Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Ahol az ipar hatja a kultúrát!

Szepesi Viktor | Sándor Tamás és Szepesi Viktor | 2013.07.18. |
Németország
Ahol az ipar hatja a kultúrát!
Abba a rendkívül szerencsés helyzetbe kerültem, hogy bejárhattam Németországot. Az összes nagyvárost. Megtapasztaltam a vendéglátást, az utak minőségét, a tájak szépségét, a városok sajátosságait, a németek habitusát és azt a híres precizitásukat. Milyen a német kávé? Miért nem szabad fütyülni a német színházakban? Miért van a tanyasi pajták tetején napkollektor? Miért éri meg ott élni? A csámborgásaimból gyűjtött információkból kirajzolódik minden válasz.

A német vendéglátásról egy fontos dolgot tanultam meg: a kávé borzalmas. Mindenhol – hotelban, kávézóban és a krimókban is. Sajnos túlvizezik, hatása gyenge, íze pocsék, de legalább szívesen adják. Ettől függetlenül kifogástalan a vendégszeretet és a kiszolgálás, bár néha ők is tesznek arra, mit kíván a kedves vendég. Dortmundban például egy kedvetlen hölgy szolgált ki, Brémában pedig a világ legbájosabb pincérnője. Maguk az ételek egyébként finomak, igaz, nem lehet felfedezni azt a fajta játékot a fűszerekkel, amit mi, magyarok csinálunk. Több tucat hotelban jártam, a legtöbb helyen parádés volt a kiszolgálás és a kellő nyelvtudással is rendelkeztek az alkalmazottak.

Tájak, tornyok, tengerek

Presztízs Magazin

A teljesség igénye nélkül emelnék ki néhány olyan várost, ami nagy hatással volt rám, és páratlan adottságainak köszönhetően meghatározó az ország életében. A legtöbb település mindennapjaiban érezhető a gazdaság, az ipar, a tőke és a kereskedelem jelenléte, ugyanakkor a turizmus és a kultúra is a nemzetközi élvonalba tartozik.
Hegyek övezte völgyben húzódik Németország közép-keleti felén Koblenz, a tartomány harmadik legnépesebb települése. Speciális atmoszféra övezi a várost, amit a Mosel és a Rajna folyók találkozásának és ódon hangulatának köszönhet. Tőle keletre a Majna partján elterülő Würzburg dombjai közt is érdemes szétnézni. Leghíresebb épülete a vár, ahonnan pompásan belátható a völgy és a környék erdővel borított tája. Tartva az irányt Bambergbe juthatunk, amely Németország legnagyobb sértetlen történelmi belvárosával rendelkezik. Itt az 1993 óta a világörökség részét képző csodálatos utcák és épületek látvány fogadja a turistát.
Északabbra Németország fővárosát alaposan megtekinteni nem elég egy nap. Berlin rendkívül jó infrastruktúrával rendelkezik közlekedés és vásárlás szempontjából is. Kötelező program a nem túl drága tévétorony a lenyűgöző kilátása miatt, de a Reichstagot előzetes bejelentkezéssel ingyen is meg lehet nézni.

Presztízs Magazin

Az Északi-tenger és a Balti-tenger közelében sok izgalmas város található, kiváltképpen Hamburg. Külső jegyein kívül igazi meglepetéseket is tartogat, ha a nyakunkba merjük venni a várost földön és vízen. Akik itt élnek, imádják ezt a helyet, amit egy húszórás túra után meg is értettem. A látnivalókon, a kikötőn és az érdekes épületeken kívül éjjel igazi csemege a szórakozni vágyóknak. Itt minden megtalálható egy helyen: étterem, játékterem, kocsma, szórakozóhely és kupleráj.
Észak-Németország kihagyhatatlan ékköve Lübeck is. Aki nem értené, miért is hívják a Hanza királynőjének, annak ajánlom, hogy töltsön el egy napot a városban és garantálom, hogy tudni fogja. A környék másik fontos kikötővárosa Bréma, ami fontos gazdasági, kulturális és szellemi központ.
Az ismert nevezetességeken kívül érdemes még körbejárni Münchent, de a legmagasabb templomtorony városa, Ulm is remek kikapcsolódás jelent. Készüljünk úgy, hogy a dóm lábánál az egyik legmegdöbbentőbb látványban lesz részünk.

