Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Történelem, természet és építészet rendkívüli összhangja

Európa vízi főútjának büszkesége, fővárosunk szíve a Világörökség része

Benkő Péter | Szikra Edit | 2010.06.08. |
Történelem, természet és építészet rendkívüli összhangja
A főváros „tetején”, Budán, a Várhegy ódon, macskaköves utcáit járni vagy a közeli Duna parton, a Lánchídon és a rakpartokon sétálni felejthetetlen élmény. Az épített környezet értékei, gazdagsága, a természeti csodák, valamint a lenyűgöző panoráma együtt méltán tették ezt a környezetet az UNESCO 1972-ben alapított Világörökség Program részévé.

Várbeli, ódon lakóépületektől a fényes, Duna-parti palotákig

 
A Duna egyik oldalán a budai Vár és műemléképületei, majd kissé odébb Budapest Duna-parti látképe, a műszaki egyetem néhány épülete és a Széchenyi Lánchíd által közrefogott terület, a Gellért fürdő, a Szabadság-szobor, a Citadella, valamint a Duna-part a Margit hídig tartoznak a fenti körbe. A Világörökség kincse a pesti oldalon mindenekelőtt a Parlament eklektikus épülete, neogót tornyaival. Tervezője Steindl Imre. Építészeti látványosságai miatt – kőcsipkék, mozaikablakok, és szobrok – Budapest talán legimpozánsabb épületének nevezhető. Gyönyörű belső terei, aranydíszítései miatt is érdemes felkeresni. Budáról a Lánchídon átsétálva a Roosevelt téren álló Gresham-palota elé érkezünk, mely a hazai szecesszió kimagasló alkotása. Tőle balra a Magyar Tudományos Akadémia 1865-ben elkészült, neoreneszánsz épülete tárul a szemünk elé. Idetartozik még a pesti Duna-part egészen a Petőfi hídig. (Budapest egy másik világörökségi értéke az Andrássy út és annak történelmi környezete Európa legelső földalatti vasútjával és a Hősök tere. Utóbbi helyszínekkel sorozatunk később foglalkozik.). A budai illetve pesti oldalon lévő értékeket összekapcsoló Lánchíd is a Világörökség része.

 
OrszágházA Parlament csoportokban látogatható, félóránkénti időbeosztásban, nyolc különböző nyelven biztosítanak idegenvezetést. Egyéni látogatók számára jelentkezni a Kossuth téren, az Országház X. kapujánál működő jegypénztárban van lehetőség. Jegyek csak a látogatás napján igényelhetők. Előzetes jegyrendelés: idegenforgalom [at] parlament [dot] hu, tourist [dot] office [at] parlament [dot] hu, fax: 1/441-4801 számon van lehetőség. Magyar anyanyelvű vendégek számára az Országház megtekintése díjmentes. Bővebb információ: www.parlament.hu
 
Műemlékekben gazdag, történelmi negyed
 
A budapesti királyi vár hegytetőn magasodik, ellentétben több európai fővárossal, így fővárosunk több Halászbástyapontjáról teljes szépségében pompázik. A Budavári Palotában lelt otthonra a Magyar Nemzeti Galéria, a Budapesti Történeti Múzeum, a Kortárs Művészeti Múzeum és itt van hazánk főkönyvtára, az Országos Széchényi Könyvtár. Ha a Duna felőli oldalról „vesszük be” a Várat, a Halászbástya hófehér tornyainak lenyűgöző látványa tárul elénk. A Halászbástya egy középkori halpiac helyén épült, kifejezetten kilátóterasz céljára. A bástyarendszer árkádjai alól a Duna felé pillantva páratlan panoráma ragadja meg szemünket.
A Várhegy nemcsak a Mátyás-templomot, a Halászbástyát és a királyi palotát tartogatja a felfedezők számára. Történelmi leheletet árasztó utcáin csodás műemlékek között sétálhatunk. Szinte valamennyi épület műemléki védelmet élvez. Érdemes elidőzni itt egy keveset, és felfedezni a középkori eredetű épületek szépségeit, jellegzetes, de mindenkor nagyszerű építészeti megoldásait.
 
Ahol kiátkozták a római pápát!
 
A Várhegyen található Budai várnegyed 1987 óta szerepel az UNESCO Világörökség listáján. A Budai várnegyedben számos középkori eredetű műemlék, valamint 17–18. századbeli lakóházak és középületek találhatók. A várat teljesen körbeveszi a várfal. A napjainkban is látható erődítményrendszer egy része a török időkből maradt ránk.
Hosszú lenne a budai vár egész történetét elmesélni, de néhány fontosabb évszámot és eseményt azért hadd említsünk! A vár egy 1255-ös oklevélben már megépített várként szerepel. A történeti dokumentumok több, sikertelen várostromról is beszámolnak ebből a korból, az egyik ilyen ostromot követően VIII. Bonifác pápa átokkal sújtotta a budai polgárokat, akik viszonzásul – a történelemben egyedülálló módon – kiátkozták a római pápát!
Presztízs MagazinAz 1330-as években a Várhegy déli végén az Anjouk, Károly Róbert és fiai, István herceg és Lajos elkezdték építeni a király palotát. Nagy Lajos király 1354-ben tette át udvartartását Visegrádról Budára. Innentől egészen a török időkig fellendülőben volt a vár és a város fejlődése.
I. Szulejmán szultán 1526. szeptember 12-én, a mohácsi csata után vonul be Budára. Felgyújtja és kirabolja a várat és a várost, majd hadaival elvonul. Ezután Szapolyai János erdélyi vajda szállja meg Budát. A következő évben I. Ferdinánd osztrák főherceg, magyar király kezére kerül, de két év múlva Szapolyai visszafoglalja. A török 1541-ben csellel szerzi meg, amit számos, sikertelen visszafoglalási kísérlet követ. 1684. július 10-én megkezdődik a 109 napos első ostrom a török ellen, majd két év múlva a második, mely már sikeres – 1686. szeptember 2-án visszafoglalják Budát a szövetséges hadak. A várban szabad rablás kezdődik, a lakosságot lemészárolják, de a falakat helyreállítják, s németeket telepítenek Budára. A magyarok, nevezetesen Görgey Artúr seregei 1849-ben foglalják vissza a várat a császári seregektől.
A második világháború alatt újabb súlyos ostromot mértek Buda várára, melyben elpusztult a Budavári Palota és a lakóházak jó része. A 60-as években azonban újjáépítették, helyreállították a várbeli épületeket.
A várnegyed a Moszkva tértől a VÁR busszal, a Deák tértől a 16-os járattal közelíthető meg. A Déli-pályaudvar felől a Vérmezőn keresztül lépcsős utcák felső végén tárul fel a várfal. A Lánchíd budai hídfőjének közelében, a 0 kilométerkő mellől indul a budavári sikló, mely szintén a várba visz. Ugyanitt gyalogúton is fel lehet jutni.
 
Főbb látnivalók a budai várbanMátyás templom és Halász bástya
 
Bécsi kapu
Budavári (Bécsi kapu téri) evangélikus templom
Budavári Palota a benne székelő intézményekkel
Buzogánytorony
Dísz tér
Hadtörténeti Intézet és Múzeum
Halászbástya
István-torony
Magyar Országos Levéltár
Mária Magdolna-torony
Mátyás-templomLátkép a Lánchídról
Patika Múzeum
Régi budai városháza
Sándor-palota
Szentháromság-szobor
Sziklakórház
Várbarlang
Várszínház

 

Átlag: 4.3