Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Csírák okozzák a hasmenésjárványt

Tancsa Ágnes | 2011.06.06. |
Csírák okozzák a hasmenésjárványt
Újabb vizsgálatok szerint növényi csírafajták okozhatják a németországi hasmenésjárványt. A vasárnap esti bejelentés szerint Uelzen város egyik mezőgazdasági üzeméből indulhatott a fertőzés.

A Hannoverben tartott rendkívüli sajtótájékoztatón a tartományi mezőgazdasági miniszter arra nem tért ki, hogy mi alapján került a hatóságok látkörébe az uelzeni üzem. A végleges laboratóriumi vizsgálatok eredményére még várni kell, de a miniszter kiemelte, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok meggyőzőnek tűnnek, ezért a növényi csírák fogyasztásának elkerülésére szólított fel.

A korábban fertőzött spanyol uborkától eredeztetett hasmenésjárvány Németországban már 21 halálos áldozatot követelt. A megbetegedettek, illetve a gyanús esetek száma meghaladja a 2600-at, és közülük több mint 600-ra emelkedett azoknak a száma, akik életveszélyes, vagy legalábbis válságos állapotban vannak. Esetükben már fellépett az úgynevezett a hemolitikus urémiás szindróma (HUS), ami súlyos vérszegénységet, valamint veseelégtelenséget jelent.
 
A különböző növényi csírák fehérjében és vitaminokban gazdagok, ezért előszeretettel fogyasztják azokat akár nyersen is, annak ellenére, hogy a hatóságok rendszeresen felhívják a figyelmet: fertőzést okozhatnak.
 
Az uelzeni üzemet bezárták. A vetőmagokból nyert csírafajtákat több német tartományba is szállították, nagy számban éttermek, vendéglők, kantinok számára is.
 
A hatóságok korábban "meggyanusították" a spanyol uborkát, illetve az észak-németországi uborkát, paradicsomot és salátát is. Amivel jelentős károkat okoztak a termelőknek.
 
Még nincs értékelve