Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Autóval Dél-Európába

A Dolomitoktól a Francia Riviéráig: a csodálatos Észak-Olaszország

Katona Zoltán | Katona Zoltán | 2013.11.14. |
Dél-Európa
Autóval Dél-Európába
Világot járni sokféleképpen lehet – vannak, akik repülnek, buszoznak, társas kiránduláson vesznek részt, előre szállást foglalnak. Vannak alternatív utazók: autó, térkép, fényképezőgép – ott alszunk, ahol megállunk, azt nézünk meg, amihez kedvünk szottyan. Mi például így, kötöttségek nélkül autóztuk végig Észak-Olaszországot.

Az utazás: autóval a hegyeken át

Megtervezni egy jó utat már fél siker – azonban a road trip lényege az, hogy elkerüljük az autópályákat. Nem hajt a tatár, egy vidéki osztrák autóút, vagy a hegyeket átszelő kis olasz utak sokkal izgalmasabbak, életszagúbb tőlük az egész utazás. Sátor, hálózsákok, ruha, elemlámpa, útikönyvek, kempingasztal, ülőalkalmatosság, fényképezőgép, látcső, térkép legyen nálunk – az utóbbi nagyon fontos, ha nem akarunk a gps-szel bíbelődni.
Ausztrián átkelve Olaszországba, a Dolomitok csodálatos világa fogad. A hegyek között megyünk Cortina D’Ampezzóig, onnan pedig a két hágón, a Passo Falzareggo-n és a Passo Pordoi-n kelünk át. Amellett, hogy a mészkőhegyek lélegzetelállítóan szépek, a hely történelmileg is nagyon fontos. Az első világháborúban itt véres csaták voltak, a sziklák között egy-egy emlékoszlop állít emléket nekik.

Sirmione: forgatag a Garda-tó partján

Presztízs Magazin

A hegyekből a meseszép Garda-tóhoz jutunk, nyugati partján egymást érik a szebbnél szebb üdülővárosok. Annak idején még Babits és Móricz is szívesen jártak ide nyaralni, ihletet kapni az íráshoz. Egészen a legdélibb részre, Sirmione-ba megyünk, ahol hemzsegnek a turisták, s főleg éjszaka nagy az élet a kis félsziget északi csúcsán, a történelmi városrészben. Forgatag, vásári hangulat, az itteni emberek az utcán énekelnek, zenélnek, közben kíváncsi turisták telepednek melléjük énekelni, vagy egyszerűen beszélgetni.
Nemcsak nyáron, hanem ősszel is forgalmas a hely, igaz, hogy akkor már nem sokan fürdenek a hatalmas tóban. A parton sétányok, ide telepszenek le sokan nézelődni, illetve ízletes borokat inni – rendőrt sehol nem látni, azt viszont tudjuk, hogy a keleti parton bortermő vidékek vannak, s hegyekről „lejövő” isteni nedűt nagyszerű itt, és most kortyolgatni. Az éttermek sem túl drágák a magyar zsebhez (hallottunk magyar beszédet nem is egy helyen!), s egy tipikus olasz pizzát azért illik megkóstolni a bor mellé, vagy fordítva.

Verona: Rómeó és Júlia városa

Presztízs Magazin

Ha már a Garda-tó déli részén vagyunk, feltétlenül lépjünk át Veronába, autóval alig félórányira van. Igazi történelmi város, Shakespeare leghíresebb drámájának helyszíne, de nemcsak a Rómeó és Júlia történet érdekes, hanem például a grandiózus Aréna: egykor gladiátorok viaskodtak itt, a középkorban boszorkányokat égettek, ma pedig klasszikus zenei és operafesztiválokat tartanak évről-évre.
Gyönyörű reneszánsz paloták, az Adige fölé emelkedő Ponte Pietra, a dóm, a Piazza delle Erbe mind-mind olyan látványosságok, amit turistának, Olaszország- és középkor-rajongónak nem illik kihagyni. Az említett téren évszázadok óta áll a Veronai Madonna, a város jelképe, mögötte pedig a Velencét jelképező oroszlán-szobor figyel, mintegy jelezve, hogy évszázadokig a lagúnák városa uralta ezt a gyönyörű szép várost.
Júlia házánál hatalmas a turista-tömeg az év minden szakában: az erkélyre (ahonnan állítólag elhangzott az „Ó, Rómeó, miért vagy te Rómeó!”), már belépőt kell fizetni, és nem sokat lehet ott tartózkodni.  Rómeó háza néhány utcával arrébb van, ez már egyszerűbb, de kapujára szerelmes üzenetek vannak írva, akárcsak Júlia házának falára.

