Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Kanada

Ontario tartomány ezer arca

Koltay Anna | Style | 2011.11.19. |
Kanada
A Kárpát-medencében élő ember átlagosan keveset tud az észak-amerikai kontinensen elterülő országról. Valami talán dereng neki a juharfákról, a rénszarvasokról vagy a Nagy-tavak vidékéről, de ennél több információt nem igazán tudna előásni a fejéből. Pedig Kanada a világ leglenyűgözőbb, legsokszínűbb országai között foglal helyet, telis-tele meglepetéssel. Kanada különlegessége számos ponton megmutatkozik. Azon kívül, hogy területileg a világ második legnagyobb országának mondhatja magát, sok minden másban is az élen jár: természeti erőforrásai rendkívül gazdagok, tájai lenyűgözőek, kultúrája gazdag. A XV. század végétől kezdve jelentek meg a keleti parton a brit és francia felfedezők hajói, akik az irokéz indián és inuit őslakosságot leigázva telepedtek le a kontinensen. Az ország hivatalos nyelve ezen okra visszavezethetően az angol és a francia.

Kanadát a multikulturalizmus fellegvárának lehet tekinteni, hiszen bevándorlási politikája a mai napig a legnyitottabb a különféle népek, nemzetek befogadására a világ minden tájáról, ezáltal vallási pluralizmus jellemzi. Míg az Amerikai Egyesült Államok inkább az olvasztótégely elvének a híve, azaz a bevándorló beolvad egy újonnan létrejövő közösségbe, addig Kanadában minden nemzetiség valamelyest meg tudta őrizni identitását, szokásait (magyarok is élnek kint szép számmal). Államformáját tekintve alkotmányos monarchia, a brit Nemzetközösség tagja, II. Erzsébet királynővel az élen. Az ország híres szülöttje Shania Twain countryénekesnő, Celine Dion, Alanis Morrisette, Avril Lavigne popsztárok, de Bryan Adams és a költő-énekes Leonard Cohen is itt látta meg a napvilágot. 

Toronto – a hatalmas metropolisz
 
Az atlanti partvidéken, Ontario tartományban található Toronto. Hatalmas felhőkarcolók, luxusautók, rend és tisztaság, az Ontario-tó partján futó fiatalok, elképesztő közlekedési dugók, mindenütt öltönyös telefonáló üzletemberek – ez a látvány fogad a repülőtérről Kanada legnagyobb városába érkezve. A metropolisz megtestesíti az igazi modern város fogalmát, minden steril és kidolgozott – talán egy európai ember számára túlzottan is. Az épületek között ugyan akad pár múltat idéző, például a Torontói Egyetem campusa vagy a régi városháza, de nagy részben az ég felé törő üvegépületek és a modern stílus jellemzi a várost. Ha Torontóban jár az ember, először biztosan a CN Tower-t fogja kiszúrni. A világ második legmagasabb
tornya a maga 553 méterével a városközpontban, a Downtown-ban található. Érdemes jegyet váltani és felmenni, lenyűgöző a panoráma. Közvetlenül mellette találjuk a Rogers Centre-t, mely számos baseball meccsnek, illetve nagyszabású koncertnek ad otthont. Ha művészetre vágynánk, az Art Gallery of Ontario-ban őrzik a Hetek csoportjának alkotásait, akik az 1800-as évek kanadai tájképfestészetének meghatározói, illetve Henry Moore számos művét. Nem szabad kihagyni a Hockey Hall of Fame-et akkor sem, ha nem vagyunk hoki rajongók, hiszen a múzeum interaktív kiállítással és izgalmas programokkal tiszteleg a kanadai nemzeti sport kiválóságai előtt.
Mint minden metropoliszban, így Torontóban is gyorsan el lehet költeni a pénztárca tartalmát. Számos helyen válogathatunk a legjobb divatmárkák közül. Jó választás a világ leghosszabb utcáján, a Yonge Street-en található Eaton Centre hatalmas bevásárló komplexumában barangolni, vagy a több száz éve működő kanadai üzletláncba, a The Hudson’s Bay Company-be betérni. Ha valaki nem szereti a plázákat, irány a földalatti város, a Path.
A Path (magyarul ösvény) a metró szintjén, 27 kilométeren elterülő Toronto alatti bevásárló központ. Éttermek, szórakozási lehetőségek, üzletek sora várja itt az embert. Ha végeztünk, betérhetünk a Chinatown (kínai negyed) egyik éttermébe, vagy megpihenhetünk az Ontario partján, a Toronto Beach-en.
  
Niagara – egy életre szóló élmény
 
Ha a Kanada szó asszociációjaként olyan fogalmak jutnak eszébe az embernek, mint a juharfa,
Presztízs Magazin
indiánok, mókusok és rénszarvasok, akkor egy valami semmiképp sem hiányozhat a sorból: a Niagara vízesés. Torontóból pár órányi autózással juthatunk el az Ontario tartományban található, csábító szépségű vízzuhataghoz, amely az Egyesült Államokat és Kanadát választja el egymástól. A két részből – az amerikai és a kanadai patkóból – álló vízesés naponta több ezer turistát vonz mind a két oldalon. A Niagara folyón hatalmas sebességgel lezúduló víztömeg az Erie-tóból érkezik, tovább rohanva az Ontario-tó irányába. Közvetlenül a természeti csoda mellett terül el Niagara Falls városa, ahol minden korosztály megtalálja a magának való elfoglaltságot: jobbnál-jobb, a vízesésre néző szállodák és éttermek, vidámparkok, kaszinók, valamint ajándéktárgy üzletek várják az odalátogatót.
  
Kirándulások – St. Jacobs, Wasaga Beach, Midland
 
Ha lefutottuk a kötelező köröket a Niagaránál, feltöltődtünk a lélegzetelállító élménnyel, következő állomásnak érdemes St. Jacobs városát betervezni. Itt működik a tipikus mennonite (vagy amish) piac, a Farmers’ Market. Holland telepesek leszármazottai, farmerek, akik földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkoznak. Ők készítik a legfinomabb juharfából nyert
Presztízs Magazin
édes sűrítményt, azaz a juharszirupot, amely Kanada nemzeti kincse. A piacon válogathatunk még különféle patchwork terítők, takarók között, melyek szintén a mennonite-ok munkái.
A strandok szerelmeseinek a legjobb úti cél Collingwood és Wasaga Beach. Pár órás autózással érhetünk el a Huron-tóval összeköttetésben lévő Georgian Bay partjára. Nyáron a homokos parton napozhatunk, télen pedig a legjobb síparadicsomok várják a vendégeket. Wasaga Beach-hez nagyon közel van Midland, az indián skanzen, ahol megelevenedik előttünk az őslakosok kultúrája autentikus környezetben, valamint az európai hittérítők által felállított táborokba is betekintést nyerhetünk.
  
Ontario-tartománynak önmagában is lenyűgöző természeti adottsága, atmoszférája, hangulata van, pedig csak kis szeletét adja az országnak. Az országba látogatván, amennyiben mód van rá, érdemes az utat úgy tervezni, hogy eljussunk máshová is. A főváros, Ottawa és a francia-kanadai rész (Montreal, Quebec) elérhető távolságra van Ontario-tól. Ez a vidék már egy sokkal „európaibb” képet fest Kanadáról, régi romantikus városnegyedekkel. A merészebbek nekivághatnak az ország közepének, a több ezer kilométeren átívelő erdőknek, a Sziklás-hegységnek és a nyugati-partnak.
 A látogató Kanada ezer csodáját egész biztosan nem fogja megunni!
Még nincs értékelve