Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Több mint 40 ezer magyar bevándorlót regisztráltak Németországban tavaly

forrás: mti | 2012.05.16. |
Több mint 40 ezer magyar bevándorlót regisztráltak Németországban tavaly
Tizenöt éve a legtöbb bevándorlót, csaknem egymillió főt regisztráltak Németországban tavaly, köztük bő 40 ezer magyart, 12 ezerrel többet az egy évvel korábbinál - áll a német statisztikai hivatal (Destatis) szerdán kiadott jelentésében.

A 82 milliós országban 2011-ben összesen 958 ezer bevándorlót regisztráltak, ami 1996 óta a legmagasabb érték, 2010-hez képest pedig 160 ezres - 20 százalékos - növekedés. A másfél évtizede nem tapasztalt nagyságú bevándorlási hullámot az euróövezeti államadósság-válság és az Európai Unióhoz (EU) 2004-ben csatlakozott kelet-közép-európai országok állampolgáraira vonatkozó munkavállalási korlátozások feloldása indíthatta el a német statisztikusok szerint.
    Elsősorban az uniós tagországokból érkezők száma emelkedett - az egy évvel korábbihoz képest 138 ezerrel, 34 százalékkal -, a huszonhetek térségén belül pedig főként két régióból, az euróövezeti adósságválságot leginkább megszenvedő déli országokból és az unió keleti részéből költöztek Németországba. Az arányokat tekintve 2010-hez képest a legnagyobb mértékben, 90 százalékkal a görög bevándorlók száma emelkedett. Ugyancsak az átlagot jelentősen meghaladó mértékben, 54 százalékkal nőtt a spanyol bevándorlók száma. Az EU-hoz 2004-ben csatlakozott országokat együttvéve a bevándorlók száma 43 százalékkal nőtt tavaly éves szinten.
    Valamennyi származási országot együttvéve Lengyelországból vándoroltak a legtöbben Németországba, összesen 172 ezren költöztek a szomszédos nyugati országba. A második helyen Románia áll 95 ezer fővel, a harmadik pedig Bulgária, ahonnan 51 ezren vándoroltak Németországba. Magyarország ezen a listán a negyedik helyen szerepel 41.980 fővel.
    Németországból egy év alatt 679 ezren vándoroltak ki, ami csupán 8 ezres emelkedés éves szinten. A vándorlási mérleg - a be- és kivándorlók különbsége - 279 ezer, ami ugyancsak a legmagasabb érték 1996 óta.
    Magyarországra Németországból 25 ezren költöztek el, a mérleg így 16.980 fős bevándorlási többletet jelez.

Még nincs értékelve