Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Kultúrák metszéspontjában

Trieszt – egy világszerte kedvelt kávékülönlegesség szülőhelye

Andrási Gabriella | Andrási Gabriella | 2013.02.25. |
Trieszt
 Kultúrák metszéspontjában
Trieszt részben olasz csak, származása szerint igazi közép-európai város. Ez az a hely ahol Olaszország találkozik a mi városaink hangulatával. Az olasz mellett legalább további két-három nemzeti kultúra érezteti hatását az utcákon. A XX. század eleji mondás szerint: ”Triesztben németet beszél a nemes, olaszt a nép, szlovént a környékbeli paraszt.”

A város története bonyolult, de ami a mai képén igazán látszik az, hogy lényegében a középkor végétől 1918-ig a Habsburg Birodalom része volt. Trieszt volt a monarchia legfontosabb hajózási és hadikikötője, legfontosabb tengeri kijárata. A várost végül 1918-tól az itt lakó többség akarata alapján Olaszországhoz csatolták, de bármerre megyünk, a Monarchia hangulatával szembesülünk. Szerb Antal írja 1936-os látogatását követően: „Trieszt valahogy már otthoni város, bölcsője az volt, ami az enyém, az összmonarchia.”
A sajátos kulturális hangulaton felül elbűvölően szép természeti adottságai vannak: három oldalról a Karsztvidék öleli körül, a táj karakterét a mészkő sárgája, a tenger kékje és a szomszédos hegyek zöldje határozza meg. Ebbe az észak-olasz kikötővárosba – közelségéből adódóan – egy nap erejéig is leruccanhat a magyar utazó. Ez kétségtelenül fárasztó, de ha az Isztriai félszigeten nyaralunk, mindenképpen menjünk el. Megéri!

Presztízs Magazin

Piazza Unità és környéke

A város vitathatatlan központja az olasz egységről elnevezett tér, mely a tenger felőli oldaláról remek kilátást biztosít a teljes partszakaszra. Európa egyik legnagyobb tengerre nyíló terének szárazföldi oldalait remek paloták szegélyezik. Például a 19. század végén épített Városháza óratornyos épülete, illetve a mozaikokkal díszített Prefektúra, mely jelenleg a tartományi tanács székhelye, korábban pedig a legrégebbi olasz kereskedelmi és biztosító vállalat, a Lloyd székháza volt.
Néhány perces séta után jutunk el a Canal Grande-hoz, a nagy csatornához. Partján elegáns kávéházak sorakoznak, hídján, a Ponterosso-n James Joyce jön szembe velünk. Az ír író 1904 és 1920 között hosszabb-rövidebb ideig Triesztben élt, ahol angolt tanított, belefolyt a város kulturális és társadalmi életébe, és sok barátra lelt az olasz városban.
A főtér tőszomszédságában található meg a Giuseppe Verdi Operaház, melyet klasszikus olasz repertoárja mellet – érdekes módon – a hetvenes évektől évente megrendezett Nemzetközi Operett Fesztivál tett híressé. A Monarchia zenei ízlésvilágára ezzel emlékeznek ebben az érdekes, kevert kultúrájú városban. A színházat egyébként több mint 200 éve nyitották meg a nagyközönség előtt – többek között Mahler, Strauss, von Karajan, Maria Callas lépett fel itt, Verdi pedig egy kevésbé ismert és később át is dolgozott operájának, a Stiffeliónak bemutatóját felügyelte személyesen.

Presztízs Magazin

Trieszt templomai és a San Giusto

Trieszt városában számos egyház temploma megtalálható. Közülük művészeti szempontból kiemelkedik a San Spiridone neobizánci stílusú, csodaszép kupolával fedett, pazar belső díszítésű szerb-ortodox templom, a San Nicolo görög-ortodox templom páratlan krétai és görög ikongyűjteményével, valamint az európai zsidó hitközösség egyik legnagyobb és legfontosabb zsinagógája, melyet 4. századból való szíriai motívumok díszítenek.
A belváros felett a meredek Via Cattedrale végén emelkedő San Giusto katedrális a város egyik meghatározó jelképe. Trieszt jelenkori dómját egy római kori és egy 5. századi kora keresztény épület romjaira építették. Mai alakját két 11. századi román kori templom összeépítéséből nyerte el, homlokzata és csodálatos gótikus rózsaablaka pedig egy 14. századi átalakítás végeredménye. Ilyenformán egy stílusában rétegződött, mégis szemet gyönyörködtetően harmonikus épületegyüttes jött létre.
A katedrálistól balra emelkedik egy 1560-ban épült oszlop, míg háta mögött római kori törvénykezési épület nyomaira bukkantak a régészek. A templom belseje öt aszimmetrikus hosszhajóra tagolható. Az egységek határait oszlopok jelölik ki. A mellékhajó apszisait érdekes mozaikokkal fedték le. A jobb oldali rész legérdekesebb motívuma a Krisztust ábrázoló mozaik, illetve a templom névadó szentjének életét ábrázoló freskók. A bal oldali hajó Madonna mozaikját rejti, mely alatt a tizenkét apostolt ábrázoló kép is érdemes a megtekintésre. Látogatásunk során mindenképpen keressük fel a katedrális kincstárát, és keresztelőkápolnáját is.
A dóm tőszomszédságában Trieszt felett magasodik a város másik szimbóluma a San Giusto erőd, a budapesti Citadellához hasonlatos fellegvár. A kastély első írásos emléke a középkorra nyúlik vissza, de igazából a Habsburgok uralma alatt nyerte el a ma is látható formáját. Ekkor húzták fel az összekötő falakat, s építették ki a ma is látható védelmi funkciót betöltő falakat.

