Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Európa legmagasabban fekvő kilátópontja

Chamonix és az Aiguille du Midi

Szepesi Gábor | Karlowits-Juhász Orchidea | 2010.06.03. |
Európa legmagasabban fekvő kilátópontja
Franciaországban, a Mont Blanc masszívumban található Aiguille du Midi, egy a tengerszint fölé 3842 méterrel magasodó hegycsúcs. Igaz, hogy Európában a svájci Klein Matterhorn után csak a második legmagasabb pont, ahova hegymászó-felszerelés nélkül el lehet jutni, de itt épült meg a legmagasabban fekvő kilátó kávézóval és ajándékbolttal.
A Fehér Hölgy már nem megközelíthetetlen, de még szedi áldozatait
 
Presztízs MagazinA Mont Blanc vagy Monte Bianco franciául és olaszul is fehér hegyet jelent. Az Alpok részeként Nyugat-Európa és egyben az Európai Unió legmagasabb hegye. A franciák úgy is hívják, hogy La Dame Blanche, azaz A fehér hölgy. Magassága megközelítőleg 4810,9 méter, de ez a hóesés, az időjárás, illetve a jégsapka mozgásának függvényében évről évre és évszakonként néhány métert változik. Tágabb értelemben a Mont Blanc-tömb – csúcsok egy csoportja. A hegy a francia Haute-Savoie és az olasz Valle d’Aosta régiók között fekszik. A csúcs hovatartozása vitatott, mindkét országban sokak szerint a saját területükön van. A határról szóló megállapodást 1860. március 24-én Torinóban írta alá III. Napóleon francia császár és II. Viktor Emánuel szárd-piemonti király, aki akkor többek közt Savoya hercege is volt.[title] Ezt az 1861. március 7-i demarkációs egyezmény ratifikálta. A választóvonal az egyezmény szerint, amelyhez térképet is mellékeltek, 4804 méter magasan, a Mont Blanc jégsapkáján húzódott, így a csúcsból Franciaországnak és Olaszországnak is jutott. A szöveg alapján a határ látható Chamonix és Courmayeur városaiból. Courmayeurből azonban a csúcs nem kivehető, mert a hegy egy alacsonyabban fekvő része eltakarja azt.
A modern topografikus térképészet vízválasztó elemzés alapján szintén a fő csúcsra helyezi a határt, innen északi irányban a Mont Maudit felé halad, a Mont Blanc de Courmayeur teljes délkeleti szegélyét Olaszországban hagyva.
A Mont Blanc-t feljegyzések szerint először Jacques Balmat és Michel Paccard doktor mászták meg, 1786. augusztus 8-án. Az első nő, aki elérte a csúcsot, Marie Paradis volt 1808-ban. Theodore Roosevelt amerikai elnök is nagy szerelmese volt a vidéknek. Mézeshetei alatt saját maga vezetett expedíciót a Mont Blanc csúcsára. A megmászása mára rutinfeladattá vált, évi átlagban 20 ezren jutnak fel a legmagasabb pontjára. A felvonó végpontjától, az Aiguille du Midi-től a csúcs már csak mintegy ezer méterrel van magasabban. A Fehér Hölgy azonban minden évben szed áldozatokat! A turistaszezon csúcsán, általában augusztus körül, a hegyi mentést végző szolgálatnak egy-egy hétvégén 12 alkalommal kell a hegy bejárt útjain a bajba jutottak segítségére sietnie. Akármilyen sokan jutnak fel, a túra megköveteli a magashegyi jártasságot, a vezetőt és a megfelelő felszerelést. Az elsőre talán könnyűnek tűnő útnak ugyanis vannak veszélyes részei, a sziklaomlások pedig folytonos rizikót jelentenek. A feljutáshoz legalább egy éjszakát a nagy magasságban kell tölteni, hogy az emberi szervezet hozzászokjon a magashegyi viszonyokhoz. Elindulni Chamonix városából érdemes, ami a francia Alpok legcsodálatosabb csúcsai által körbezárt völgyben terül el. Kicsit a Himalájára emlékeztetve, a térségben mély gleccserszakadékok uralkodnak, háttérben a Mont Blanc felhődiadémot viselő csúcsával.
 
