Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Kötelező esti programok egy párizsi hosszúhétvégén

Győri Zsuzsanna | caveaudelahuchette.fr | 2013.04.02. |
Franciaország, Párizs
Kötelező esti programok egy párizsi hosszúhétvégén
Ha valaki Párizsban jár, és elege van a mindenki által ismert látványosságok kötelező végigtalpalásából, netán felhőtlen kikapcsolódásra vágyik egy pohár ital és jó zene mellett, annak nehéz dolga lesz: a rengeteg lehetőség közül szinte lehetetlen választani. Mégis van a városban három olyan hely, amelyeket vétek kihagyni annak, aki igazi különlegességre vágyik.

A város szívében, a Quartier Latin egyik legnyüzsgőbb utcáján, a Rue de la Huchette-en található a híres jazzklub, a Caveau de la Huchette. Kétségtelen, hogy mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, ha el szeretnénk tölteni ott egy estét másodmagunkkal, de a pincébe leérve egy pillanat alatt elfelejtjük, milyen nehezünkre esett a belépőt a portás kezébe beleszámolni. A francia jazzélet nagyjait, külföldről meghívott, nem ritkán világhírű zenészeket, alkalmi formációkat láthatunk a színpadon minden este. A színpad előtti táncparketten képzett táncosok ropják, s ha kedvünk támad igazi profival táncolni, mi is beszállhatunk. A zene mindig kiváló, a hangulat mindig féktelen, s éjfél körül, a koncert után leizzadva belevethetjük magunkat a Quartier Latin-beli éjszakába, vagy beülhetünk egy kései vacsorára valamelyik környező étteremben.

A Caveau de la Huchette-tel majdnem szemben van egy kis piano bár, a Relais de la Huchette, itt minden este 20-tól 22 óráig más-más duó szórakoztatja a közönséget. A repertoár változatos: francia sanzonok, jazz standardek, modern popszámok egyaránt elhangzanak esténként. A zenészek tehetségesek, az italok nem túl drágák, és az ember hallja a saját hangját: ideális hely, ha nem szeretnénk vadulni. A Relais arról is híres, hogy itt indult a ma már Európa-szerte ismert francia énekesnő, Zazz is.

A legnagyobb kuriózumért már sokat kell metróznunk: a Belleville-ben, a Parc de Belleville felett a Rue des Envierge-en található egy egyedülálló zenés étterem, a neve: Le Vieux Belleville. Az ütött-kopott belső nem túl bizalomgerjesztő, a kockás terítők és a katonás pultosnő leginkább egy magyar restire emlékezteti az embert, azonban a látszat csal. Hatalmas adag, kitűnően elkészített, laktató ételek, finom borok és szívélyes, már-már baráti vendéglátás várják az oda látogatót. Hétvégente a különleges zenei esteken főleg helyi törzsvendégek vesznek részt, a turisták számára kevéssé ismert a hely. Igazi verklivel kísért száz-kétszáz éves francia dalok, vagy a mindig mosolygós, teletetovált Minelle apró harmonikáival és hatalmas hangjával: a vendég mindenképpen teli torokból üvölt az előadóval együtt, s ha a dalt nem ismeri, megkapja a szövegét és a kottáját egy papíron. Senki nem maradhat ki a szórakozásból! Ha ide ellátogatunk, készítsünk magunknak taxipénzt, mert az este végén nem fogjuk megtalálni a metrót: a Le vieux Belleville-ben garantáltan lerészegedik a vendég, annyira azonban senki nem tud berúgni, hogy másnap ne emlékezzen az ott töltött őrült-borgőzös estére. Ha valaki ide ellátogat, a következő alkalommal biztosan visszatér, s a tulajdonosok régi barátként fogják üdvözölni.

Még nincs értékelve