Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A királyi főváros, a legendák városa

Szepesi Gábor | Gál István és Gál Istvánné | 2010.08.26. |
A királyi főváros, a legendák városa
Krakkó Közép-Európa egyik legizgalmasabb városainak egyike. Nyüzsgő életével, kulturális sokszínűségével a turisták kedvelt célpontja. A városon belül csodás összhangban megférnek a modern zenei irányzatok tematikus kocsmái, a gótikus királyi emlékhelyek és a változatos vallási kegyhelyek. A közkeletű legenda szerint a város neve Krak herceg nevéből származik, ám a történészek több lehetőséget is számon tartanak. Az egyik ilyen a kelta származású Carragh, aki a maga idején ezt a területet benépesítette, kihasználva a kitűnő természeti adottságokat. A másik lehetőség egy cseh legendában szereplő hős nevéből eredezteti a város nevét. Ez a hős Krok volt.

Az ide érkező turista mindegy, melyik irányból kezdi felfedezni a várost, amit a legtöbb útikönyv nemes egyszerűséggel „Európa Szalonjának” nevez, mert Krakkó kanyargós és hangulatos utcácskáinak többsége előbb vagy utóbb a Főtérre irányítja a látogatót. Itt rengeteg dolog koncentrálódik. A helyiek tömkelege, turisták kíváncsi csoportjai és nem utolsó sorban a nevezetességek. A hihetetlenül hosszú Posztócsarnok – lengyel nevén Sukiennice – valaha a kereskedelem központja volt. Az impozáns épület a XV. században élte fénykorát, amikor a keleti kereskedők itt adtak túl értékes portékáikon és bonyolították a helyiek is az üzletek jelentős részét. A csarnok ma is funkciójának megfelelően működik, bár több már itt a turista, mint a tősgyökeres krakkói.

Presztízs Magazin
Szintén a Főtéren van a kéttornyú Mária-templom, a csendesség és nyugalom szigete a tér olykor igen hangos életében. Az egymásnak ellentmondóan eltérő és különböző kupolájú két torony alatt a barokkosan díszes belső térben található a híres Mária-oltár, ami a szakértők és persze a látogatók szerint is talán a legszebb faragott oltár Európában. Mint minden épülethez az óvárosban, ehhez is tartoznak legendák. A szájhagyomány az eltérő magasságú és kinézetű torony keletkezését két versengő fivérnek tulajdonítja, kiket a város bízott meg az építkezéssel. Az egyik fivér gyorsabban dolgozott, már majdnem elkészült tornyával, testvére még csak az alapoknál tartott. Szégyenkezve és irigységből a lusta fiú megölte testvérét. Miután rádöbbent szörnyű tettére, levetette magát a már kész toronyból. A helyiek emléket állítva a szorgosabb fiúnak az ő tornyát magasabbra építették.
 
Érdemes hosszabb időt tölteni a Főtéren. A figyelmes látogató óránkét fültanúja egy igen érdekes és jellegzetes hagyománynak. A bazilika tornyában meghatározott időközönként felcsendül a legendás trombitaszó, a hejnal. A hirtelen megszakadó dallam a krakkói tatárjárásnak állít emléket. A történet szerint a toronyban régen őrt álló ifjú a trombita hangjával akarta figyelmeztetni a lakosokat a tatárok közeledtére, de miközben fújta a hangszert, egy nyílvessző eltalálta és így a dallamnak hirtelen vége lett.
 
Elhagyva az óvárost, mindenképpen meg kell látogatni Visztula fölé
Presztízs Magazin
emelkedő mészkődombra épült, lenyűgöző Királyi palotát, a Wawelt. A vár mellett látható waweli székesegyház még impozánsabbá teszi a képet. A vár múzeumában rengeteg helyi érdekesség fogadja a látogatót, kézzelfoghatóvá válik a több évszázados történelem. Van magyar vonatkozása is a kiállításnak – Báthory István erdélyi fejedelem, majd lengyel király síremléke.
 
A Wawel lábánál, a hírhedt egyfejű sárkány többméteres vasszobránál ismét legendába botlik a látogató. A szörny e történet szerint hajdan a környék lakóit rémisztgette és szűzlányokkal táplálkozott. Krakus király megelégelte szörnyű viselkedését és kénnel átitatott bárányt adott eleségül a hatalmas jószágnak. A legyengült sárkány a Visztulához ment a szomját oltani és ekkor csapott le rá a furfangos király. A mese így emlékszik vissza a település keletkezésére.
 
Krakkó a tudomány városa is. A Jagelló Egyetem falai között évszázadok felfedezései és emlékei vannak. Itt tanított Kopernikusz, és itt őrzik azt a földgömböt, melyen először tüntették fel az amerikai kontinenst.
A fentiek minden bizonnyal alátámasztják azt a kijelentést, miszerint Krakkó Közép-Európa egyik legkedveltebb célpontja. A kultúra mellett a szórakozni vágyók is találnak kedvük szerinti kikapcsolódást, és a gasztronómia szerelmesei sem unatkoznak Lengyelország talán legszebb városában.
Még nincs értékelve