Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Régiségcsempész bűnszövetkezetet göngyölítettek fel Közép-Kínában

forrás: mti | 2012.11.13. |
Régiségcsempész bűnszövetkezetet göngyölítettek fel Közép-Kínában
Régiségcsempészek kiterjedt hálózatára csapott le a kínai rendőrség, 198 ősi leletet és értékes műtárgyat foglalt le, s közel két tucat embert vett őrizetbe - jelentette a kínai média kedden.

A közép-kínai Hupej tartomány hatósága a banda három vezetőjét és húsz társukat fogta le összesen kilenc tartományban. Ők lopták és csempészték az értékes tárgyakat a gyűjtőknek és a kereskedőknek Kína-szerte. A legtöbb tárgy egy Csang nevű, Honan tartománybeli gyűjtő házából került elő.
    A beszámoló szerint nyolc olyan műtárgy került a bűnözők birtokába, amely Kínában a legnagyobb védettségi kategóriába tartozik, közülük két - több mint kétezer éves - bronzedény. Az egyiket a tavaly felfedezett Szuicsou városi Jecsiasan sírkertből tulajdonították el.
    A szakemberek szerint, ha régészek végezték volna a sírkert feltárását, sok hasznos információhoz jutottak volna, a sírrablók azonban jóvátehetetlen kárt okoztak benne.
    A szóban forgó háromlábú bronzedény hatszor cserélt gazdát, mire eljutott ideiglenes tulajdonosához, aki egymillió jüant (csaknem 36 millió forintot) adott érte. A rendőrök a hupeji Hajning városban találtak rá.
    A rendőrség szerint az illegális műkincspiac élénkül, egyre nagyobb a belföldi kereslet, miközben sok értékes darab kerül ki külföldre, ahol az antik tárgyak jóval magasabb áron értékesíthetők. A feketepiac jól szervezett, az ellopott értékeknek szinte lehetetlen a nyomukra bukkanni.
    Szuicsou különösen ismert a sírrablókról, s bár 24 órás őrség vigyáz a területre, a helyiek szerint régésznek lenni abban a térségben veszélyes.

Átlag: 5