Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A csodás luxusállam

Svájc – egy ország, ami elkápráztat, inspirál és gyönyörködtet

Szepesi Viktor | Szepesi Viktor | 2014.01.02. |
svájc
A csodás luxusállam
Egy kisebb körút alatt górcső alá vettem hegyeket, dombokat, gleccsereket, kifogástalan közlekedést, kedves embereket és érdekes városokat. Ez mind Svájc, ahol az órák nem késnek, a pénz biztonságban van, és szinte hibátlanul működik az állam több mint 700 éve. A zavartalan fejlődés eredménye pedig egy olyan hely, amibe nem lehet belekötni. Egy dolgot tehet az ember: gyönyörködik. Bern, Bázel, Zürich és Lugano nagyvárosát jártam be, amit most visszavágyó szívvel ajánlok Önöknek!

Egy család, kitűnő háztartással

Svájcban az államigazgatás abszolút demokratikus, a nép akaratával összehangolt, amit jól reprezentál az elégedettség. Elsősorban a nyugodt habitus mutatja, hogy itt minden rendben. A szövetségi köztársaságnak még a történelme is unalmas, hiszen a legtöbb, a környéken és a világban zajló háborúban semleges maradt. Ennek egy előnye volt: ide menekítették a legtöbb pénzt külföldről. Ezért sem csodálkoztam azon, hogy sok helyen nem találtam csaptelepet a mosdókagylónál, és a lábammal kellett irányítanom a vizet. Szinte meg sem kellett mozdulnom, ebből gyanítom, hogy az élet egyéb területén is hasonló luxusállapotok uralkodnak.

 
Presztízs Magazin

Svájc gazdasága az egyik legstabilabb a kontinens államai közül. Az egy főre jutó GDP meghaladja a nyugat-európai átlagot. Virágzó a gazdasági élet a mezőgazdaság, az ipar és a kereskedelem terén is. Miről van szó? A Swatch óráról, a Milka csokoládéról, a Nescafé kávéról és még sorolhatnám. A tudományos életben is fontos szerepet játszanak, rendkívüli sok híres kutató fordult meg oktatási intézményeikben, fejlesztési központjaikban. Ezen kívül kiemelhetjük a nemzetközi hírű sportolókat, és a művészeti ágakban jeleskedő személyeket. Bizonyára közrejátszik ebben a számunkra ismeretlen oktatási struktúra, és egy optimista habitus, ami a szülőket, nagyszülőket jellemzi.
Még a vonat sem késik, vagyis a forgalomhoz képest időben és mennyiségben szinte nem mérhetőek a csúszások. Ha megvizsgáljuk azt a tényt, hogy a lakosság nagy része kevesebb, mint tíz kilométerre lakik valamelyik autópályától, akkor sokkal érthetőbb az előző adat. Nem szórakoznak elkerülő utakkal és költségekkel. Ha kell, megépítenek egy 50 kilométeres alagutat az adott autópályához. Minden megoldódik, a távolság csökken, az emberek időben odaérnek céljukhoz. A lakosság újfent elégedett. A turista is, hiszen közben gyönyörködhet a kitűnő természeti adottságokkal rendelkező országban. Csak éves autópálya matricával lehet használni az utakat, de ez mindössze 40 svájci frank.

Azok a gyönyörű „B” betűs városok

Presztízs Magazin

Természeti, történelmi és építészeti szempontból is kuriózumnak számít Bern. Svájc fővárosa a nagyobb településekhez képest sokkal öregebb város látszatát kelti, mint hasonló korú társai. Domborzatát tekintve, nem különbözik a többitől: hegyek és dombok övezte táj, az Aare folyó egyik kanyarja, ahonnan a négy égtáj felé terjed ki a város. Kétségtelenül gyönyörű látvány, hiszen néhány helyen 50-100 méter magasan emelkedik ki a folyó partjától. Itt látható a svájci parlament, ami önmagában is csodálatos, főleg, ha még megnézzük a közvetlen szomszédságában álló épületet, a Svájci Nemzeti Bankot.
Bern híres a tizenhat darab, XVI. századi motívumokkal díszített szökőkútjáról, melyek a belváros sétálóutcáit teszik színessé. A Müsnter robusztus látványa lenyűgöző, de az Óratornyot sem szabad kihagyni! Természetesen nem csak a nevezetességek miatt érdemes végigjárni a centrumot, hanem, mert az árkádok és a macskakövek hangulata is magával ragadó érzést nyújt. Érdekesség, hogy a Nydegg lábánál néhány barnamedve (Bern címerállata) él egy veremben, mint turistalátványosság.

