Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Debrecen – az én városom

Nemcsak a virágkarnevál miatt érdemes ellátogatni a cívisekhez

Morvai Z. Attila | Komódi Erika | 2013.10.24. |
debrecen
Debrecen – az én városom
Nagytemplom, Loki, Tankcsapda – sokaknak ez jut eszébe, ha Debrecen kerül szóba. Büszkék vagyunk a város jelképének számító hatalmas, sárga épületre, a focicsapatra, a rockzenekarra, de ennél jóval többet kínál a város annak, aki kíváncsi rá.

Mit írhat az ember arról a helyről, ahol született, s hosszú éveket élt? Ilyen gondolatok kavarognak a fejemben, miközben az autópályán Debrecen felé tartunk. Célunkat elérve, bosszankodva konstatálom, az utak állapota semmit sem javult, de a három éve épülő kettes villamos pályája miatti kaotikus állapotok sincsenek kedvemre. A helyiekére sem, véleményük nem tűr nyomdafestéket… Méltatlan lenne azonban Debrecennel szemben, ha ilyen „apróságokon” fennakadnék. Az elmúlt 15 esztendőben jelentősen megváltozott a városkép, sok az új épületet, aki régen járt erre, csak kapkodja a fejét.

A Nagytemplom árnyékában

Presztízs Magazin

Kezdjünk a város jelképének számító református Nagytemplomnál! Debrecent kálvinista Rómának is nevezik, a lakosság nagy része ma is a református felekezethez tartozik. A puritánság már nemigen, a nyakasság viszont ma is jellemzi a cíviseket. Nehezen fogadják be az idegent, hosszú idő kell, míg a helyiek valakire debreceniként tekintenek. A kéttornyos, klasszicista stílusban épült templom történetének nem szánnék külön bekezdést, az interneten minden megtalálható róla. Ha valaki pazar falfestményeket vár, annak csalódnia kell, a reformátusok templomait a puritánság jellemzi. A nyugalmat árasztó falak között aktív hitélet folyik, de négyszáz forintért a turista is bebocsátást nyerhet.
A templom mögött található Református Kollégiumról elsőre Móricz Zsigmond Nyilas Misije ugrik be a látogatónak, a regényhős, aki nem akart debreceni diák lenni. Mások bizony akartak, a magyar irodalom több meghatározó személyisége tanult a patinás épületben. A kollégium több ritkaságot rejtő könyvtárát különösen ajánlom a kultúra szerelmeseinek.

A hit ereje

Néhány percet elidőzhetünk a Nagytemplom melletti – közel kétszáz éves – lycium fa árnyékában. A legenda szerint egy katolikus és egy református pap vitája közben előbbi letört egy lycium gallyat, majd a földbe szúrva azt találta mondani, akkor lesz a reformátusvallásból valami, ha ez az ág fává nő. Nőtt! Terebélyes természeti ritkaság hirdeti a kálvinizmus létjogosultságát.

Presztízs Magazin

Ugye, mennyi érdekesség egy zsebkendőnyi területen? De hol van még a vége! Ha csodát akarunk látni, mindössze öt percet kell gyalogolnunk. A Déri múzeum legnagyobb „attrakciója” Munkácsy Mihály trilógiája. Gyermekként az Ecce Homot csodáltam. Előtte ücsörögve nem gondoltam, hogy egyszer együtt láthatom a három, egymáshoz szervesen kapcsolódó óriási festményt. Felejtsük el a rohanást, üljünk le a nagyteremben, engedjünk szabad utat érzéseinknek! A képeket látva a tökéletesség jut eszembe, fejet hajtok a zsenialitás előtt. Ilyenkor hiszek az isteni létezésben, mert ésszel fel nem foghatom, hogyan születhetnek ilyen műalkotások.

Lábak a városcímeren

Presztízs Magazin

Vissza a templom előtti térre! Egy kis érdekesség: a kövezeten kirakott városcímer máig megosztja a lakosságot, sokaknak nem tetszik, hogy lábak tapossák az emblémát, mások különösebben nem akadnak fenn ezen. A Kossuth tér lenyűgöző, akárcsak a hozzá kapcsolódó sétálóutca: a Nagytemplomtól a Csonkatemplomig terjedő szakaszon mindössze a lassan, csendben haladó villamosra kell figyelniük az andalgóknak. A korzózás itt program, annál is inkább, mert tavasztól őszig egymást érik a hétvégi rendezvények, a főzőversenytől a borünnepig. Nem kell megijedni, a helyiek nem saját boraikat kínálják, az általuk készített nedűk a kertbarátok köre által szervezett versenyen viaskodnak. Egy-két vörös egészen jó, talán nem bántom meg földijeimet, ha kijelentem, a borkészítés nem a környék húzóágazata.

