Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A legmagasabban fekvő angolkert

Megújult a zirci arborétum

Müller Anikó Hanga | Müller Anikó Hanga | 2013.01.17. |
arborétum, Zirc
A legmagasabban fekvő angolkert
Minden évszakban pompás látványt, kellemes felüdülést nyújt a Bakony fővárosának arborétuma. Ősszel a melegbarna-sárga színpompa, télen az ágakat belepő hótakaró, zúzmara varázsolja mintegy mesevilágba a látogatót. Nemrég befejeződött a park teljes körű felújítása.

A ciszterci apátság műemléki környezetében angolkert stílusban létesült – 1951 óta védelem alatt álló – park hazánk legmagasabb fekvésű fás gyűjteménye, 400 méter tengerszint feletti magasságban található. 1753-ban a monostor közelében a szerzetesek nagy erdőirtást végeztek, de néhány faegyedet meghagytak, ezek közül mai is áll a 400 éves kocsányos tölgy. A 19. század elején jelentős telepítések történtek, Dréta Antal apát 1803-ban Georgius Mayer „angolkertészt” fogadta fel a munkálatok elvégzésére.
A faállomány egy része mára elöregedett, szükségessé vált az idős fák megújító kezelése, a fiatalítás. A munkálatok 2010 őszén kezdődtek, s a napokban fejeződött be az arborétum átfogó felújítása, melyről Müller István nyugalmazott arborétum vezető tájékoztatta lapunkat.

Presztízs Magazin

„Megvizsgálták” az idős fákat

A Bakonyban honos facsemetéket, örökzöld és lombhullató cserjéket telepítettek, megszépült a virágokkal és sziklakerti növényekkel kísért tóparti sétaút. A mintegy négyszáz, idős fát műszeres vizsgálatnak vetették alá. A híres, közel négyszáz méter hosszú hársfasort, melyet 1809-ben telepítettek, s a legenda szerint a Győrt Veszprémmel összekötő római út maradványa, ugyancsak megrongálta a zord bakonyi időjárás. A munka kezdetén 83 hársfát számláló fasor ma újra, ugyanúgy mint telepítésekor, 110 egyedből áll. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága uniós pályázati pénzből, közel 90 milliós támogatással valósította meg a felújítást. A téli pihenő után tavasszal már korlátozás nélkül látogatható a megszépült 18,2 hektáros gyűjtemény.

Megszépülve, újdonságokkal várják a látogatókat..

Kikotorták a tavat, eltávolították a benne talált világháborús lőszereket, a vízfelület közepén a vadkacsáknak egy kis szigetet alakítottak ki. A Cuha patak partján két vizes élőhelyet létesítettek, ahol a Bakonyaljára és a Balaton-felvidékre jellemző védett fajokat mutatnak be. Megtisztították a fák törzsét, lombkoronáját az élősködő fagyöngytől, borostyántól, felújították a Cuhán átívelő hidakat, a sétautakat, átépítették a kertet övező 1670 méternyi kerítést.

Még nincs értékelve