Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Törvény kötelezi az olaszokat a himnusz megtanulására

forrás: mti | 2012.11.09. |
haza, himnusz, Olaszország
Törvény kötelezi az olaszokat a himnusz megtanulására
Az iskolai tanterv részévé tette az olasz parlament a himnuszt, ami ellen az Északi Liga pártja és az olasz iskolaigazgatók szövetsége is tiltakozott.

Százötven évvel Itália egységesítése után az olaszok még mindig nem ismerik himnuszukat. Mostantól az általános iskolától kezdve kötelező lesz a Goffredo Mameli által írt szöveg és a Michele Novaro szerezte dallam ismerete - kommentálta a parlamentben megszavazott törvényt az olasz sajtó. Az újságok ugyanakkor feltették a kérdést, kényszeríteni lehet-e törvénnyel azt, amit az olaszok nem éreznek sajátjuknak.
    A Fratelli d'Italia (Olasz fivérek) kezdősorral ismert himnusz oktatása ellen hevesen tiltakozott az Északi Liga pártja, melynek politikusai soha nem énekelték a "Róma alatti rabszolgaságot" hirdető nemzeti dalt. Az Északi Liga himnuszként Giuseppe Verdi Nabucco című operájának Va'pensiero áriáját (a Rabszolgakórust) énekli.
    "Olaszország olyan mint a Titanic: gyárak zárnak be, a családok nem tudják kifizetni az adókat, nincsen pénz a diákokra, de a parlament Mameli himnuszával tölti az időt" - méltatlankodott Matteo Salvini, az Északi Liga főtitkára.
    A himnusz kötelezővé tételét idejétmúlt döntésnek nevezte az iskolaigazgatók szövetsége, amely azt is "tévedésnek" tartotta, hogy a parlament döntsön a tantervről.
    Azt, hogy az olaszok nem ismerik az 1847-ben írt himnuszukat, Carlo Azeglio Ciampi köztársasági elnök is észrevételezte, aki 2002-ben szégyennek nevezte, hogy az olasz labdarúgó-válogatott játékosai és a szurkolók sem tudták kívülről a himnuszt. Azóta a stadionokban megtanulták.
     Roberto Benigni Oscar-díjas színész-rendező a tavalyi Sanremói Táncdalfesztiválon a Mameli-féle olasz nemzeti himnusznak szentelte beszédét.

Átlag: 5