Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Megszakadtak a forródrótról szóló egyeztetések Tokió és Peking között

forrás: mti | 2012.10.22. |
Megszakadtak a forródrótról szóló egyeztetések Tokió és Peking között
Elhalasztották a Japán és Kína közti véletlen tengeri összeütközések elkerülésére tervezett kommunikációs rendszerről, a japán-kínai forródrótról szóló megállapodás előkészítését - jelentette a Jomiuri Simbun című japán lapra hivatkozva hétfőn a kínai Global Times.

A megállapodást eredetileg az év végéig szerették volna tető alá hozni, de a megbeszéléseket felfüggesztették - tudta meg a japán lap, amely szerint kínai részről álltak el a folytatástól. A valószínű ok, hogy Tokió a Kelet-kínai-tengeren lévő, vitatott hovatartozású Tiaojü (Diaoyu), japánul Szenkaku-szigetek államosítása mellett döntött.
    Az eredeti - júniusban egyeztetett - elképzelés szerint a felek egymás tájékoztatására forródrótot hoztak volna létre, illetve közös rádiófrekvenciában állapodtak volna meg, amelyet hajóik találkozásakor használnának. A két ország katonai vezetői évente egyszeri találkozójának tervéről is szó volt.
    A Global Times által megszólaltatott szakértők szerint Peking vélhetően a nagyobb nyomásgyakorlás szándékával döntött a tárgyalások elhalasztásáról, de Tokiót hibáztatatják, mert - úgymond - "kiprovokálta" a Tiaojü-szigetek körüli vitát.
    Kínának hasonló megállapodása egyébként már van az Egyesült Államokkal, Dél-Koreával és Oroszországgal - írja a lap, s egyben idézi azokat az amerikai forrásokat, amelyek szerint a héten Richard L. Armitage volt amerikai külügyminiszter-helyettes más volt nemzetbiztonsági tisztviselőkkel Japánba és Kínába készül, hogy a feszültég enyhítésére törekedve közvetítsen a két ország között.

Még nincs értékelve