Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Egy spanyol falu Európa legnagyobb legális marihuána-termesztőjévé válhat

forrás: mti | 2012.03.01. |
Egy spanyol falu Európa legnagyobb legális marihuána-termesztőjévé válhat
Nem szokványos módon próbál felülkerekedni a válságon egy kis spanyolországi falu: Rasquera marihuánaültetvények létesítésére ad bérbe földeket, hogy munkahelyeket teremtsen és vissza tudja fizetni tetemes adósságát - írta internetes oldalán a Guardian brit lap csütörtökön. Ezzel Rasquera Európa legnagyobb legális marihuána-termesztőjévé válhat.

A katalóniai település vezetése szerdán döntött róla, hogy megállapodást köt egy barcelonai kannabisz egyesülettel. Az ügylet értelmében a falu évi 650 ezer euróért egy héthektáros földterületet ad bérbe, amelyen az egyesület 5 ezer tagja számára fog marihuánát termeszteni.
    Bernat Pellisa polgármester szerint a megállapodás 40 munkahelyet teremt majd a faluban, és lehetővé teszi a település számára, hogy két év alatt visszafizesse 1,3 millió eurós adósságát.
    Pellisa jogi tanácsot kért a "válságkezelő" intézkedések közé tartozó ügylet megkötése előtt, amely elmondása szerint teljesen legális. "A termésből csak az egyesület tagjai fognak részesülni, és nem csak kannabiszt (termesztenek) majd." A vetésforgó rendszerben a tíz futballpályányi területen gabonát és cukorrépát is ültetnek.
    Pellisa Katalónia kormányzatát is értesítette a falu döntéséről, amely jogászok tanácsát fogja kérni az ügyben.  
    A sok szempontból homályos spanyol kannabisztörvény alapján a saját felhasználásra való termesztés nem illegális. Az egyre szaporodó spanyolországi kannabisz klubok szerint mivel magánszemélyek számára engedélyezett a növény termesztése és birtoklása, nincs jogi akadálya, hogy a könnyűdrog-fogyasztók egyesületekbe tömörüljenek, és ezek keretein belül közös ültetvényeket létesítsenek.
    "A kannabisz-használat bevett és egyre elfogadottabb szokás társadalmunkban - érvelt Martin Barriuso, a baszk kannabisz szövetség tagja - Ahelyett, hogy hátat fordítanánk a valóságnak, úgy gondoljuk, hogy célra vezetőbb utat találni a szabályozásnak, támogatva a felelős fogyasztást és megnehezítve a fiatalkorúak számára, hogy hozzájussanak (a kemény droghoz). Egyesületeink (...) adót fizetnek, munkahelyeket teremtenek és megakadályozzák, hogy az emberek a feketepiachoz forduljanak".
    Az ügylet a jelenleg elsősorban olajbogyót és mandulát termelő, valamint kecskéket tenyésztő falut Európa legnagyobb legális marihuána-termesztőjévé teheti. A polgármester optimizmusa ellenére azonban a Barcelonától 140 kilométerre található település számos lakosa ellenzi a lépést. Egy tanár szerint az "nevetség tárgyává" teszi lakhelyét, míg egy idős hölgy attól fél, hogy "unokáit romlásba taszítja" a nem szokványos válságkezelő terv.
    Mások azonban lehetőségként tekintenek a kannabisz-termesztésre. "Katonakorom óta nem szívtam, de szívesen dolgoznék egy ültetvényen, mivel két éve nincs munkám" - mondta egy helyi mezőgazdasági munkás.
    Pellisa szerint öt-hat további válságkezelő projekt kidolgozása folyik a faluban, csütörtökön pedig egy másik, 7 ezer tagot számláló kannabisz klubbal tárgyal majd újabb ültetvények létesítéséről.

Még nincs értékelve