Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Esztergom kicsit másként

Miliosz Nikolett | Miliosz Nikolett | 2013.04.17. |
Esztergom
Esztergom kicsit másként
Bizonyára mindenkinek kialakult szokásai vannak már arra vonatkozólag, hogyan kirándul. Van, aki szeretne mindent látni, mindent megörökíteni, és van, aki inkább szeret elmerülni egy-egy pillanatban, élményben, amit az adott hely kínál.

Esztergom különleges város. Látnivalóban is bővelkedik, de ezen felül olyan természetes harmónia árad belőle, amely a természet és az emberi kéz különleges összhangjára utal, bármelyik évszakban érkezik is ide az ember.

A fővárostól nem kell messzire mennünk, hiszen útvonaltól függően körülbelül 50 kilométert kell utaznunk. Autóval Dorog irányába a 10-es főúton, Visegrád és Dobogókő irányába pedig a 11-es főúton jutunk el a településre, de vonat is és busz is rendelkezésünkre áll az utazáshoz, az előbbi a Nyugati-pályaudvarról, utóbbi az Árpád-hídtól indul. Sőt, nyáron kirándulóhajóval is leküzdhetjük ezt a távolságot.

A városhoz közelítve már messziről kiemelkedik a tájból a monumentális Bazilika, mely Magyarország legnagyobb egyházi épülete. A klasszicista stílusban emelt templom Esztergom leghíresebb látnivalója. Ha először kívülről szeretnénk megcsodálni az épületet, érdemes átmennünk a Mária Valéria hídon át Párkányba, ahonnan a parti sétányról fantasztikus látványban lehet részünk, melyet a Duna, a környező táj és a Duna-parti épületek szőnek a Bazilika köré. Belülről a főszékesegyház ugyanilyen lenyűgöző. A hatalmas freskók, szobrok, oltárok harmóniát és békét árasztanak, érdemes néhány percet azzal tölteni, hogy leülünk, és megpróbáljuk befogadni ezt a nyugalmat. Aki nem fél a magasságtól, mindenképpen menjen fel a kupolába, hiszen páratlan látvány tárul a szemei elé, mind a magyar, mind a szlovák oldalról.

Azoknak, akik inkább az építészeti és a kultúrtörténeti remekművek miatt érkeznek a városba, számos látnivalót tartogat Esztergom: a Kálvária kápolna, a Duna Múzeum, a Keresztény Múzeum, a Főszékesegyházi Könyvtár, a Főszékesegyházi Kincstár, a Prímási Palota, a Várpalota, a Sándor Palota, a Szent Anna templom, a Szentháromság szobor mind-mind felfedezésre vár.

Akik azonban sokkal jobban szeretnek elmerülni a természet nyújtotta szépségekben, mindenképpen ejtsék útba a Kis-Duna partot, sétáljanak le a kikötőbe, vagy tegyenek egy sétát a Duna partján, mely minden napszakban, de kiváltképp napnyugtakor lenyűgöző. Ahogy az ezerszínű ég megfesti a vizet, s sötét köntösbe vonja a Mária Valéria hidat, lenyűgöző látvány! Ilyenkor a hídon is érdemes körülnézni.

A város számos programban bővelkedik, így többek között az Esztergomi Nemzetközi Gitárfesztivál, a Fesztergom, a Lampionos hajófelvonulás és Vízi karnevál, a Hídünnep, a Hídfutás, a Szent István napok, a Nemzetközi Oratórium Énekverseny, a Piknikfesztivál mind-mind turistavonzó mágnesként funkciónál. 

Akármit is szeretünk megnézni egy-egy kirándulás során, mindenképpen ejtsük útba Esztergomot!
Felejthetetlen élmény lesz, amely örökre nyomot hagy bennünk!

Átlag: 5