Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Reva-lúció

Nincs légszennyezés, nincs zaj, nincs füst

Laczkó Kornél | Fotomi | 2010.06.07. |
Reva-lúció
A múlt hónapban mutatta be a magyarországi forgalmazó, a General Motors India, és a Reva Electric Car Company együttműködésében készülő elektromos városi kisautója 2010-es modelljét, az NXR-t (NeXt Reva). Az eseményre elhozták a gyár korábbi fejlesztését, a Reva-i nevű mini autót, és a 2011-re szánt különlegességet is a Reva NXG-t (NeXt Generation).
Reva-i – egy valószínűtlenül kicsi autó
 
Presztízs MagazinA Reva-i kisebb, mint egy Polski Fiat, bár talán néhány centivel magasabb. Az 178-as termetemmel így is súroltam a tetőkárpitot. Az autó négyüléses kivitelében a hátsó ülések egy felnőtt számára tökéletesen használhatatlanok, mivel lábtér egyáltalán nincs. A sajtós azonban megesküdött rá, hogy a gyerekülések viszont beférnek, így ők teljes biztonságban utazhatnak. Jóval praktikusabb megoldásnak tűnik a hátsó ülések helyett csomagtartót kérni (fura ez így leírva, de higgyék el, igaz!), mert akkor egy elég jól használható, kétüléses városi kisautót kapunk, aminek a teljes "megtankolása" 389 Ft, ami körülbelül másfél liter benzin ára! Ez a 80 km-es maximális hatótávolság tudatában, kevesebb, mint 5 Ft/km. Viszont az ólomsavas akkumulátorokat nyolc órán keresztül kell tölteni, de 2,5 óra alatt már 80%-os töltöttség elérhető. A 80 km/h-s végsebesség is pont ideális a városban. Bár a bruttó 3.490.000 Ft-os alapár elsőre egy kicsit soknak tűnik, a kiadás hamar megtérülhet, hiszen – mint megtudtuk az első magyar példány debreceni adótanácsadó és könyvvizsgáló gazdájától –, lehetőség van a kétüléses mini autó áfájának visszaigénylésére, amennyiben haszongépjárműként vizsgáztatják le.
A bemutatón továbbá elhangzott az is, hogy az indiaiak európai összeszerelő bázist terveznek, a magas szállítási költség kiiktatása érdekében, és a jelöltek között igen jó helyen áll Magyarország.
 
Reva NXR – két fokozatban előre!
 
Presztízs MagazinEzután alkalmunk nyílt kipróbálni az új modellt is, ami a Reva-i-hez képest tágasabb, gyorsabb és lendületesebb is. Nagyon tetszett a kulcs nélküli rendszer. Elég, ha a kis kártya formájú jeladó a zsebünkben van, csak benyomjuk a hatalmas Power gombot középen, és már indulásra kész a rendszer. Hagyományos értelemben vett sebességváltó nincs, egy kör alakú kapcsolóval választhatunk a lassú és gyors előre, illetve a hátramenet között. A kis villanymotor egyetlen fix áttételen keresztül hajtja a kerekeket, a gyorsabb fokozat csak annyit jelent, hogy több kraftot kap a motor. A bemutatóra hozott NXR-t már a modernebb lítium-ionos akkumulátorral szerelték, ami 160 km-es hatósugarat biztosít, és segítségével 104 km/h-s végsebesség is elérhető. Sőt lehetőség van gyorstöltésre, amivel 15 perc után 40 km-t mehetünk, de 1,5 óra alatt teljesen feltöltődnek az energiaforrások, amennyiben rendelkezésünkre áll ipari áram – bár nyílván ezzel eleinte csak a flottákat üzemeltető cégek tudnak majd élni. Emellett a fékezés energiáját is visszatáplálja a rendszer az akkumulátorokba, és napos időben a tetőn elhelyezett napkollektorok is rásegítenek a töltésre, sőt, a Reva központjában havidíj ellenében figyelni tudják majd az akkuk állapotát. Ha véletlenül út közben mégis kimerülnének, távirányítással mozgósítanak egy kis energiát a tulaj kérésére. Az ilyen akkukat nem illik teljesen kisütni, valójában az elektronika akadályozza meg azt, hogy tovább közlekedjenek velük, ha nagyon leesett a feszültségük.
 
Reva NXG – a kétüléses sportkocsi
 
Sajnos a leglátványosabb példányt nem tudtuk kipróbálni, de nyilván ami késik, nem múlik. Az NXG egy kétüléses sportkocsi, ami állítólag 200 km/h-s végsebességre is képes lesz! Ránézésre nagyon pöpec a járgány, egyszerre futurisztikus és vagány, kicsit olyan, mint egy mosásban összement Honda Civic. Már nagyon várjuk, hogy a fejlesztők elkészüljenek vele!
Még nincs értékelve