Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Zavargások Észak-Londonban

forrás: mti | 2011.08.07. |
Zavargások Észak-Londonban
Zavargások robbantak ki vasárnapra virradó éjjel London Tottenham városrészében amiatt, hogy rendőrök megöltek egy négygyerekes családapát; a tüntetők és a rohamrendőrök közötti összecsapásban nyolc rendőr megsérült.

A rendbontások szombat este kezdődtek, miután mintegy kétszázan gyűltek össze a tottenhami rendőrőrs előtt, tiltakozva a 29 éves férfi halála miatt, akit csütörtökön lövöldözés közben lőttek le rendőrök. A tüntetők "igazságot" követeltek.
    A tömeg egyre terebélyesedett, és a megmozdulás csakhamar rendbontássá fajult: a tiltakozók összecsaptak a helyszínre vezényelt rohamrendőrökkel, Molotov-koktélokkal, üvegpalackokkal és petárdákkal dobálták őket. Az összecsapásban nyolc rendőr megsérült, egyiküket fejsérüléssel szállították kórházba.
    A londoni mentőszolgálat közlése szerint összesen tíz embert kellett ellátniuk, közülük kilencet vittek kórházba.
    Felgyújtottak két rendőrautót és egy emeletes buszt, betörték a környékbeli üzletek kirakatait. Két fotóst megvertek, felszerelésüket összetörték. Helyszíni jelentések szerint fosztogattak is: megpakolt bevásárlókocsikkal hagyták el a helyszínt.
    A tűzoltók a zavargások miatt eleinte nehezen tudtak a helyszínre jutni, később azonban sikerült megfékezniük a lángokat.
    Tottenham nemcsak London, hanem általában véve Anglia egyik legnincstelenebb környéke, ahol a gyerekek fele szegénységben él. Itt van a főváros egyik legnagyobb fekete bőrű közössége.
    Az etnikai indíttatású ellentétek, a rendőrséggel szembeni ellenérzések, illetve az erőszakos tömegmegmozdulások nem új keletűek. 1985-ban halálos áldozatokat követelő zavargások robbantak ki itt, miután egy asszony házkutatás közben szívelégtelenségben meghalt.
    A BBC szerint a 26 évvel ezelőtti eset óta a helyi közösség és a rendőrség kapcsolata általában jó volt, a csütörtöki lövöldözés miatt azonban ismét megnőtt a feszültség.
    David Lammy, Tottenham parlamenti képviselője szombaton úgy nyilatkozott: "azok, akik emlékeznek a múltbeli pusztító konfliktusokra, nem akarják, hogy ismét olyan helyzet alakuljon ki. Már van egy gyászoló család a közösségünkben, és a további erőszak nem enyhítheti a fájdalmat."
 

Még nincs értékelve