Montebruno: grappa és vörösbor a kocsmában

Presztízs Magazin

A vidéki Olaszországot azért is érdemes bejárni, mert olyan képeket láthatsz, hogy az emberek dolgoznak, vagy mini Fiatban, szalmakalapban, cigivel a szájukban fordulnak ki a bekötőútról. Mint egy Fellini-filmben. A Pó síkságán átvágva újabb csodálatos élmény az Appeninek szerpentinjeire felkapaszkodni és szieszta-időben megpihenni, például Montebruno-ban, egy igen látványos hegyi falucskában..
Itt szembesül az ember olyan jelenetekkel, amilyeneket egy ötvenes évekbeli olasz filmben láthatott: a déli órákban az emberek isszák a grappát a kocsmában, hangosan beszélnek, ennek ellenére békések és kedvesen hívják a turistát a kocsmapulthoz egy pohár borra. A beszédet leszámítva csendes faluban azon találjuk magunkat, hogy a sziesztát mi is megtartjuk: csak üldögélünk és lazítunk, mint maguk az olaszok.

Monaco és a francia Riviéra: álom luxuskivitelben

A hegyeket elhagyva és átvágva Genován, a hatalmas kikötőn, érdemes továbbra is kerülni az autópályát, és lassan végigautózni a Ligur-tenger partján. Az üdülővárosokban autóval gyakorlatilag lépésben lehet haladni, a turisták nemcsak az átjárókon vágnak át, és a hegyekben megszokott motorosok (számukra) életveszélyesen robognak itt is. Amúgy mindenütt rengeteg a kerékpáros, még a Riviérán is.

Presztízs Magazin

Monaco megér néhány órás nézelődést: a hercegi palota tetejéről kinézve a gyönyörű öböl tárul az ember szeme elé, de a város épületei, infrastruktúrája is nagyon érdekesek. Liftek kötik össze az utcákat, amiken autócsodák közlekednek, és mindenki turistának néz ki. A világ legsűrűbben lakott mini államában vagyunk, ahol az emberek nem fizetnek adót – a kaszinók ugyanis hatalmas bevételhez juttatják az államot.
Innen már alig néhány kilométerre van Nizza, Dél-Franciaország egyik legszínesebb városa tengerpartjával és a nyüzsgésével. Az Angol Sétányon hömpölyögnek a nyaraló emberek, az Azúrpart napozóhelyei is foglaltak. A látvány szenzációs, amerre a szem ellát, a parton és a vízben fürdőzők és a negyvenfokos napsütésben valahogy mindenki boldognak látszik. A holland nyugdíjastól a svéd ügynökig, az angol tinédzserektől az amerikai milliomosig – itt minden van, csak csend nincsen.
Az úton-útfélen kapható kebab isteni, ellenállhatatlan, akárcsak a borok. S ha már bor és Franciaország: Nizza és Antibes között alig egy félórajárásra van Provence legdélibb kisvárosa, a festői szépségű Biot. A dombra épült városka szintén lélegzetelállító, üvegfújó mesteremberek munkáját nézheted testközelből, a csendes kis utcákban pedig azt csodálhatod meg, hogyan élnek. Egyszerűen, szépen, nyugodtan – úgy, ahogy érdemes.


Bort, kebabot, pizzát vegyél!
Olaszországban a pizzát illik megkóstolni, a nemzetközi kavalkád-városnak számító Nizzában pedig a keleti kebabot, de praktikusabb, ha az olcsó szupermarketben vásárolunk. A luxusról való lemondásnak van előnye is, mert annak a pénznek a töredékéből lehet jó, minőségi harapnivalót venni, mint amit egy étteremben hagynánk. Francia- és Olaszországban ajánlatos helyi bort venni – olcsón, 2-3 euróért, de ez nem azt jelenti, hogy a minősége is rossz volna. Sőt!

Képgaléria

Még nincs értékelve