Presztízs Magazin

Szökőkutak is tartoznak a placchoz, nyáron különösen nagy a nyüzsgés körülöttük. Debrecen másik büszkesége, az egykor híres Aranybika Szálloda is a téren található. A sokáig felszámolás alatt álló épületet egy helyi vállalkozó vásárolta meg, remélhetőleg a felújítás után a „Bika” újra régi fényében ragyog majd. (Abban nem reménykedem, hogy a patinás épülethez „hozzáragasztott”, stílusban teljesen eltérő szárny eltűnik egyszer.)
Másik kedvelt találkozóhely a Halköz, a városrekonstrukció keretében megújult tér. Napközben és este is emberekkel teli, egy frissen csapolt sörrel, egy pohár finom borral a kézben itt elfeledkezhetünk a napi gondokról. Bámészkodjunk bátran, lazítsunk kicsit!
A belvárosban található Csokonai színházban játszott egykor a színészkirály, Latinovits Zoltán, de a legendás nevettető, Hofi Géza is a társulat tagja volt. A Nemzeti Színház regnáló igazgatója, Vidnyánszky Attila debreceni színigazgatóként pályázott a fővárosi intézmény élére, most viszi magával a társulat egy részét. Azért így is marad ismert művész, az értelmiség körében fix program a színházlátogatás. A turistáknak ajánlottak a bérletszünetes előadások.
Még több művészet: a Himnusz szerzője, Kölcsey Ferenc nevét viselő modern formájú építmény is kedvelt találkozóhelye a széplelkű cíviseknek.

Séta a Nagyerdőn

Presztízs Magazin

Villamosra szállunk, a Kölcseytől néhány percre található tanítóképző főiskola előtt kapjuk el a „tuját”. (A debreceniek így is nevezik sárga villamosaikat.) Tíz percen belül a település tüdejébe, a Nagyerdőre érkezünk. Rövidke gyaloglás a Medgyessy sétányon – akad egy-két remek étterem erre –, s a város tavacskájához, a Békás-tóhoz jutunk. Kis fahíd ível át a focipályánál alig nagyobb vízfelületen. Kéretik nem mosolyogni, nekünk ez jutott, szeretjük! A parton - nyáron zajlik az élet-, napozók, piknikező fiatalok, családok, horgászó gyerekek próbálgatják a szerencséjüket.
De csalogat az Aquaticum. Szuper hely, ám nem olcsó! Én nosztalgiázom a ma már jócskán átépített, a régire csak nyomaiban emlékeztető Nagyerdei Strand után. Régmúlt fiatalság… Az emlékek folyóján evezek tovább, azaz csak eveznék, a Csónakázó tóban nincs víz… Továbbmegyek, megnyugvással tapasztalom, a Debreceni Állat- és Növénykertben már nyoma sincs gyermekkori rémálmaim okozójának, a juhászkutya méretű, kitömött oroszlánnak. A létesítmény megújult, büszkék lehetnek rá a debreceniek. Az Állatkert terjeszkedésének a Vidámpark látta kárát. Belegondolva, hogy milyen ezeréves játékokkal várták a vidámkodni vágyókat, nem is olyan nagy kár érte.

Új otthonba költözik a Loki

Az Állatkerttel szemben épül a futballstadion. A régi pályát elbontották, rohamtempóban halad a DVSC új otthonának kialakítása. Sokan nem tartják jónak, hogy a kormány ilyen beruházásokra költ. Tíz debreceniből nyolcnak az a véleménye, szükség van egy olyan pályára, ahol a többszörös bajnokcsapat méltó körülmények között fogadhatja ellenfeleit. Kedves a szívemnek a formálódó, multifunkcionális építmény látványa.

Presztízs Magazin

A helyiek büszkén vállalják, hogy a „Csapda” foglyai, de az ország egyik legismertebb rock zenekara, a Tankcsapda is büszkén vállalja a debreceniséget. Ha itthon játszanak a srácok, zsúfolásig megtelik a Főnix csarnok. A frontember, Lukács László sem játssza a megközelíthetetlen sztárt, a focimeccseken a B-középben szurkol, ő írta a Loki indulóját.
Szintén a Nagyerdő területén áll a Debreceni Egyetem épületegyüttese. Joggal hívják egyetemvárosnak a hajdú-bihari megyeszékhelyet, a fiatalok pezsgést hoznak a hétköznapokba. Nosztalgiázva felkeresem az egyetem területén található botanikus kertet, kicsit elszégyellem magam, miközben sétálok a bambuszok mellett. Gyermekkoromban az erős, hajlékony növényt ítéltük a legjobb pecabotnak, lapfűrésszel az ingünk alatt játszottuk el a botanika iránt érdeklődő lelkes gyerekeket. Utólag is elnézést érte!
Ki ne hagyjam a virágkarnevált, augusztus 20-án, miközben a helyiek egy része kiskertjébe menekül, turisták özönlik el a várost. De a színes virágünneptől függetlenül is akad látnivaló, szórakozási lehetőség, a nívós szállodákról, kitűnő éttermekről nem is beszélve. Bárhová is sodor az élet, mindig megmaradok nyakas cívisnek, lokálpatriotizmusomat vállalva ajánlom: keressék fel a várost, érdemes!

Képgaléria

Átlag: 5