Nincs sebességmámor

Presztízs Magazin

A tévhitet eloszlatva: az autópályákon nem 300 km/h sebességgel közlekednek az autók. Sok helyen limitet vezettek be a balesetek elkerülése végett, de valóban annyival mehetünk néhány helyen, amennyivel akarunk. Ennek ellenére egyáltalán nem száguldoznak és kevés a baleset. Amennyiben valamilyen szerencsétlenség történik, akkor sem dugul be egy-egy útszakasz, gyorsan dolgoznak a katasztrófa-elhárítók.
Az egész Németországot átszövő autópálya-rendszer nagyon gyors, logikus és biztonságos közlekedést biztosít. A XX. század első felében hatalmas betontömbökből alakítottak ki utakat, amelyek sok helyen a mai napig változatlan formában üzemelnek. A korabeli szakemberek tervei jó döntésnek bizonyultak.
A legkisebb falvakban is gépjárművel közlekedik mindenki, gyalog és biciklivel alig látni embereket. Ennek egyrészt az az oka, hogy nincsenek sarki közértek és kisboltok, a nagyobb települések határában szuper- és hipermarketekben lehet a napi betevőhöz hozzájutni.

A kultúra védőangyala az ipar

Presztízs Magazin

Németország a világ negyedik vezető ipari és gazdasági nagyhatalma. Ez érzékelhető, főleg a nagyvárosok környékén, ahol rengeteg ipari terület található. A tenger miatt sok a kikötőváros, ami a kereskedelem legfontosabb rugója. A természeti adottságokat kihasználva sok szélerőmű és napelem üzemel. A falvakban és tanyákon még a pajták tetején is napkollektorok vannak. Az állam folyamatosan ad némi önrésszel rendelkezőknek állami támogatást a megújuló energetikai fejlesztésekhez.
Az élénk gazdaság jó hatással van a kultúrára. A néhányezer fős kisvárosokban is minimum egy olyan kulturális komplexum található, mint Magyarországon a Művészetek Palotája. Jellemzően ettől inkább csak nagyobb építményeket emelnek, ahova a világ minden részéről érkeznek fellépők – legyen szó színjátszásról, zenéről, táncról, vagy képzőművészetről.
A befogadással pedig együtt jár egy bizonyos fokú félelem is, ugyanis a színházakban nem szabad fütyülni (ez igaz az összes kulturális helyre). Eredetileg a bányákban tiltották meg, mert úgy hitték, ezzel feldühítetik a rossz szellemeket. Ez a paranoia pedig átterjedt a művészeti intézményekre is, és ha bárkit meghallanak, hogy csücsörítve dallamokat produkál a szájával, akkor annyira csúnyán néznek rá, hogy kérdés nélkül azonnal abbahagyja a delikvens.


Város vs. állam

Presztízs Magazin

Németország területén korábban rengeteg városállam létezett, amelyek 1871-ben egyesültek. Ennek köszönhetően sok nagyváros található a nemzet területén. Néhány ma is rendelkezik önálló jogrendszerrel, melyet egyfajta privilégiumként követeltek meg maguknak. A fejlesztéseknek köszönhetően rendkívül jó infrastruktúrával, iparral, tömegközlekedéssel és jövőképpel rendelkeznek. Ezt csak egy dolog fokozza: a rendszer, melynek keretében egymást segítik.


Érett életkép

Presztízs Magazin

Valahol érthető, miért vándorolnak ki ezrével magyarok Németországba. A fizetések magasak, az életszínvonal kifogástalan, az élet olcsó. A legtöbb boltban a hazai árviszonyokat lehet megfigyelni. Örömteli, amikor valakinek sikerül újrakezdeni az életét egy ilyen közegben. Ehhez nem csupán az eszközök állnak rendelkezésre, hanem a helyiek habitusa is. Mentálisan teljes mértékig érettek: nem szemetelnek az utcán, nem bosszankodnak, ha a villamosmegálló maga az úttest (Bréma) és meg kell várni, amíg elhaladnak az emberek.

Képgaléria

Még nincs értékelve