Drótkötélpályán – menetrend szerint
 
A települést sokan az Alpok fővárosának tartják. A világ 1714-ben ismerhette meg nevét, köszönhetően két angol, Windham és Pocoke utazásokról szóló beszámolójának. Annyi szépet írtak az akkor még kicsi falu gyönyörű fekvéséről, félelmetes gleccsereiről, hogy sokak érdeklődését felkeltették. Ettől kezdve Chamonix rohamos fejlődésnek indult, és hamarosan a hegymászók központja lett. Itt rendezték meg 1924-ben az első téli olimpiai játékokat. A város legnagyobb nevezetessége az Aiguille du Midi 3842 méteres csúcsára vivő felvonó, ahonnan csodálatos körpanoráma nyílik, és innen indulnak a Mont Blanc-ra vezető túrák. A fentről nyíló, lélegzetelállító kilátás mellett az oda vezető út is lenyűgöző. Az idén 55. születésnapját ünneplő drótkötélpálya a világ egyik legmagasabban fekvő és leghosszabb ilyen közlekedési eszköze. Közel ötéves, precíz mérnöki munka eredményeként utazhatnak rajta a látogatók. [title-raw]Népszerűségét kitűnően jelzi, hogy egy szezon alatt átlagosan 80 ezer turistát és hegymászót szállítanak a 75 személyes kabinok. Az erre járók 12,5 m/s sebesség mellett gyönyörködhetnek a tájban, ahol késő tavasszal és nyáron a gleccserek és a magas hegyi hó szépséges hátteret biztosít a mezőknek, vadvirágokkal, bozóttal és fákkal borított hegyoldalaknak. Túrázásra ez a legjobb időszak, télen pedig a több mint 200 kilométer hosszú lejtős terepen kialakított sípályák előnyeit élvezhetik a vendégek. A kocsi menetrend szerint áll meg a sípályáknál és a túra-csomópontokon. A Mer de Glace az Alpok második legnagyobb gleccsere. 14 kilométer hosszú, 1800 méter széles és mélysége 400 méterig terjed. Aki azonban nem elégszik meg ennyivel, annak tovább lehet utazni Olaszország felé, ugyanis az Aiguille du Midit a Punte Helbrunner csúcsával kis kabinos felvonó köti össze, amely szinte vízszintesen halad a gleccser felett, onnan pedig egy nagykabinos lifttel lehet lejutni Courmayeur városába. A környék másik nevezetessége a Mer de Glace, azaz Jégtenger nevű gleccser, amely fogaskerekűvel könnyen elérhető.
 
Egyéb, furcsa rekordok helyszíne is
 
A nagy túrázások után másfajta kikapcsolódásra is lehetőség van, Chamonix ugyanis pezsgő éjszakai élettel rendelkezik, és minden elképzelhető szórakozási lehetőség megtalálható itt.
A számtalan élmény és megdöbbentő látnivalók mellett a környék tartogat még egy pár különlegességet. Chamonix és az Aosta völgyben fekvő Courmayeur városát 1965 óta az 11.600 méter hosszú Mont Blanc-alagút köti össze, amely az Alpokat átszelő, egyik legfontosabb útvonal. A Mont Blanc hegymászóinak sem kell többé egy alkalmasnak tűnő sziklát keresniük, mely mögé elbújhatnak, ha mászás közben éri őket a természet hívó szava. A csúcshoz vezető úton helikopterrel üzembe helyezték Európa valószínűleg legmagasabban fekvő illemhelyeit. A helyi hivatalnokok ugyanis megelégelték, hogy a csúcsra induló évi 30 ezer turista miatt a hegy már régen nem méltó a nevére, ezért elkerülhetetlen volt a két mozgó WC felállítása a csúcshoz vezető úton. A 4.260 méteren felállított két alkalmatosság a legmagasabban üzemelő illemhely Európában.
 
Chamonix – város Rhône-Alpes régióban, Haute-Savoie megyében. Az Alpok főbejárata, közvetlenül a legmagasabb csúcsok tövében fekszik, szinte teljes egészében arra rendezkedett be, hogy a turistákat és a síelőket szolgálja ki. Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Chamonix - 2010.03.30
Aguille du Midi – hegycsúcs a Mont Blanc masszívumban. Felvonóját 1955-ben építettek, két évtizedig a világ legmagasabb felvonója volt. Chamonix és a hegycsúcs közötti távolságot (2800 m szintkülönbség) 20 perc alatt teszi meg. A hegycsúcs tetején egy kilátó (Európa legmagasabban fekvő kilátópontja) valamint kávézó és ajándékbolt épült. Innen indul a Vallée Blanche síútvonal valamint a Cosmiques menedékház a kiindulópontja a Mont Blanc-ra induló túráknak. A hegycsúcsról egy másik felvonó viszi át az utazókat a de Geant gleccser felett a Helbronner csúcsig (3452 m). Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Aiguille_du_Midi - 2010.03.30
Még nincs értékelve