Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Ahol a betyár gyalog jár a tiszta égbolt alatt

Országjárás a Zselicben

Kaponya Tünde | Balvin Nándor | 2010.06.07. |
Ahol a betyár gyalog jár a tiszta égbolt alatt
A Zselic erdeiben csend, nyugalom, béke fogadja az arrajárót. Az a megnyugtató érzése van az embernek, hogy nem is létezik civilizáció, nincsenek nagyvárosok. Csak a természet zajai, az állatok neszei, a növények színei ölelnek körül. Vonatzakatolást sem hallani, erre nem vezet vasút. Az úton gím- és dámszarvas csordák, vaddisznók, muflonok köszönnek ránk. Nem hiába volt a Zselic kedvelt vadászterülete Mátyás királynak, Zrínyi Miklósnak és Luxemburgi Zsigmondnak és búvóhelye megannyi híres-hírhedt betyárnak, kiknek nevét még ma is őrzi a néphagyomány.

 

Kiterjedés, állat- és növényvilág
 
A Zselic Somogy, illetve részben Baranya megyéhez tartozó, mintegy 100 ezer hektáros terület. Nehéz elhinni, hogy mindössze harmadát adja ki az erdei vegetáció, hiszen úgy tűnik, mindenfelé erdőt látni. A talajtípusok sokszínűsége biztosítja a változatos flóra kialakulását. Számos növényritkaság található itt, például a mocsári tőzegpáfrány és a lónyelvű csodabogyó. Kitaibel Pál 1799-ben 130 növényfajt írt le a környéken. A települések, ezek a bájos, vendégszerető falvak többnyire a patakok völgyeiben létesültek. A lankásabb dombok lejtőin így is érintetlenül maradt a természet.
Bőszénfai szarvas-telepA vadászat és a horgászat kedvelőinek valóságos kincsesbánya ez a terület, nem kell azonban vadásznak lennünk, hogy szarvasokat lássunk. Bőszénfán található ugyanis Közép-Európa legnagyobb, zárttéri szarvas-telepe, ahol több mint ezer egyedet tartanak természetes körülmények között.
 
Betyárok és szerzetesek
 
A somogyi betyárok jellegzetesen gyalogos betyárok voltak. A XIX. században több, azóta legendává magasztosult betyár „tevékenykedett” a Zselicben, köztük Mészáros Pál, akit a köznép Nagy Pálnak vagy Pali betyárnak nevezett. Megszökött a katonai sorozás elől, a helyi erdőségek pedig eszményi helyet kínáltak a bujkálásra. A legenda szerint Pali betyárt nem fogta a golyó, és csak egyetlen módon lehet megölni, hétéves juharfából készült pipaszárból – melyet előtte hét évig pipaként is használtak – kellett lövedéket készíteni. Végül pontosan egy ilyen golyó okozta halálát.
A másik híres – hírhedt zselici betyár Patkó Bandi volt, köréje is igen gazdag legendavilág szövődik. Dalokban, mondákban emlegetik, Zamárdiban pedig nyaranta megrendezik a róla elnevezett „Hétpróbás betyárverseny és pásztorétkek főzőversenye” rendezvényt. Felbukkan Krúdy Gyula Valakit elvisz az ördög című művében is.
A kaposszentjakabi bencés apátságot a Győr nemzetség fia, Atha nádor alapította 1061-benKaposszentjakabi bencés apátság romjai „Szent Jakab apostol hegyén, amely a Kapos folyó partja mellett van”. Salamon király és Géza herceg részt vettek 1067-ben történt felszentelésén. Kaposvár 1555-ös elfoglalásakor az apátság török kézre került, és erődítményként funkcionált. Mai formájában műemlékértékű, 2001-ben restaurálták. Napjainkban Kaposvár egyik jelentős kulturális központja, ahol számos rendezvény, szabadtéri színpad, képzőművészeti tábor, színházi- és zenei estek várják az érdeklődő turistákat. Legjelentősebb közülük a Szentjakabi Nyári Esték elnevezésű szabadtéri művészeti fesztivál.
 
A „trendi” falu
 
A falu egy szépen csiszolt gyémánt a zselici dombok között. Ifjúi szlenggel élve, Szenna a „trendi” falu. Ezt bizonyítja, hogy egyre több kaposvári gondolja úgy, hogy vállalva a napi nyolc kilométeres autózást, feladja a belvárosi panellakását és nyugodt környezetbe költözik. Idegenforgalmi jelentősége is óriási, itt található a Szennai Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény. A belső-somogyi építészetet bemutató skanzen egyedülálló abból a szempontból, hogy a falu közepén kapott helyet. A bájos zsúpfedeles házak, a híres, festett kazettás mennyezetű népi barokk stílusú református templom, vagy a mesébe illő zöld területen legelésző rackák rengeteg külföldi turistát vonzanak. Érdemeit 1982-ben Európa Nostra díjjal ismerték el.
Talpasház belsőA magyar festészet méltán kiemelkedő alakja Rippl-Rónai József élt itt és alkotott Róma hegyi villájában. Az épület ma emlékmúzeumként működik, megőrizve a festő saját bútorait és berendezési tárgyait, és bemutatva nyolcvan festményét.
 
Itt még csillagos az égbolt
 
Az országban és a kontinensen is egyedülálló az éjszakai égbolt a Zselicben. Az igen alacsony fényszennyezés miatt kiválóan megfigyelhetők a csillagok és a Tejútrendszer. A különleges és egyedülálló látványosság megtekintésére éjszakai kalandtúrákon lehet részt venni, melynek során távcsővel, spektívvel és csillagász szakember segítségével szemlélhető meg a lenyűgöző, végtelen égbolt. A Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség (IDA) idén novemberben, Európában elsőként a Sötét Égbolt Park címet adományozta a Zselici Tájvédelmi Körzetnek.
 
A Zselic – menedék
 
Kis ékszerdoboz a Kaposvártól 10 km-re, a belső-somogyi dombok legszebb részén elterülő falu. Országosan isSzennai református templom egyedülálló abból a szempontból, hogy 16 kistelepülést foglal magába. Tökéletes adottságokkal rendelkezik ahhoz, hogy népszerű helyszíne legyen a falusi turizmus kedvelőinek. Akik a múlttal ismerkednének, felkereshetik a Gosztonyi kastély és kúria héthektáros, védett parkját, valamint az utolsó tulajdonos, Gosztonyi Mária keramikus és festőművész országos szinten is jelentős üvegművészeti kiállítását. Akik csupán kikapcsolódni vágynak, azoknak a Petörke-völgyi tavak kínálnak eszményi lehetőséget vízi sportra, fürdésre és horgászatra. A békére és nyugalomra vágyóknak csodálatos látványban lehet részük a bányai Panoráma Házból, mely felújítás után, szilveszterkor nyitotta meg ismét kapuit.
A Zselic – menedék. Egy olyan hely ahol időtlennek tűnik az idő és nem számít az óra ketyegése. Ahol nem tud sietni az ember, megfeledkezik határidőkről és egy kis ideig az élet gondjairól, lehet örülni a szépségnek, a tisztaságnak. Itt lehet ropogós, mély levegőt venni, közben csendben gyönyörködni az őzek szökkenésében, hallgatni a természet csalhatatlan zenekarát és békére lelni!
Még nincs értékelve