Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

London 2012 - Átvette a légierő a londoni légtér ellenőrzését

forrás: mti | 2012.07.14. |
légtér, London, olimpia
London 2012 - Átvette a légierő a londoni légtér ellenőrzését
Átvette szombaton London és egész Délkelet-Anglia légtérforgalmának ellenőrzését a brit királyi légierő (RAF), amelynek - miniszterelnöki parancs esetén - joga lesz megsemmisíteni olyan azonosítatlan repülőgépeket, amelyek a hadsereg és az elhárító szakszolgálatok megítélése szerint a két hét múlva kezdődő londoni olimpiai játékok biztonságát fenyegetik.

Stuart Atha tábornok, az egy hónapig tartó légtérellenőrző művelet parancsnoka az RAF észak-londoni támaszpontján tartott sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a légierő "készen áll halálos erő" bevetésére, ha a kidolgozott forgatókönyvek közül a legrosszabb következnék be.
    A művelet központja a londoni Northolt támaszpont, ahová Typhoon harci repülőgépeket és Sea King katonai helikoptereket telepítettek az olimpiai játékok idejére.
    A légtérkorlátozás 30 mérföldes - 48 kilométeres - átmérőjű térségre terjed ki.
    A légierő által nyilvánosságra hozott akcióterv többlépcsős. A gyanúsnak talált repülőgép pilótáját először rádión arra szólítják fel, hogy a gép szárnyainak megbillentésével jelezze, ha vette a figyelmeztetést, és kövesse az elfogására felszállt harci repülőgépeket a Londontól kifelé vezető útvonalon.
    Ha a gép erre nem reagál, akkor világítórakétákkal és lézerjelzéssel próbálják jelezni számára, hogy lépjen kapcsolatba a légierővel.
    Ha továbbra sem érkezik semmilyen válasz, akkor a hadvezetés eldönti, hogy a gépet fenyegetésnek tekinti-e az olimpia biztonságára, és ha igen, akkor tájékoztatják David Cameron miniszterelnököt a kialakult helyzetről. A gyanús repülőgép esetleges lelövésére egyedül Cameron adhat parancsot az elé tárt adatok alapján.
    A biztonsági műveletbe szombattól bekapcsolódott a brit királyi haditengerészet legnagyobb hajója, az Ocean helikopterhordozó is, amely az olimpia idejére a kelet-londoni Greenwichben horgonyzott le a Temzén.
    Az Ocean fedélzetéről Puma és Lynx típusú harci helikopterek látják el a londoni légtér biztosítását, és a hajón egy tengerészgyalogos egység is készenlétben áll.
    Mindemellett a brit hadvezetés hat helyszínre légvédelmi rakétaütegeket is telepített London belterületén, a fő olimpiai létesítmények - köztük az új olimpiai stadion és az olimpiai falu - helyszíne, a kelet-londoni Stratford városrész környékére.
    A biztonsági műveletben két hadosztálynyi - összesen 17 ezer - brit katona vesz részt. Ez csaknem a kétszerese az Afganisztánban harcoló brit kontingens létszámának.
    Az olimpia biztonságára ügyelő alakulatot szinte az utolsó pillanatban kellett 3500 katonával kiegészíteni, miután a játékok biztonsági őrizetével megbízott, G4S nevű magáncég a minap közölte, hogy kiképzési nehézségek miatt nem tudja időben kiállítani a szerződésben foglalt tízezer biztonsági őrt, jóllehet a vállalat erre 280 millió fontot (több mint 100 milliárd forintot) kapott az olimpiai költségvetésből.
    A G4S vezérigazgatója, Nick Buckles szombaton közölte: a cég a szerződés hiányos teljesítése miatt akár 50 millió fontot is veszíthet.

Még nincs értékelve