhez, és persze az adott céghez kell igazítani a tervek stílusát. Nem mellesleg pedig így tud nyílt maradni a fantázia, ha mindig más-más irányokban dolgozik.
Még nincs értékelve