Presztízs Magazin

Bázel, romantikus város, a Rajna partján fekszik a német- francia-svájci határ találkozásánál, emiatt érezni a sokféle náció jelenlétét. A belváros majdnem egésze autómentes, ami rendkívül előnyös a felfedezők számára. Több mint harminc templom található itt, de természetesen nem csak ettől különleges, a több száz éves épületek, kávézók és hotelek teszik felejthetetlenné.
Semmi meglepő nincs abban, ha látunk egy kávéházat, amire nagy betűkkel kiírják, hogy a XVIII. század közepe óta várják a vendégeket. Ugyanez elmondható számos hotelról is. Térjen be, aki meg tudja fizetni! A Gasthof Drei Könige, Európa legrégebb nyilvántartott szállodája 1681-től várja vendégeit. A város vendéglátó-ipari szempontból legendás, de ezen kívül a gyógyszeriparból szerzett haszna is érezhető.
A Rajna partja és a folyó menti házak hangulata lebilincselő látvány, főleg, ha megállunk az egyik híd közepén, és végigtekintünk a víz melletti építményeken. Az ódon belvárosból pedig kiemelkedik a kereskedők modern tornya, ami eklektikus összhatást kelt.

Zürich, ahol eltévedni érdemes

Presztízs Magazin

Kedves, izgalmas és csodaszép – ezekkel a szavakkal jellemezhető Zürich. Eltévedni könnyű, de senki nem fog bánkódni, főleg, ha a belvárosban történik mindez vele, hiszen a látvány minden kellemetlenségért kárpótolja az embert! Az óriásinak nem mondható svájci város 400 ezres lakosságával is világvárosnak számít. A nemzetközi gazdasági központként is működő település látszólag nem nélkülöz semmiben. Természetesen nem állítom, hogy makulátlan minden, de látható és érezhető a jólét. Persze, egy ilyen stabil és gyönyörű város miért ne működne – akár magától is?
Zürich hatalmas közlekedési gócpont, naponta háromezer vonat forgalmát bonyolítja le, és a reptér Svájc legfontosabb légiközlekedéséért felel. A nyüzsgés ellenére nem észlelhető eszeveszett forgalom, dugó és tömegnyomor, valószínűleg a kiválóan kialakított közlekedésnek köszönhetően. Svájcban a hegységek miatt rengeteg az alagút, ami szó szerint elnyeli a forgalmat.
A hivatalos nyelv a német, de szinte mindenki beszél angolul, esetleg franciául, vagy olaszul. Ez be is bizonyosodott, hiszen ahogy említettem, könnyen el lehet tévedni a belvárosban, a kanyargós macskaköves utcák sokfelé elvihetik az embert, ilyenkor legjobb segítség a járókelő.
A belváros a Zürich-tó partján fekszik, ahol a Limmat folyó kilép a tóból. A folyóvíz mindkét oldalán csodálatos kis utcák vezetnek a parthoz. A nevezetességek csak megkoronázzák a látványt! Ódon templomok (például a Gorossmünster templom), és szobrok, hogy csak egy-egy dolgot emeljek ki az egyébként is szép helyen.


Lugano, a kakukktojás

Presztízs Magazin

A város Svájc része, mégis minden cégér, felirat, szó olasz, hiszen a település a svájciak olasz kincse. A svájci-olasz határon fekszik, a Luganoi-tó partján. Majd ezer méter magas hegyek emelkednek itt a magasba. Ez különleges látványt nyújt nappal, este pedig a hegycsúcsok tetején villogó piros lámpák alapján sejthető a vidék domborzata.
Tipikus olasz hangulatú utcák és tájak jellemzik az egyébként dúsgazdag helyet. Milánó csupán 70 kilométerre van, ezért kicsit olyan érzésünk van, mintha Olaszországban járnánk. A hivatalos nyelv is az olasz, tehát ne csodálkozzunk, ha nem állnak szóba velünk németül!


Svájc hegyen-völgyön át

Presztízs Magazin

Svájc területének hatvan százalékát az Alpok hegyei adják. Az ország egyharmadát fenyők borítják, ezért kiemelten kezelik a természetvédelmet. Legbüszkébbek ritka alpesi virágukra, a havasi gyopárra, és a két mentőkutya fajtára, a berni pásztorra és a bernáthegyire.
Éghajlatát tekintve sokszínű területről van szó, mivel délen akár mediterrán, a hegyekben pedig zord északi időjárás uralkodik. Természetesen csupa előnyt kovácsol az ország ezekből a természeti adottságokból. A legtöbb magasan fekvő hely akár fél éven át is várja a téli sportok szerelmeseit, hovatovább vizei is méltán híresek! Annyira tiszták, hogy minden hegyből kettőt lát az ember, ha belenéz a gleccserek táplálta folyók, vagy tavak vizébe.

Még nincs értékelve