Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Szlovákiában magas a lakosokra jutó rendőrök száma

forrás: mti | 2012.07.27. |
Szlovákiában magas a lakosokra jutó rendőrök száma
Szlovákia az EU-n belül az élbolyba tartozik a lakosokra jutó rendőrök számát tekintve - derült ki a cseh belügyminisztérium friss tanulmányából.

Szlovákiában tavalyi adatok szerint több mint 21 400 rendőr volt állományban, ami a lakosság számához viszonyítva az egyik legmagasabb szám az EU-ban. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy Szlovákiában egy rendőrre 254 lakos jut, ennél sűrűbb rendőrségi jelenlétet csak öt ország - köztük Csehország (240 lakosra jut egy rendőr) - képes felmutatni az EU-n belül. Magyarország az EU-tagországok középmezőnyébe sorolható: 279 lakosra jut egy rendőr a cseh tanulmány szerint.
    A cseh belügy által készített statisztikából kitűnik, hogy az EU-n belül Cipruson a legsűrűbb a lakosság számához viszonyított rendőri jelenlét, itt egy rendőrre közel 153 lakos jut. A lakosság számához viszonyítva a legkevesebb rendőr (összesen 7600 fő) Finnországban van: 705 lakosra jut egy. Finnországban nagyjából annyi ember él, ahány Szlovákiában.
    A kimutatásból az is kiderül, hogy Szlovákia azon kevés EU-tagország közé tartozik, ahol az elmúlt két év során jelentősen emelkedett az állományban lévő rendőrök száma. Míg például Magyarországon és Csehországban 2009 és 2011 között visszaesett az állomány (0,1, illetve 7,4 százalékkal), addig Szlovákiában ugyanezen időszakban csaknem 10 százalékkal nőtt a rendőrök száma.
    A rendőrség éves költségvetése az adott ország bruttó nemzeti termékéhez (GDP) viszonyítva 2011-ben Bulgáriában volt a legmagasabb (a GDP 1,34 százaléka), Finnországban pedig a legalacsonyabb (a GDP 0,40 százaléka). Ez az összeg ugyanebben az időszakban Magyarországon a GDP 0,89 százalékát, Szlovákiában a GDP 0,66 százalékát, Csehországban pedig a GDP 0,70 százalékát tette ki a cseh statisztika szerint.

Még nincs értékelve