Presztízs Magazin

A kávéházak és a világhírű Illycaffé

Trieszt jellegzetességei közé tartoznak kávéházai, melyek üzletemberek, politikusok és írók legkedveltebb találkozóhelyei a 19. század óta. A tengerparton a Caffé Tommasseo 1830-től fogadja vendégeit elegáns termeiben. Ma is teljes szépségükben tündökölnek a száz évvel ezelőtt Belgiumból érkezett tükrök és a klasszikus Thonet székek.
A Caffé San Marco 1914-ben nyílt, és bár a világháború alatt teljesen lerombolták, az újjáépítés után a trieszti értelmiség, az írók – Saba és Italo Svevo legendás törzshelye lett. A hagyomány szerint (ami valószínűleg tiszta fikció) James Joyce-t a Caffé Pasticceria Pironában elfogyasztott osztrák jellegű, finom édességek és a borkülönlegességek ihlették híres regényének az Ulysses-nek megírására.
Kávéházai ma is a városi nép és persze a turisták találkahelyei.  Érdekességük, hogy néhány helyen nem kis asztalok, hanem a parányi üzlet elé kihelyezett hosszú asztal mellé ültetik le a vendéget. Így valamiféle intim közelségbe kerül, és előbb-utóbb beszédbe elegyedik egymással a trieszti őslakos és az idetévedt turista. Egyszerű emberek, akik talán nem is a cukrászsüteményért és a csillogó-villogó tükrös termekért vannak itt, hanem ezekért a beszélgetésekért.
Apropó, kávé! Az Illycaffé márka története elválaszthatatlanul összefonódik Trieszttel és az cégalapító Francesco Illy és leszármazottai életével. A magyar származású Francesco az első világháború idején a Monarchia katonájaként érkezett Temesvárról Triesztbe. A háború után a város olasz fennhatóság alá került. Francesco Illy itt maradt, megnősült, és 1933-ban létrehozta kávé- és csokoládéipari vállalkozását. A kis cég méltán lett világhírű, a színvonalas kávékészítés és csomagolás szinonimájaként emlegetik. Világszerte több mint negyvenezer helyen szolgálnak fel Illy kávét és Európa, Észak és Dél-Amerika, valamint a Csendes óceáni térség több mint 70 országában forgalmazzák. A világcég központja ma is Triesztben van.

Presztízs Magazin

Utazás, szállás
A Triesztbe igyekvők többféle közlekedési lehetőség körül választhatnak. Autóval akár Ausztria, akár Szlovénia felé indulunk, 5-6 órán belül odaérünk.
A trieszti kikötő Itália legjelentősebbjei közé tartozik, s egyben a felső-Adria meghatározó jelentőségű hajóállomása is. Gyakran láthatók itt napjaink tengerjáró luxusszállodái a főtér mólójáról. A tengerbe mélyen benyúló Molo Audance mind a turisták, mind a helyiek egyik kedvelt célpontja.
A város jól kiépített vasúti infrastruktúrával rendelkezik, több világvárosnak számító településsel – így Budapesttel is – közvetlenül kapcsolatban van, átszállással pedig Európa minden városába el tudunk jutni.
Trieszt és környéke kényelmes szálláslehetőséggel vár minden árkategóriában. Szállodák, panziók, falusi vendégfogadók állnak a vendégek rendelkezésére. A város egyik legelegánsabb szállodája a Grand Hotel Duchi d’Aosta, mely 55 hatalmas szobájával a történelmi városrész egyik patinás palotájában kínál luxuskörülményeket. Itt egy szobáért két fő részére, reggelivel több száz eurót kell fizetnünk. Persze ez a véglet, lényegesen olcsóbb 30-50 eurós megoldások is vannak, hiszen a külföldi turisták többsége egy olasz, szlovén, vagy horvát tengerparti üdülőhelyről rándul ki egy napra.


Sokszínűség
A büfék kínálata az olasz mellett az osztrák és a szláv tradíciók nyomát is őrzi. Érdemes megkóstolni a caldaiat, a helyi főtt disznóhúst, a gnocchit, valamint a változatos rizottókat. A pékségekben a leghíresebb osztrák süteményeket is megtaláljuk. A Sacher torta mellett a rétes variációk népszerűek, és a chiffeletti, olajban sütött, fánkszerű tésztájával.


A strandolás napi program
Ha valaki nyáron látogat ide és megunta a templomokat, kávéházakat, szálljon fel a Viale Miramare-n valamelyik városi buszra! Rövid utazást követően kijut a hosszú városi strandra. A sziklás és hosszú parton a víz hamar mélyül, van, ahol eleve másfél méternél kezdődik. A parti sétány járdáján, ami nyáron a strand része, szinte talpalatnyi hely sincs: az itt pihenők nagy része nem turista, hanem helybéli. Jönnek a helyijáratos buszokkal egy munka utáni fürdőzésre, vállukon egy-egy kisebb méretű táska, vagy csak törülköző.

Még nincs értékelve