Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Olyan, akár a budapesti

Egy székelyföldi kisváros kultúrkocsmái

Katona Zoltán | Csedő Attila | 2012.03.02. |
Olyan, akár a budapesti
Ha valaki utazóként téved több napra Székelyudvarhelyre, esetleg kedve támad eltölteni néhány órát egy olyan helyen, ahol az iszogatás mellett jó környezetben, valami mást is kap. Mert jó az, ha a falakon kiállítás látható, különleges zene szól, és olyan arcok ülnek az asztalok körül, akikkel még ismeretlenül is szívesen vált néhány szót.

Igazi kultúrkocsmát csak nagyvárosokban találni. Budapesten rengeteg van, reneszánszukat élik. Újabban turistacélpontok – ilyen a Szimpla Kert, a Fogasház, a Dürer Kert, a Kobuci vagy az Ellátó Kert. A kelet-erdélyi kisvárosba tíz éve tört be a mozgalom, azóta sorra nyílnak a jobbnál jobb helyek. 

Rátaláltak a G. Pont-ra
 
Udvarhelyről a 19. század elején még az járta, hogy nincs egy tisztességes fogadója sem. Szigethi Gyula Mihály kollégiumi professzor viszont azt írta 1826-ban, hogy kocsma annyi van, hogy ezek cégérein „a mókus a városból kimehetne”. A 20. századra ez helyzet némiképp változott: Tomcsa Sándor író és baráti köre a Ferenczybe járt, a fiatalabbak a Fényesbe, a Szabó Károlyba – ezek a rendszerváltás után még tartották magukat, de kultúrkocsmának nem voltak nevezhetők.
Egy évtizeddel a változások után a tinédzserek, az egyetemi tanulmányokból hazatért fiatalok igénye hozta létre az első olyan helyet, amit már a köznyelv is kultúrkocsmaként ismert – ez lett a G. Pont (G. Pub). Egy Szent Imre utcai ház alagsorában nyitott, s fokozatosan alakult ki a törzsvendégek köre, és állandóan változó design-ja. A folyamatot talán Júlio Cortázar novellája, Az elfoglalt ház példázza legjobban: a szobákban, nappaliban kialakult a G. Café, ami talán mai napig a legtöbb kocsmai kultúrrendezvényt adja, alatta pedig megmaradt a G. Pub, amit egy éve G Music Pubra kereszteltek – jellegzetesen klasszikus rock- és blues koncertekkel.
Presztízs Magazin
A G. Café a kezdetektől koncerteknek, buliknak, táncháznak, író-olvasó találkozóknak, kiállításoknak ad otthont. Ezek műfajilag nagyon vegyesek, hisz a kortárs magyar dzsesszművészektől (Sárik Péter, Nagy János, Tóth Sándor) az alternatív román rock bandákig (Kumm) mindenki megfordul itt.
Az üzletvezető, Asztalos Lehel úgy véli, egy kisvárosban csak egy szűk rétegnél merül fel az igény a kocsmai kultúr események iránt. – De annyira azért nem szűk ez a réteg, hogy ne teljen meg a kávézónk minden rendezvényen! – tudjuk meg. – Egy koncerten, könyvbemutatón minden asztalt előre lefoglalnak. Belépő soha nincs, az ital áráért kap pluszt a vendég, tehát azért, amit amúgy is otthagyna. Más a hangulata itt egy rendezvénynek, mint egy művelődési házban, könyvtárban, kiállító- vagy koncertteremben. S nem mellékesen olyanokhoz is eljut a kultúra egy része, akik amúgy soha nem vesznek részt egy kiállítás-megnyitón, koncerten.
 
Jöttek a többiek…
 
Az elmúlt tíz évben több kultúrkocsma nyitotta meg kapuit, igyekezve rendezvényekkel csalogatni a vendégeit. Ilyen a Kőkereszt téri Mokka Kávéház – náluk Takáts Tamás, vagy Ferenczy György lépett fel, de állandóak a hétvégi bulik, filmvetítések, előadóestek, felolvasó-színházak, képzőművészeti és fotókiállítások. Üzemeltetője, Szabó „Kobra” Zoltán egyenesen a budapesti kávéházi élethez hasonlítja az udvarhelyit: – Magyarországi kisvárosokban nincs olyan kávéházi kultúra, mint Székelyudvarhelyen. A kocsmarendezvényekre itt sokkal nagyobb az igény, de ennek a kultúráját is meg kell tanulni! A cél, hogy valahogy ki kellene hozni a színházat a kőfalak közül, de jó úton haladunk. – Szabó sajátosan udvarhelyi jelenségnek tartja, hogy a színvonalas bulikért nem kell fizetni. – Ezt a konkurencia alakította így. Volt hétvége, hogy a városban összesen hét (!) ingyenes koncertet tartottak. Az itteni fiatalok igazi kávéházi, beszélgetős emberek – filozofikusabbak, kulturáltabbak, mint a környező települések, városok lakói.
A Küküllő Szálloda földszintjén létrejött Porté Kávézó eleganciájával
Presztízs Magazin
tűnik ki – kocsmának nem nevezhető, de kisebb-nagyobb rendszerességgel itt is tartanak koncertet, stand up comedy-estet, fotókiállítást. A Kossuth Lajos utca páros sarkán hat éve nyílt meg a Kalapos Kávézó, 2009 tavaszán pedig tágasabb helyére költözött, a páratlan oldalra. Jellegzetes design-ja van, az asztalokon, lámpákon kalapok csüngenek. Nyitókoncertezni a Kaukázus zenekart hívták meg, majd szintén a rock, a blues, illetve az alternatív zene helyi és magyarországi képviselői léptek fel kisebb-nagyobb rendszerességgel. Emlékezetes koncertet adott itt a Budapest Ragtime Band, az In-Line, vagy a Magashegyi Underground. A Kalapos régi helyén megnyílt az Első Emelet – az inkább kávézónak számító hely szintén filmvetítések, kiállítások, koncertek helyszíne.
 
A hely szelleme hordozza
 
A felsorolt helyek egy húron pendülnek – főleg a G., a Kalapos és a Mokka mutat több jellegzetes hasonlóságot: délelőtt kávézó, aztán – hétvégén este indul az igazi kultúrkocsma hangulat. Demény Ágnes azok közé az udvarhelyi fiatalok közé tartozik, akik rendszeresen látogatják a rendezvényeket. – Egy kocsmában bármilyen rendezvénynek teljesen más a hangulata. – mondja. – Általában a hely szelleme hordozza, na és persze javarészt a fellépők, szereplők nyújtják a legtöbbet.
Még nincs értékelve