Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Megszépül és fejlődik a szilvásváradi kisvasút

Szepe | Bakos Attila (kisvasut.hu) | 2012.05.24. |
Megszépül és fejlődik a szilvásváradi kisvasút
Jövő év végéig megújul a szilvásváradi kisvasút. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-magyarországi Operatív Program 433 millió forintos támogatásával rekonstruálják a Szalajka-völgyön végighaladó pályát, a mozdonyt és a kocsikat, illetve az állomásokat is.
A projekt keretében az utasokat szállító szerelvények új nyílászárókat kapnak, és az utastér gyönyörű vörösfenyő lambéria borítással fogja elkápráztatni a kirándulókat. Mivel természetvédelmi területen halad a vonat, ezért elsődleges cél, hogy olyan motorokkal szereljék fel a mozdonyait, amelyek kímélik a környezetet, ráadásul energiatakarékosak.
Kérdésünkre Vigh Ilona, az üzemeltető sajtóreferense tájékoztatott arról is, hogy az állomások új köntösén kívül még akadálymenetesítést hajtanak végre, s uniós szabványok alapján játszóterekkel is bővül a szolgáltatás, valamit a pályák teljes felújítása sem marad el.
1909 óta már számos alkalommal hajtottak végre korszerűsítéseket, illetve ipari profilú vasútból turisztikai látványosság lett a szilvásváradi vonat. Lovag Wessely Károly helyi földbirtokos azért álmodta meg a vasutat, hogy a leghatékonyabban biztosítani tudja a közlekedést a bükki termelési területek és a felvevőpiac között, ami Egerben volt. A keskenynyomtávú vasútrendszer a múltban behálózta az erdőt. Az ipari és technikai fejlődés nagy hatással volt a járművekre. Aztán felülkerekedett a műút, és egyre rövidebb szakaszon használták a vasutat. 2008 szeptemberében a Szilvásváradi Erdei Vasút jól megérdemelt pompával ünnepelte fennállása 100. évfordulóját, az Eger–Putnok-vasútvonal ünnepségének részeként. Az eseményre egyrészt felújították, ízlésesen lefestették az L-60 típusú mozdonyt, illetve előjött két éves pihenőjéről Szilvi, a vasút 394,057 pályaszámú gőzmozdonya is, hogy jellegzetes füttyszóval zengje be a Szalajka-völgyet.
Hasonló nagyszabású ünnepségre lehet számítani jövőre is, amikor a felújítások elkészülnek.
Még nincs értékelve