Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Megkapta Szigetvár a "leghősiesebb város" címet igazoló okiratot

forrás: mti | 2012.04.21. |
belföld, Szigetvár
Megkapta Szigetvár a "leghősiesebb város" címet igazoló okiratot
Megkapta a "leghősiesebb város" címet igazoló okiratot Szigetvár: a tavaly őszi parlamenti döntést írásba foglaló díszes dokumentumot Kövér László, az Országgyűlés elnöke adta át Kolovics János fideszes polgármesternek a baranyai városban rendezett szombati ünnepségen.

A házelnök Szigetvár központjában, több száz ember előtt mondott beszédében hangsúlyozta, "fel kell emelni" az olyan történelmi pillanatokat, amikor a hit, a becsület, az egymásnak tett eskü az életnél is fontosabb, és azokat példaként kell állítani az emberek elé, mert a nemzet sorsa szempontjából is sok minden múlik majd azon, hogy mennyire tudunk a saját önérzetünkre, hitünkre, a saját hűségünkre támaszkodni.
    "A hűség nem hideg kőbástya, hanem bennünk szunnyadó hatalmas erő, bármikor új életre kelthető helyzeti energia. Fontos, hogy emlékezzünk a hűségesekre, a bátrakra, a másokért áldozatot vállalni nem habozókra. Fontos, hogy legalább ne hagyjuk feladni a hűség, a bátorság, áldozatvállalás értékeit egy olyan korban, amely mindezen értékeket divatjamúlt romoknak tekinti csupán" - mondta.
    Hozzátette: mindazokhoz a dolgokhoz, amelyek számunkra értéket jelentenek, nemcsak azért vagyunk hűek, mert az úgy szokás, hanem azért is, mert a hűség vértezet. Az életünket ugyan nem óvja meg, ahogy Szigetvár védőiét sem óvta meg, de az életünk értelmét, célját, lényegét igen.
    Kövér László hangsúlyozta, a magyarok négy és fél évszázaddal ezelőtt példát kaptak a mai szigetváriak elődeitől, akik tudatták a világgal, a hazaszeretet mellett hitből, bátorságból és kitartásból sem fogyatkoztunk meg, hogy az ország három részre darabolásával a lelkünk nem lett több darabra vágva. "Az oszmánok ostromát életük feláldozása árán is álló szigetvári hősök tudták: az igazi katona nem azt gyűlöli, ami vele szemben áll, hanem azt szereti, ami a háta mögött van" - fogalmazott.
    Az Országgyűlés elnöke beszédében a történelmet egy olyan malomkőhöz hasonlította, amely fényesre csiszol, vagy megőröl. Úgy vélte: minden attól függ, milyen anyagból vagyunk. "Ahogy a drágakövek minőségét a keménység és a ritkaság adja meg, úgy az embert és közösségét az erények teszik nemesebbé" - mondta.
    Szavai szerint a szigetváriak 1566-ban a legnemesebb erényekről mutattak példát mindannyiunknak. Az a nemzedék, amely előtt a parlament törvényalkotással hajtott fejet, maradéktalanul teljesítette kötelességét és képes volt alakítani mindannyiunk közös sorsát - tette hozzá.
    Az Országgyűlés 2011. október 17-én hozott határozatában adományozta Szigetvárnak a "leghősiesebb város" (Civitas Invicta) címet, tisztelegve a település egykori lakói és védői előtt az 1566-os török ostrom során tanúsított bátor helytállásukért.
    Zrínyi Miklós 1566-ban két és félezer katonával egy hónapon keresztül állt ellen az I. Szulejmán szultán vezette százezres török sereg ostromának. Szeptember 8-án, amikor a magyar csapat létszáma háromszázra fogyatkozott, a katonák Zrínyivel az élükön kilovagoltak a várból és harc közben elestek.
    Kolovics János az MTI-nek azt mondta: Pichler Imrének, a város és térsége fideszes országgyűlési képviselőjének komoly érdemei vannak abban, hogy megkapták a kitüntető címet, amelytől Szigetvár az ismertségének növekedését, a turizmus élénkülését remélheti. Hozzáfűzte, a címet igazoló okirat átadására egy zenemű készült, s jövőre egy új emlékmű felállítását tervezik a városban.
    Az ünnepség végén a résztvevők megkoszorúztak több, Zrínyi Miklósnak és Szigetvár hős védőinek emléket állító szobrot.

Még nincs értékelve