Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Nemzetközi futam hat román lovassal

sajtóanyag | Dobre Lehel | 2016.07.08. |
Székely Vágta
Nemzetközi futam hat román lovassal
Hatodik éve telik meg élettel az Óriáspince-tető, ahol a Székely Vágta indulói és résztvevői veszik birtokba a teret, hogy a három napon át tartó lovasünnepen szurkoljanak településüknek a Nemzeti Vágtára való kijutásért. A galoppverseny 2016-os kiadása a finisben van, minden a helyére került, indulhat a Székely Vágta. A lovasrendezvény ménesbemutatóval veszi kezdetét és nemzetközi futammal erősít.
 
A Székely Vágta indulói között történt néhány apró módosítás, miszerint Vajdaszentivány helyett Beresztelke száll harcba a győzelemért és a Székely Vágta-futamban indul, Marosvásárhely képviselője pedig a Góbé Futamon próbálja ki magát. Így a 31-es indulószám maradt, mindössze formai módosítások történtek.
 
Érdekességek, versenyzők
 
Presztízs MagazinNagyon erős a mezőny, a Székely Vágta korábbi győztesei, Fazakas Géza (2015), Zsigmond János (2014) és Bagoly Szabolcs (2011) mind ott vannak az indulók között, a győztes lovak, Gamma (2015) és Timpex Amata (2014) is újra pályára áll. Visszatérő versenyzőből is van jónéhány, közülük többen korábban második vagy harmadik helyet értek el a Székely Vágtán. A már említett rutinos versenyzők között ott van még László Pál, Kövér György, Fazakas János Alpár, Ugron Attila és André Ábel is, akik bizonyára már csukott szemmel is ismerik a versenypálya-köröket. A legfiatalabb indulók 18 évesek, a bereszteleki Timár Angéla és a gyergyóremetei Borbély Barna-Áron bár zöldfülünek számítanak, nem biztos, hogy alá kell becsülni őket. A mezőny legidősebb versenyzője idén 48 éves, Kovásznát képviseli. 
 
Ménesbemutató
 
Először láthatunk ménesbemutatót a Székely Vágtán, amelyet a Cislău-i állami ménesnek köszönhetünk, és vezetőjének Dr. Gábos Béla igazgatónak. A Buzău megyei ménes varázslatosan szép környezetben található, ahol angol telivér és gidrán lovakat tenyésztenek. Az Óriáspince-tetőn öt 2013-as születésű Gidran kancacsikó és egy 2012-es születesű Gidran kancacsikó mutatkozik be július 8-án, pénteken 19:30-tól.
 
Nemzetközi futam
 
A Nemzeti Vágta 2013-ban még szélesebbre tárta kapuit, hiszen akkor rendeztek először Nemzetközi Futamot, amelyen a Székely Vágta szervezői révén Romániát képviselő lovas is megméretkezett. Idén a Székely Vágta szervezői úgy döntöttek, előválogató keretében választják ki Románia képviselőjét a Nemzeti Vágta 2016-os Nemzetközi Futamára. A román indulókat a Cislău-i állami ménes nevezte meg, ezzel is jelezve, hogy partnere a Székely Vágtának. A nemzetközi futamban öt 2013-as születésű Gidran kancacsikó és egy 2012-es születesű Gidran kancacsikó áll rajthoz és lovasaik, Ariciu Ion, Moraru Mihai, Murea Ilie, Cojocaru Cătălin, Sandru Ion és Spătaru Viorel, mindannyian a Cislău-i állami ménes alkalmazottai, díjnyertes zsokék.
 
Presztízs MagazinIncitato kiállítás
 
A XXI. Incitato Nemzetközi Művésztábor június 29-én nyitotta meg kapuit Bálványoson. Az Európa-szerte egyedülálló tábor tavalyi kiállításának anyagát a Székely Vágta érdeklődői is megtekinthetik az Óriáspince-tetőn felállított sátorban, a művésztábor egyik munkáját pedig, az Incitato egyesület felajánlásából, a Székely Vágta harmadik helyezettje viheti haza. 
 
 
A különdíjakról:
 
Aranyparipa-díj
Az Aranyparipa-díjat a legápoltabb lovaknak adják, célja felhívni a figyelmet a felelős állattartásra. Az elbírálásnál figyelembe veszik a takarmányozást, a lovak általános ápoltságát, a sörényük és patájuk állapotát.
Aranyparipa-díjat először a 2013-as Székely Vágtán adott át az Equitana lovasbolt, az ő támogatásával idén is megvalósul a díj átadása. A 2016-os Székely Vágtán négy ló kap Aranyparipa-díjat, átadása vasárnap este lesz a Góbé Futam díjátadó ünnepségén, 17:30-tól.
Vándorszablya
Első alkalommal 2014-ben került sor egy vándorszablya felajánlására, amelyet készítője, Szabó István a Székely Vágta győztesének adott. A szablya hagyományos kézi kovácsolással készített, edzett pengével ellátott, kecskebőrrel bevont markolat, melyet sárgaréz drótfonat díszít, és gravírozva található benne a győztes neve. Típusa 1845 M. lovastiszti vándorszablya, amit a tavalyi győztes, a gyergyószárhegyi Fazakas Géza birtokol jelenleg, ő fogja átadni az idei legjobb lovasnak. Amit a Székely Vágta 2016-os nyertese megtarthat, az egy 1861 mintájú gyalogos tiszti szablya, amelynek készítője és felajánlója Szabó István hagyományőrző-mesterremek díjas fegyverkovács, népi-iparművész, fém-szakrestaurátor ad át.
Nyereg különdíj:
Az Equimundo különdíját egy teljesen felszerelt Wintec 500 sportnyereg képezi. A teljes nyereg szettet a Székely Vágta első helyezettjének ajánlja fel a cég, támogatva ezáltal székelyföldi lovasaink kiválóságát, versenyszellemét.
Az Equimundo Erdélyi Lovasbolt először ajánlja fel és adja át a nyereg különdíjat abban a reményben, hogy ezáltal, ha szerényen is, de hozzájárul a rangos Székely Vágta színesebbé tételéhez. 
 
Még nincs értékelve