Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Börtönbe a bliccelőkkel!

Tancsa Ágnes | archív | 2011.01.17. |
Börtönbe a bliccelőkkel!
Kínában nagyon is komolyan veszik ezt a felkiáltást. Életfogytig tartó börtönbüntetésre ítéltek egy férfit, aki nem fizetett az autópálya használatáért, és ezzel több mint százmillió forintnak megfelelő értékű kárt okozott. Az eset országos botrányt váltott ki.
Si Csian-fenget a Honan tartományi Pingtingsan város középfokú bírósága ítélte el december közepén. 2008 májusa és 2009 januárja között összesen 2361 alkalommal nem fizetett autópályadíjat a Zhengzhou-Yaoshan autópályán, amit két katonai rendszámú teherautóval használt. Ez így nem is lenne baj, hiszen Kínában a katonai rendszámú gépkocsit használóknak - több kedvezmény mellett - nem kell autópályadíjat fizetniük. A bíróság azonban azt állította, hogy a rendszámtáblák hamisak voltak, és használatukkal 3,68 millió jüan (115,4 millió forint) kárt okozott a 43 éves férfi.
 
Csian-feng öccse azonban kijelentette, hogy ő a teherautók üzemeltetője, és a rendszámtáblákat a fegyveres rendőrség helyi egységének tagjaitól vásárolták. Szerződést is mutatott, mely értelmében az egység építkezéseinél szállítási munkát végeznek. Tehát a rendszámtábla hamisítás vádja megdőlt.
 
A két férfi a szerződés értelmében 1,2 millió jüant fizetett a rendőrség kasszájába, és Csün-feng vallomása szerint további ötezer jüant fizettek havonta az autópályadíj-beszedők helyi állomásfőnökeinek, akik ezt tagadják.
 
Bármi is történt valójában, a hamisítás vádja egyértelműen megdőlt, a kínai törvények pedig kimondják, hogy fegyveres rendőrség megkülönböztetett rendszámainak illetéktelen használata legfeljebb hét év szabadságvesztéssel büntethető.
 
A honani felsőbb bíróság az új információk ismeretében kötelességmulasztás miatt a bíróság elnökét és az ügy bíróját felmentette tisztségéből, a bíróság helyettes elnökét pedig felfüggesztették a tisztségéből.
Átlag: 5