Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A múlt üzenete a menedzsereknek

Látogatóközpont nyílt Zircen

Müller Anikó Hanga | Molnár László | 2013.10.22. |
apátság, Zirc
A múlt üzenete a menedzsereknek
A közelmúltban közel 617 milliós ráfordítással megújult Zirc nevezetes ciszterci épületegyüttese. A fejlesztés révén országos turisztikai vonzerőt jelentő egyedi, tematikus bemutatóhellyé vált, mely lehetővé teszi a rend történetének megismerését.

A látogatóközpont kialakításával fontos cél volt, hogy a 11. században alapított rend a ma embere számára is a „nyugalom szigete” legyen, a látogató mind vizuálisan, mind atmoszférája szempontjából egy olyan világba érkezzen, amely eltér a hétköznapitól, és a kulturált pihenést, a szabadidő minőségi eltöltését szolgálja. A főkapun belépve derűs nyugalom árad felénk. Virágok pompája, gyógynövények, hangulatos napernyős pihenők. A fogadóteremben elmélyülésre hívják az érdeklődőket, itt lehet megtekinteni az Eszmény és valóság című kisfilmet, a rend történetét. Szerzetesek beszélnek a szeretet, a hűség fogalmáról, mélységéről, az Ora et labora – Imádkozzál és dolgozzál, és a Szent Bernát-i „lángolj és világíts” eszmeiségéről. Lenyűgöző a két, egyenként mintegy 27,5 négyzetméteres, 1750 körül gobelintechnikával szövött színes kárpit, amelyeken Szent Bernát életének fontos jelenetei láthatók.

Középkori emlékek

Presztízs Magazin

A Bakony szívében III. Béla király alapított monostort a cisztercieknek. Az első szerzetesek a franciaországi clairvaux-i apátságból érkeztek. A rend hármas eszmeisége: az anyaföld, amelyet műveltek, az oltár, ahol áldoztak, s a katedra, melyről tanítottak. Óriási építkezésbe kezdtek, grandiózus méretű templom és monostor épült későromán-koraigót stílusban. Ma mindebből két emlék látható. Egy pillérköteget az utókor az eredeti helyén megőrzött, a barokk bazilika egyik oltáránál pedig a középkori templom egy kőlapját helyezték el.

Virtuális élmény a lúdtoll mellett

A VI. században, Itáliában, Nursiai Szent Benedek szerkesztette meg azt a Regulát, amely a középkori nyugati szerzetesség vezérfonala lett. A 10-11. században Európa-szerte számos szerzetesi reformmozgalom született, amelyek célja a Regulához való visszatérés, a puritán szerzetesi élet megvalósítása volt. Dékány Sixtus apát élő, eleven közösségként jellemzi az itt élő szerzetesekét. Elmondta – lám, nincs új a Nap alatt – Szent Benedek Regulája bizonyos tételeit ma a menedzsertréningeken is idézik. Követői „jellé” váltak, egy vad világot szelídítettek meg, formáltak újjá. A jel apró, mint az óra számlapján a mutató, de nélküle nehezen értelmezhető az óra működése.

Presztízs Magazin

A kiállításon a 21. század elvárásainak megfelelő infó vitrinek hívják a látogatókat virtuális túrákra. Ki-ki érdeklődésének megfelelően használhatja az interaktív játékokat, barangolhat a virtuális látványtár által kínált gazdag, színesen illusztrált történelmi, kultúr- és egyháztörténeti anyagban. A szórakozva tanítást az érintőképernyős interaktív terminálok, a beépített monitorok biztosítják. Az ismertetők magyar, német és angol nyelven olvashatók, de kérhető audioguide „kísérő” is. A középkori teremben a kor ciszterci apátságaival ismerkedhetünk. A látvány nem mindennapi, faragott kövek, oszlopfők, szerzetesi másolópadok lúdtollal, tintával, amivel ki lehet próbálni a merített papírra való írást. Lépésről lépésre nyomon követhetjük a kódexkészítés menetét, a gyerekek díszes iniciálékat színezhetnek. Körülöttünk közben peregnek a képek az egykori szerzetesek lakhelyéről, olvashatjuk a közösség napirendjét. Gondolnák-e, hogy hajnali háromkor keltek, és imába fogtak. Fél hatkor elmélkedtek, napközben többször imádkoztak. Háromnegyed háromkor sört, vagy vízzel hígított bort ihattak, a vacsorát csendben, felolvasást hallgatva fogyasztották, majd fél nyolckor nyugovóra tértek.

