Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

München: „a világváros, amelynek szíve van”

Szepesi Viktor | Sándor Tamás | 2013.01.14. |
München: „a világváros, amelynek szíve van”
A címben szereplő idézet a város mottója, vélhetően okkal. Unalmas nevezetességismertető helyett egy-két praktikus tanács és élménybeszámoló Münchenről, Münchenből. Az alapos emberek szánjanak pár napot a nagyvárosra, látnivaló akad bőven.

München Bajorország fővárosa, a harmadik legnépesebb település Németországban. Az vonzáskörzetével együtt nagyjából 4,5 millióan nyüzsögnek a nagyvárosban és környékén. A település már több ezer éve lakott terület, keletkezése mégis bizonytalan. Egy biztos, már a kőkorban lakott terület volt.

A település éghajlata óceáni, ami csapadékos napokat jelent a legtöbb hónapban. Ott jártamkor is tapasztaltam a zord időjárás hátrányait, de ez mégsem befolyásolta a gyönyörű látványt, ami nyújtott a város. Az Isar folyó erős sodrású a gyakori áradások miatt, de ugyanakkor lebilincselő látványt nyít. Akár 1-2 templomba is érdemes betévedni, hangulatosak a több száz éves mesélő falak és sok helyen még fotót is készíthetünk.

Felesleges volna felsorolni minden látnivalót, hiszen rengeteg dolog miatt érdemes ellátogatni Münchenbe, legyen szó az Olimpiai faluról, az 1854-es diadalívről vagy az Oktoberfest rendezvényről. A belvárost egy körút öleli körbe, amin és amiről letérve a legtöbb nevezetesség gyorsan megközelíthető. Érdemes több napot a bajor fővárosra szánni, mivel nem elég 1-2 nap, ha végig akarjuk járni ezt a sok érdekességet, amelyeket magába préselt ez a néhány négyzetkilométer. Építészeti, kulturális és szociológiai szempontból is meghatározó szerepet tölt be a város Németország és a nemzetközi kultúra életében.

München

Érdekesség volt számomra, hogy külön hotelnegyed található Münchenben. Budapesti mércével egy fél kerületnyi területen csak szállodák találhatóak, az én szállásom is itt volt a Tryp Mücnhen City Centerben. A kapott szoba vélhetően nem volt kitakarítva, de ettől függetlenül kellemes helynek bizonyult. Az internet itt is drága, a személyzet viszont nagyon készséges. Ezt bizonyították, amikor kölcsön kaptam az egyik recepciós személyigazolványát, amíg cigit vásároltam az automatájukból. Németországban csak 18 év felett lehet cigarettát vásárolni, a legtöbb helyen csak automatából. Ez a dohányos turistákat kemény feladat elé állítja, ha bagót akarnak venni.

ÉRDEKESSÉG: a fehér színű kolbász Münchenből ered, amit 1857-ben „találtak fel”. Érdemes kipróbálni, nagyon finom!

 

Még nincs értékelve