Barokk kincsek

Presztízs Magazin

A barokk kort makettek idézik, készült a vakok és gyengén látók számára is speciális épületmodell. Ismerkedni lehet a freskófestés mozzanataival, eszközeivel, történetével. A falat a bazilika egy freskórészlete díszíti. Az apáti csarnokban a rend kimagasló apátjairól készült festmények láthatók.
Káprázatos a miseruha és a kegytárgy kiállítás. Az apátok mellkeresztje rangjelző, az egyházi hierarchiában elfoglalt helyükre utal. Az aranyozott ezüst mellkeresztek ametiszttel, üvegkövekkel, gyöngyökkel díszítettek. A miseruhák szatén, bársony alapon, selyem fémfonallal, sodrott ezüstszínű fémfonallal varrottak. Különleges a sugárkoszorús monstrancia, azaz szentségmutató. A kelyhek aranyozott ezüstből készültek, ezüst rátéttel. Kiemelkedő közülük a neogótikus stílusú, vagy az 1908-ban, Vajda Ödön apát aranymiséjére készített zománcdíszítésű kegytárgy. Értékes darab a kettős ereklyetartó a 18. század végéről, Szent Bernát és Szent Vendel ereklyéivel. A festmények között láthatjuk Mattioni Eszter olajtempera Madonna képét és Feszty Masa Szent Filoméját. Lenyűgöző látvány Zirc nagyméretű látképe 1913-ból és egy oszlopos óra, zirci látképpel, mely Ludwig Rohbock acélmetszete 1860-ból.

Presztízs Magazin

A 20. századi terem mozgalmas. A szerzetesek 1950. évi „szétszórattatása” után sok papot letartóztattak, megfigyeltek, megdöbbentő olvasni a kommunista rendszerben börtönbüntetést szenvedett ciszterciek névsorát, büntetésük időbeliségét, 1945-68-ig. Visszaemlékezéseket hallunk ezekről az évekről az idős szerzetesektől. Dékány Sixtus apát úr arról beszél, reményt felmutató, kisugárzó közösségnek kell lenniük. Szerzetestársai pedig lelkiségről, erkölcsi normákról vallanak. Egy fiatal novícius a kötelességteljesítésről szól, szembeállítva a napjainkban tapasztalható „nekem ez kijár” szemléletet.

Művészettörténeti szenzáció

Zátrok Attila projektvezető meghatározónak tarja mind Zirc, mind saját életében e nagyszabású felújítást. A kivitelezés másfél éves előkészítő szakasz után 2012 januárjától ez év áprilisáig tartott. Érdekes feladat, nagy kihívás volt számára:

Presztízs Magazin

Azt gondolom, Zirc idegenforgalmát legfőképpen az apátság adja. Jó lenne egyéb lehetőségeket is kínálni az idelátogatóknak, mert jelenleg megérkeznek, megfordulnak és már nincsenek is itt. Érthetetlen ez, pláne egy ilyen értékes természeti környezetben. Az apátság vonzására lehetne alapozni, az érdeklődők azt már tudják, miért jöjjenek el, erre kell felépíteni a továbbiakat. A cél, több napon át itt tartani őket! A most megvalósult Látogatóközpontot továbbfejlesztve ezért nagyszabású távlati terveink vannak. Egységben kívánjuk kezelni az apátságban működő, turisztikai szempontból kiemelkedő látnivalókat, a Reguly Antal Műemlékkönyvtárt és a Bakonyi Természettudományi Múzeumot. A rend visszakapta az arborétum tulajdoni jogát is – teszi még hozzá a projektvezető.
Ring Júlia, a Látogatóközpont vezetője zirciként kapta meg a bizalmat és lehetőséget arra, hogy az eddigiek során megszerzett munkatapasztalatait helyben kamatoztassa. – Egyben azon feladatok – amiket természetesen kihívásként élek meg – megoldására is, melyek az újonnan átadott létesítmény mindennapjaival járnak. Helyiként a kihívás még nagyobb, a munkával járó felelősség még inkább teljesítményre késztet. Szép feladat, mely állandó aktivitásra ösztönöz.
Az új létesítmény komplex látogatási útvonalat kínál, melynek része az ugyancsak közelmúltban restaurált bazilika. Az 1891-ben átfestett freskókat lemosva a restaurátorok az eredeti színpompás barokk állapotot állították helyre, mely művészettörténeti szenzáció. A templomot a szerzetesek mutatják be, ezt nagyon kedvelik a vendégek. A látogatás zárásaként kellemes sétát tehetünk a középkori apátság feltárt, helyreállított alapjai között.

Képgaléria

Még nincs értékelve